Favorieten
Nederlands
Sluiten
The Monads 180625 165007 956 1529938206 28 juni 2018 - 30 september 2018

THE MONADS

The Monads in Tetem: een fascinerende geluidsinstallatie waarbij ronddraaiende luidsprekers zich als entiteiten vrij bewegen.

The Monads toont Gabey’s visie van machines en technologie als verlengstukken van de menselijke zintuigen.

Lees verder
11:00 - 17:00
Gratis

The Monads toont Gabey’s visie van machines en technologie als verlengstukken van de menselijke zintuigen.

Installatiekunstenaar Gabey Tjon a Tham toont The Monads in Tetem: een fascinerende geluidsinstallatie waarbij ronddraaiende luidsprekers zich als entiteiten vrij bewegen. De installatie is geïnspireerd door het zwermgedrag van vogels en het geluid van de wind.

The Monads is een geluidsinstallatie van ronddraaiende luidsprekers, waarbij het geluid van de wind die door de bladeren van de bomen waait het vertrekpunt is geweest. De luidsprekers creëren een mix van direct en reflecterend geluid, waardoor de geluiden van zowel dichtbij als van ver lijken te komen. In plaats van elke individuele luidspreker eenheid afzonderlijk te besturen, heeft Gabey een systeem gecreëerd waarin de luidsprekers zich als entiteiten vrij kunnen bewegen. Als titels voor de stukken van haar compositie heeft ze de basisregels van het zwermgedrag van vogels als uitgangspunt genomen. Het schema functioneerde als een oorzaak-gevolg keten die het raamwerk vormde voor het ontwikkelen van gedrag waarbij de hele groep één organisme wordt. De timing, snelheid, het volume van geluid, de motoren en de relatie tussen dit alles vormt het raamwerk voor de regels van dit zichzelf aansturende systeem. De titel van de tentoonstelling - The Monads - is ontleend aan de omschrijving binnen de filosofie van Gottfried Wilhelm Leibniz (1646 - 1716), waarin een ‘monad’ een elementair deeltje is zoals een atoom of persoon.

In de tentoonstelling wordt documentatiemateriaal getoond waarmee Gabey Tjon a Tham het onderzoek achter The Monads in beeld brengt. Ook worden de prototypes en documentatie getoond die ze eerder heeft ontwikkeld voor DordtYart, STEIM en Dutch Design Week. The Monads is te zien van 28 juni t/m 30 september 2019.

Gabey Tjon a Tham transformeert ruimtes tot een zintuiglijke omgeving door middel van bewegende machines, licht en geluid. Hierbij ontstaan choreografieën die zowel een mechanisch als een natuurlijk karakter hebben. Machines en technologie ziet Gabey als verlengstukken van de menselijke zintuigen. Ze wil fenomenen die we normaal niet kunnen waarnemen zichtbaar en hoorbaar maken. Gabey ziet technologie als noodzaak om te overleven en als aanjager voor verdergaande menselijke evolutie. Haar werk sluit daarom naadloos aan bij Tetem’s programmalijn Driving Technology.

Wanneer

do 28 jun. 2018 t/m zo 30 sep. 2018

Prijzen
  • Entree
  • Gratis
Contact

Tetem

Stroinksbleekweg 16

7523 ZL Enschede

+31 53 2308791

www.tetem.nl/portfolio/the-monads/

[email protected]

The Monads 04
The Monads 06
The Monads 03
The Monads 02
The Monads

Route plannen

Locatiegegevens

1 Tetem