Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Data 190408 194049 35hxfxytq8 t/m 10 maart
Muziek, Kunst en cultuur

THE UNKNOWN CHAPLIN

Vier films van Chaplin voorzien van nieuwe muziek.

Zoals het bij Chaplin ook nooit alleen om de humor ging, heeft het programma ook een serieuze ondertoon. Als c...

Lees verder

Zoals het bij Chaplin ook nooit alleen om de humor ging, heeft het programma ook een serieuze ondertoon. Als contrast met de nieuw gecomponeerde soundtracks hoort u het meest verstilde werk dat Philip Glass schreef voor film: ‘Mishima, a Life in Four Chapters’. En natuurlijk is er Chaplins beroemde slotspeech uit ‘The Great Dictator’, een pleidooi voor vrijheid en democratie. Na afloop is er een afterconcert.

Bart Schneemann, artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble, droomt al jaren over een project met films van Charlie Chaplin, die hij ziet als de Johan Cruijff van de stomme film. Met ‘The Unknown Chaplin’ voegt hij de daad bij het woord: vier niet zo bekende, maar hilarische, kolderieke en melancholische films van het grote genie. Films van voor 1918 die het, zoals gebruikelijk in die tijd, zonder soundtrack moesten doen. Daarom vroeg het NBE vier componisten muziek te componeren die naadloos bij de films past: Reza Namavar, Micha Hamel, Oene van Geel en Julian Schneemann.

Artistiek Leider Bart Schneemann
“Ik droom al heel lang over een project met films van Charlie Chaplin. Er zijn natuurlijk meer grootheden in die wereld, zoals die waanzinnige Buster Keaton, maar Chaplin is in mijn ogen het universeel genie. Het gaat bij hem nooit alleen om de humor. Er zit altijd iets achter. Hij is de Johan Cruijff van de stomme film. We hebben overigens heel bewust niet voor klassiekers als The Great Dictator of Modern Times gekozen. We laten de minder bekende Chaplin van vóór 1918 zien. Het zijn echt heel grappige en aangrijpende films, die weinig mensen zullen kennen. Het NBE werkt samen met Elif Rongen-Kaynakçi, curator stille film van Eye Filmuseum Amsterdam en de Cineteca di Bologna, die de films gerestaureerd heeft. Het resultaat is verbluffend. De 4 componisten zijn gekozen om hun verschillende kwaliteiten. Ze denken eclectisch, elk op hun eigen originele wijze. Oene van Geel heeft roots in de jazz, Reza Nemavar zowel in Bach als in de revolutionaire avant-garde. Micha Hamel is, misschien wel het meest van de vier, de echte filmcomponist. Julian Schneemann heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld en laat zich inspireren door muziek van over de hele wereld.

Naast de slapstick en de lol heeft het programma ook een ernstige laag, zoals bij Chaplin ook altijd aanwezig. Als contrast met de nieuw gecomponeerde soundtracks spelen we het meest contemplatieve werk dat Philip Glass schreef voor de film: Mishima, a Life in Four Chapters. En natuurlijk ook de beroemde slotspeech van Chaplin uit The Great Dictator, een pleidooi voor vrijheid en democratie (nog steeds relevant…)”

Wanneer

10 maart vanaf 20:00

Prijzen
Entree 3e rang€ 19.50
Entree 2e rang€ 24.50
Entree 1e rang€ 29.50
Entree toprang€ 34.50
Contact

Muziekcentrum Enschede

Noorderhagen 27

7511 EK Enschede

+31 53 4858585

www.wilminktheater.nl

Bestel tickets

Route plannen

Locatiegegevens

1 Muziekcentrum Enschede
Noorderhagen 27
7511 EK Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 6
7511 JL Enschede

245