Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Rojonegro 1770 1542622762 35ht6bhk3b
Kunst en cultuur

ROJO – NEGRO, JOYAS

Hedendaagse sieraden – in rood en zwart – van 21 Argentijnse sieraadkunstenaars.

“ROJO – NEGRO, joyas” is een tentoonstelling van hedendaagse Argentijnse sieraden, geheel of grotendeels uitge...

Lees verder
16:00
Gratis

“ROJO – NEGRO, joyas” is een tentoonstelling van hedendaagse Argentijnse sieraden, geheel of grotendeels uitgevoerd in rood en/of zwart. De kleur als een beperkende voorwaarde heeft de 21 deelnemende sieraadkunstenaars gestimuleerd en ervoor gezorgd dat hun inspiratie en vakmanschap is aangescherpt.

In de tweede helft van de vorige eeuw ontstond in Frankrijk de literaire beweging Oulipo: Ouvroir de littérature potentielle ("Werkplaats voor potentiële literatuur"). Het was een los verband van Franstalige schrijvers en wiskundigen, en had als doel literaire werken te maken die aan bepaalde voorwaarden of beperkingen onderhevig zijn: littérature sous contraintes. Het kon daarbij gaan om beperkingen inzake het gebruik van letters, woorden, klanken of stijlen. Deze beperkingen waren niet alleen bedoeld als woord- en taalspelletjes, maar ook om de inspiratie en het vakmanschap van de auteurs te prikkelen. Het “Opperlans” was de Nederlandse tegenhanger. De tentoonstelling “ROJO – NEGRO, joyas” is gebaseerd op hetzelfde principe.

Luis Acosta is één van de deelnemers en tevens curator van deze tentoonstelling. Hij daagde 20 van zijn Argentijnse collega’s uit om met twee voorgeschreven kleuren sieraden te ontwerpen en te spelen met glans, textuur, structuur, reflectie en vorm. De kleur als een beperking, zoals een beperking van de Oulipo’s, dwingt de maker om de mogelijkheden van het materiaal opnieuw te verkennen en laat de kijker zien welke verrassende verschillen en overeenkomsten zo’n beperking teweegbrengt.

De tentoonstelling reist een jaar door Europa, is eerder te zien geweest in Sevilla, Madrid en Neuchâtel en zal in het nieuwe jaar nog verder reizen naar Barcelona en Düsseldorf.

Met recent werk van Adriana Gatti, Bárbara Paz, Belén Aike Caputo, Camila Fernández Polo, Carolina Bernachea, Cecilia Mortola, Gabriela Horvat, Irene Palomar, Luis Acosta, Luz Arias, Mai Solorzano, María Carelli, Mercedes Castro Corbat, Norma Rinaudo, Patricia Alvarez, Patricia Trigub, Paula Botto Fiora, Paula Pizani, Simón Sorondo, Valentina Mander en Valeria Dowding.

De opening vindt plaats op zondag 25 november 16:00 uur door de heer Ramiro Alfonso Hidalgo, Cultureel Attaché van de Argentijnse Ambassade.

Muziek: Tangodans in rood en zwart.

Wanneer

Prijzen
EntreeGratis
Contact

Beeld & Aambeeld

Walstraat 13

7511GE Enschede

+31 53 4300357

www.beeldenaambeeld.nl

4 Gatti Adriana Collar Verkleind
Carelli Maria Collar 2 Cr Verkleind
Luz Arias 1 Cr

Route plannen

Locatiegegevens

1 Beeld & Aambeeld
Walstraat 13
7511GE Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Coronavirus maatregelen
Alleen samen houden we corona onder controle. Bekijk nu alle huidige maatregelen rondom het coronavirus in Enschede.
Lees meer