Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Sisyphus SCN 1 horizontal 1698 1541585556 35ht64ccau t/m 27 januari
, Kunst en cultuur

SISYPHUS

Hoe wordt het menselijk lichaam gedefinieerd door computersystemen die worden gebruikt om fysieke werkplekken en meubels te maken?

11:00 - 17:00

Met behulp van ergonomische software wordt het menselijk lichaam opgemeten, vertaald naar data en gestandaardiseerd. Om vervolgens in digitale simulaties als avatar te worden ingezet bij het vormgeven van fysieke werkplekken. Deze virtuele modellen definiëren uiteindelijk wat een menselijk lichaam is en wat de optimale parameters zijn. Het afwijkende lichaam - vaak gemarginaliseerd in termen van klasse, geslacht, ras of handicap - heeft hier echter geen bestaansrecht. Sisyphus speelt met de lichamelijke restricties die zijn ingesloten in de software. De webapplicatie produceert ‘stoelen’ tijdens de Architectuur Biënnale (26.05.2018 - 25.11.2018). Het resultaat is een objectcatalogus en een time lapse van het productieproces dat vertaald is naar een interactieve installatie in Tetem.

De ‘stoelen’ beginnen hun productie als kubussen waarop de virtuele avatar zit. De kubus vervormt zich naar de ergonomische afdruk van de avatar, afhankelijk van tijdsduur en zitpositie. Vernoemd naar het tragische karakter Sisyphus uit de Griekse mythologie - die eeuwigdurend een rotsblok tegen een berg op moest duwen - kunnen bezoekers via sisyphus.technofle.sh een nieuwe productiecyclus ontlokken als de avatar indut. De echte grootte van de geproduceerde stoel wordt ongedefinieerd achtergelaten in een virtuele ruimte. Wanneer iemand de avatar op beeld ziet, begrijpt diegene instinctief hoe de ruimte binnen het beeld zich verhoudt in relatie tot het eigen lichaam. Sisyphus bevraagt deze relatie evenveel als het vertrouwen in computersystemen. Hoe zullen de ‘stoelen’ reageren op een ‘menselijk’ lichaam?

Sisyphus is geproduceerd door designer en onderzoeker Simone C. Niquille in samenwerking met kunstenaar en programmeur François Zajéga. De soundtrack is gemaakt door audiovisueel kunstenaar Anni Nöps. Het onderzoek van Simone past binnen Tetem’s programmalijn Driving Technology, waarbinnen de impact van technologische ontwikkelingen op de mens en de samenleving wordt onderzocht.

Exploring-Lab: Mini-meubels voor je lichaam
Experimenteer in aansluiting op de tentoonstelling Sisyphus met de verhoudingen van jouw lichaam in relatie tot meubelontwerp. Maak een mini-meubel voor een lichaamsdeel met FIMO-boetseerklei of scan het in met een 3D scanner en maak met het 3D-tekenprogramma Blender en de lasersnijder een mini-meubel dat precies bij jouw lichaam past. In het Exploring-Lab worden technieken en processen die een centrale rol spelen in de tentoonstellingen uitgelicht en omgezet in inloopworkshops op beginners en gevorderden niveau. Het Exploring-Lab is dagelijks van 13:30-16:30 uur geopend.

Opening
De tentoonstelling wordt geopend op donderdag 22 november om 17:00 uur. Simone C. Niquille en François Zajéga nodigen het publiek uit voor een speelse ergonomische beoordeling van de installatie in de geest van de stoelendans. Tijdens dezelfde bijeenkomst wordt tevens het Exploring-Lab van Tetem feestelijk gelanceerd.

Wanneer

t/m 27 januari van 11:00 tot 17:00

Contact

Tetem

Stroinksbleekweg 16

7523 ZL Enschede

+31 53 2308791

Website Tetem

[email protected]

Route plannen

Locatiegegevens

1 Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede