Wak Enschede1 190524 094451 3022 1558683890 t/m 9 juni
Kunst & cultuur, Evenement

WAK ENSCHEDE

De Week van de Amateurkunst gaat van start. Waar ga jij naar toe?

Overdag op kantoor en ‘s avonds in een atelier? Overdag brandweerman en ’s avonds in een band of bij koor? Bij...

Lees verder
Binnenstad
Gratis

Overdag op kantoor en ‘s avonds in een atelier? Overdag brandweerman en ’s avonds in een band of bij koor? Bijna de hel​ft van alle Nederlanders doet aan amateurkunst. Ze maken muziek, spelen theater, zingen, dansen, fotograferen, schilderen of schrijven. Dit geldt natuurlijk ook voor de Enschedeërs. In de Week van de Amateurkunst (WAK, 1 t/m 9 juni) in Enschede laten zij zich zien!

Door ruim 100 Enschedese groepen en kunstenaars worden meer dan 110 activiteiten georganiseerd. Het evenement biedt een podium voor mensen die in hun vrije tijd met kunst bezig zijn. Amateurkunst wordt zo in de spotlight gezet. Bezoek mooie optredens, volg interessante workshops, bekijk inspirerende exposities of kom kijken bij een gezellige open repetitie. 

Er zijn activiteiten voor jong en oud. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een workshop improvisatietheater van Improkids volgen, of meedoen aan de open repetitie van Symfonia Jong Twente. Eindexamenleerlingen tekenen van het Bonhoeffer College én van het Luzac College presenteren hun kunst bij respectievelijk het TANKSTATION en Prismare. Ook vanuit de Universiteit Twente zijn er een aantal deelnemende groepen, met exposities, dans- en muziekvoorstellingen.  

Wil je met het hele gezin op pad? Kom dan genieten van optredens bij de Culturele Zondag op 2 juni of Zomerfestival Twekkelerveld op 8 juni. Zij stemmen hun evenementen af op de WAK periode. 

Daarnaast zijn er vele groepen die hun voorstelling of concert plannen in de WAK. Denk bijvoorbeeld een concert van Popkoor Enske bij Café LP en een optreden van Fanfareorkest De Bazuin in de Klanderij.  

Samenwerking De WAK werkt zo veel mogelijk samen met andere evenementen en professionele culturele organisaties in de stad, om zo het amateurkunstveld zo veel mogelijk kansen te bieden om zichzelf te presenteren. Dit resulteert o.a. in optredens van 12 amateurkunstgroepen bij Kunst in het Volkspark. Het Wilminktheater stelt hun Muziekcentrum beschikbaar voor 3 koren die samen een avondvullend concert neerzetten. Dat wordt een hele gezellig avond op 4 juni!  

Ook andere professionele organisaties zijn onderdeel van de WAK. Zo organiseert Jazzpodium de Tor wederom een speciale Dag van de Jazzamateur en stellen vele organisaties hun locatie beschikbaar als expositieplek.  

WAK Nacht  De WAK Nacht is na drie succesvolle edities een jaarlijks terugkerend onderdeel van de WAK Enschede. Woensdagavond 5 juni wordt de binnenstad omgetoverd tot één groot podium. Op en rondom de Oude Markt openen 11 locaties hun deuren voor spetterende optredens van koren, dansgroepen, muzikanten, bandjes en meer. Maar liefst 26 groepen laten zich horen en zien.

Het volledige programma is te vinden op de site wakenschede.nl. Op de avond zelf zijn op alle locaties ook flyers met het speelschema te vinden.

Samenleving Het mooie van de WAK Enschede is dat het van én voor de inwoners van deze gemeente is. Bijna alle groepen die een activiteit organiseren in de WAK-week komen uit Enschede en al die activiteiten vinden ook plaats in deze gemeente. Daar komt bij dat de activiteiten niet alleen maar in de binnenstad plaatsvinden, maar verspreid over de hele stad. In alle stadsdelen zijn verschillende activiteiten te vinden. 

Amateurkunst is daarmee – zeker in verenigingsverband – van groot belang voor de samenleving. Het draagt bij aan de leefbaarheid in een gemeente. In een tijd waarin termen als participatie en omzien naar elkaar steeds belangrijker worden, zijn verenigingen van vitaal belang. Persoonlijk verhalen hierover zijn terug te vinden op www.wakenschede.nl, waar de zeven modellen van de WAK van dit jaar vertellen waarom hun creativiteit en de groep waar zij bij horen belangrijk zijn voor hen. 

Kom kijken, doe mee!  Negen dagen lang bruist de stad van de activiteiten! Bekijk het programma op www.wakenschede.nl of haal een gratis programmaboekje op bij Enschede Promotie aan de Langestraat 41. 

Expositie Edith Geesing (kadodotje) t/m 8 juni
Tijdens de WAK is er een expositie van Edith Geesing the vinden in de Bibliotheek Enschede. Zij doet dit jaar voor de zevende keer mee aan de WAK. Edith maakt tassen voor groot en klein, vaak op bestelling. De modellen heeft ze zelf ontworpen en de tassen zijn gemaakt van bijzondere stoffen. Haar voorkeur gaat uit naar een katten of honden (dieren) print. Je kan bij haar ook een workshop volgen waar je de fijne kneepjes van het vak leert en met een zelfgemaakte tas trots naar huis gaat. 

Expositie Schildersatelier Hoog en Droog 
Van 2 t/m 9 juni exposeert Schildersatelier Hoog en Droog in de bied. Hoog en Droog bestaat uit zeven amateur-kunstenaars, Peter, Bert, Wim, Janny, Handan, Betty en Hédwig, die veel plezier beleven aan hun schildershobby. Sommigen van hen zijn gevorderd en anderen minder gevorderd, maar ieder heeft z'n eigen stijl en herkenbaarheid. 

Olieverfgroep 55+
Van 2 t/m 9 juni exposeert de 55+ Schildersgroep schilderijen en stadsgedichten. Een werkgroep van 15 schilders geeft hun impressie. Tijdens het evenement laten ruim 100 Enschedese kunstenaars en groepen zien wat voor leuke dingen zij allemaal doen. 

Wanneer

t/m 9 juni

Prijzen
  • Entree
  • Gratis
Contact

Binnenstad

Oude Markt

7511GA Enschede

www.wakenschede.nl

Route plannen

Locatiegegevens

1 Binnenstad

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 20a
7511 EN Enschede

65