Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Knipsel 7 19 maart
Kunst en cultuur

SCHUBERT OCTET

Valerius Ensemble

Af en toe klinken de acht musici als een compleet orkest, op andere momenten is het publiek getuige van intiem...

Lees verder
14:30 - 16:30
22.50

Af en toe klinken de acht musici als een compleet orkest, op andere momenten is het publiek getuige van intieme onderonsjes

Het Valerius Ensemble presenteert zich zondag 19 maart in een bezetting van acht musici voor een uitvoering van Schuberts bekende Octet uit 1824 in de Kleine Zaal van het Muziekcentrum in Enschede.

Het was aartshertog Rudolf die Schubert het advies gaf om een werk te schrijven in de trant van Beethovens buitengewoon populaire Septet uit 1800. Schubert ging aan het werk en werd al snel compleet verslonden door de compositie.

Een ooggetuige schreef dat wanneer je Schubert in die dagen opzocht, hij maar nauwelijks de moeite nam om je te begroeten en meteen weer aan het werk ging, zodat er voor de bezoeker weinig anders op zat dan maar weer te vertrekken.

In amper een maand tijd stond het werk op papier. Toen het in 1827 voor het eerst in het openbaar werd uitgevoerd vonden de meeste toehoorders het werk – dat een uur duurt – te lang en de Wiener Allgemeine Theaterzeitung hield het op 'vriendelijk, aangenaam en interessant'.

Maar met zijn caleidoscoop aan klankkleuren, melodische en ritmische vondsten is dit octet een heerlijke en voor zijn tijd vernieuwende compositie geworden, die voor onze oren geen minuut te lang duurt. Bij tijd en wijle klinken de acht musici als een compleet orkest, op andere momenten zijn we getuige van intieme onderonsjes. Met name het adagio en het menuet zijn volmaakte kamermuziekparels geworden.

Hoewel de algemene indruk er een is van zonneschijn en onbewolkte lenteluchten, duikt in sommige delen van dit werk een flard op van de melancholie, het drama en de overpeinzing die de latere werken van Schubert zouden gaan kenmerken.

Wanneer

zo 19 mrt. 2023 t/m zo 19 mrt. 2023 19 maart van 14:30 tot 16:30

Prijzen
Entree€ 22.50

INCL. GARDEROBE, KOFFIE/THEE VOORAF EN (PAUZE)DRANKJE

Locatie

Muziekcentrum Enschede

Noorderhagen 27

7511 EK Enschede

+31 53 4858585

Website evenement

Bestel kaarten

Route plannen

Locatiegegevens

1 Muziekcentrum Enschede
Noorderhagen 27
7511 EK Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 6
7511 JL Enschede

245