Weekend van de Wetenschap
Tijdens het weekend van de wetenschap kom je meer te weten over prehistorische walvisbotten en de geschiedenis van walvissen in Twente!
Wist jij dat er in Twente vroeger walvissen zwommen?
Tussen de 17 en 5 miljoen jaar geleden was Nederland bedekt door een enorme, ondiepe binnenzee - een uitgestrekte baai die zich uitstrekte van Bocholt naar Winterswijk, en via Eibergen, Neede, Delden tot Noord-Twente. Walvissen zwommen destijds waar nu land is! De oudste walvisbotten werden in 1771 ontdekt tijdens de aanleg van de Twickelervaart. In 1931 vond een wetenschapper maar liefst 1200 botten op deze oude strandwal. Sindsdien zijn er veel meer botten gevonden, waarvan een groot deel nu in De Museumfabriek te zien is. Deze walvissen strandden eeuwen geleden, vergelijkbaar met de walvissen die nu af en toe langs de Nederlandse kust aanspoelen.
De walvisbotten, voornamelijk wervels, zijn ontdekt in kleigroeves en bij de aanleg van het Twentekanaal. Na miljoenen jaren onder de grond beginnen ze langzaam bros te worden. Tijdens het Weekend van de Wetenschap krijg je de kans om te zien hoe ze deze fossielen een speciale behandeling geven. Ze worden ondergedompeld in een badje met verdunde houtlijm om ze te verstevigen en te beschermen. Twee enthousiaste amateur-paleontologen staan klaar om je alles te vertellen over deze indrukwekkende botten, het tijdperk waarin ze leefden, en het conserveringsproces dat ze in topconditie houdt.