Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Synagoge 2255 1550582054 35hxcters8 t/m 5 mei
Kunst en cultuur, Actief

SPOREN VAN EEN JOODS VERLEDEN

Leer meer over de Enschedese geschiedenis tijdens deze wandeling rondom de Synagoge.

Tijdens de wandeling maak je kennis met de wijk rondom de Synagoge. Je passeert onder andere villa’s van een a...

Lees verder
12:00 - 13:15
4.00

Tijdens de wandeling maak je kennis met de wijk rondom de Synagoge. Je passeert onder andere villa’s van een aantal Joodse fabrikanten van architect De Bazel, de matzefabriek en het oorlogsmonument in het Volkspark.

Onder leiding van een gids wandel je van 12:00 tot ongeveer 13:15 uur door de wijk rondom de synagoge. In deze wijk is nog veel zichtbaar van de Enschedese geschiedenis. Zowel van de Joodse als de algemene geschiedenis van de stad zijn er sporen te vinden in de wijk.

In de loop der jaren heeft de wandeling ‘Sporen van een Joods verleden’ een behoorlijke verandering ondergaan. Naast een aantal vaste punten zoals de Matzefabriek Hollandia, de indrukwekkende beeldengroep van Mari Andriessen in het Volkspark en de twee stadsvilla’s aan de Tromplaan van architect Karel de Bazel, is er een nieuwe route aan toegevoegd. Deze gaat verder over de Tromplaan, met de vele stadsvilla’s van Joodse fabrikanten, richting binnenstad tot de stadscampus van Saxion met als middelpunt de prachtig gerestaureerde ‘Villa Serphos.’ voorheen bekend als ‘Natuur Historisch Museum’. Aan de anderen kant, aan de van Galenstraat staat de Hogere Textielschool ‘de Maere’. De opening van deze school was op 22 september 1922, voorzitter was de Joodse fabrikant S.N. Menko. Hier wordt ook het verhaal verteld over de verdwenen textielfabriek ‘De Nijverheid’ van de familie Van Gelderen en het lang verborgen geheim van deze fabriek.

Praktische informatie
De wandeling begint en eindigt in de synagoge, Prinsestraat 14.
De kosten voor deelname zijn € 4,00 per persoon (incl. koffie/thee na afloop).
Aanmelden is niet nodig.

Wanneer

5 mei van 12:00 tot 13:15

Prijzen
Entree€ 4.00
Contact

Synagoge van Enschede

Prinsestraat 16

7513 AL Enschede

+31 53 4323479

www.synagogeenschede.nl

[email protected]

Route plannen

Locatiegegevens

1 Synagoge van Enschede
Prinsestraat 16
7513 AL Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden