Cadeaukaart
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Peter Zegveld 2457 1552901832 35hxegbvm4 t/m 27 oktober
Kunst en cultuur

WAT BEWEEGT…

Een tentoonstelling van Peter Zegveld.

​Al sinds de jaren tachtig maakt Peter Zegveld theater, muziek en beeldende kunst. Maar pas de laatste jaren v...

Lees verder
Gesloten
15.00

​Al sinds de jaren tachtig maakt Peter Zegveld theater, muziek en beeldende kunst. Maar pas de laatste jaren vloeien al deze disciplines volkomen samen in zijn beelden en installaties. Deze zomer is in Rijksmuseum Twenthe een groot overzicht te zien van recent werk van Zegveld, waarin de theatrale, auditieve en beeldende elementen tot een ultieme synthese komen.

Lichtvoetigheid en ernst
Een fles met daarin een ballon die zichzelf als een geest opblaast, twee koppen van hout die over elkaar heen tuimelen in een langzaam ronddraaiend rad of een grote kist die plotseling opspringt. Het zijn voorbeelden van typische Zegveld-installaties. Ze bewegen en maken geluid. Ze zijn vaak grappig en vindingrijk, zoals de geest die wil ontsnappen uit de fles. Of ze brengen je even van je stuk, om vervolgens een glimlach op je gezicht te toveren, zoals de opspringende ‘plofkist’.

Nieuwe synthese
Beweging was vanaf het begin al onderdeel van Zegvelds beeldende werk. In de eerste jaren van zijn kunstenaarschap waren dat vooral korte, heftige momenten: een voorbij scheurende auto of een ontploffing. De laatste jaren zijn de beelden en installaties verhalender. Het theatrale, vertellende element is steeds meer in zijn beeldende werk geslopen en de beweging duurt langer voort. Enkele jaren geleden nam Zegveld zijn intrek in een grote, leegstaande loods in Zaandam en begon zich meer te richten op het creëren van beelden en installaties. Waren voorheen theater, beeldende kunst en autonome muziek afzonderlijke bezigheden, in zijn recente werk vormen ze een synthese.

WAT BEWEEGT…
De tentoonstelling ‘WAT BEWEEGT… Peter Zegveld’ zal bijna de gehele tentoonstellingsvleugel van Rijksmuseum Twenthe in beslag nemen. Naast veel werk uit de afgelopen zes jaar en enkele oudere beelden, zijn er verschillende nieuwe installaties te zien die nog nooit zijn getoond. Ook de binnentuin van het museum wordt betrokken bij de tentoonstelling en zal onder andere het decor vormen van het acht meter hoge werk ‘Valpijp’.

Wanneer

zo 30 jun. 2019 t/m zo 27 okt. 2019 t/m 27 oktober

Prijzen
Entree volwassenen€ 15.00
Familiejaarkaart (geldig heel 2019)€ 20.00
Entree CJP/EYCA€ 7.00
Entree 17 jaar en jongerGratis
Entree museumkaartGratis
Vrienden en Weldoeners van het museumGratis
Vereniging RembrandtGratis
Locatie

Rijksmuseum Twenthe

Lasondersingel 129-131

7514BP Enschede

www.rijksmuseumtwenthe.nl

[email protected]

Route plannen

Locatiegegevens

1 Rijksmuseum Twenthe
Lasondersingel 129-131
7514BP Enschede