Cadeaukaart
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Wachten op transport Enschede 24 april

WACHTEN OP TRANSPORT

Een hommage van Elisatbeth Oets voor haar opa Philip Mechanicus

In 'Wachten op transport' vertelt en zingt Elisabeth Oets aan de hand van fragmenten uit het dagboek en briev...

Lees verder
15:00
15.00

In 'Wachten op transport' vertelt en zingt Elisabeth Oets aan de hand van fragmenten uit het dagboek en brieven een indrukwekkend en aangrijpend levensverhaal van haar opa Philip Mechanicus

Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek en brieven, brengt Elisabeth Oets een hommage aan haar opa Philip Mechanicus (1889 – 1944). Zij heeft hem nooit gekend maar hij leeft voort door zijn indrukwekkende en bekende oorlogsdagboek “In Depot”.

Zij vertelt zijn levensverhaal vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief.

Een boeiend en aangrijpend verhaal van een selfmade man die zich, geholpen door het opkomend socialisme, opwerkte uit bittere armoede tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad.

Hij reisde tussen 1929 en 1934 als een der weinigen naar de Sovjet Republiek om verslag te doen van de socialistische heilstaat en bezocht in 1933 Palestina, om de immigratie van de eerste vervolgden uit Duitsland te bestuderen.

Vanaf 1940 trok hij zich weinig aan van alle verboden voor Joden: “Ik ben niet fout, zij zijn het”.

Het werd hem fataal. Na internering in kamp Amersfoort kwam hij terecht in Westerbork, waar hij zijn dagboek schreef. In 1944 werd hij op transport gesteld en omgebracht in Auschwitz-Birkenau.

Elisabeth Oets, zangeres, doorweeft haar verhaal met liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in concentratiekamp Theresienstadt. Zij verklanken de angst, het verlangen en de hoop, die ook in het dagboek van Philip Mechanicus zo sterk naar voren komen.

Wanneer

24 april vanaf 15:00

Prijzen
Entree€ 15.00

Incl. Koffie/thee

Locatie

Synagoge van Enschede

Prinsestraat 16

7513 AL Enschede

+31 53 4323479

Website Synagoge Enschede

[email protected]

Route plannen

Locatiegegevens

1 Synagoge van Enschede
Prinsestraat 16
7513 AL Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden