Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Roma kinderkoor 1511 1538989594 35ht4heey4
Muziek

ZINGEN VOOR ARME ROMAKINDEREN

Zingen voor een goed doel

Op authentieke manier Gypsy-liederen zingen kun je op zondagochtend 14 oktober in Enschede bij “Singin' for Pe...

Lees verder
11:00 - 12:30
Gratis

Op authentieke manier Gypsy-liederen zingen kun je op zondagochtend 14 oktober in Enschede bij “Singin' for Peace” met Janina Stopperka (accordeon) en Uli Wentzlaff-Eggebert (cello). De opbrengst van deze passievolle zondagochtend gaat naar het Roma kinderkoor Chavorenge in Tsjechië, opgericht door de bekende Jazz- en Romazangers Ida Kelarová. Het koor is onderdeel van stichting MIRET, die Romakinderen en -jongeren in hun persoonlijke en creatiefe ontwikkeling ondersteund.

Iedere zomer brengt Ida Kelarová circa vijftig Roma kinderen uit Roma-reservaten in Tsjechië en Slowakije bij elkaar, om binnen 3 weken een professioneel koor te vormen, welk samen met het Philharmonisch Orkest van Praag op tour mag gaan en op de grootste podia van Tsjechië gaat optreden. Het Roma kinderkoor Chavorenge presenteert de Roma Cultuur op een professioneel level, zodat de schoonheid van de Roma cultuur gezien en gewaardeerd kan worden in de maatschappij. Naast de koorrepetities krijgen de kinderen ook lessen om bewustwording en zelfvertrouwen te laten groeien. Dit project wil Romakinderen de kans geven om uit te breken uit de vicieuze cirkel van de armoede en niet-educatie in de reservaten. Een ander doel is het doorbreken van vooroordelen tussen Roma's en niet-Roma's, daarom treden Chavorenge en het philharmonisch orkest ook vaak op scholen op. Chavorenge werkt ook samen met andere filharmonische orkesten uit Europa.

Ida Kelarová werd in haar leven vaak geconfronteerd met het feit, dat Roma's zich schamen voor hun afkomst en het zelfs ontkennen, omdat men als niet-Roma makkelijker een baan krijgt. Roma kinderen missen het gevoel, dat ze welkom zijn in de maatschappij. Om vanuit het Roma-ghetto in een maatschappij te kunnen participeren, waarin iets van hun word verwacht, maar waar zij ook in zich zelf kunnen geloven en iets voor elkaar kunnen krijgen, is een van de grootste uitdagingen in hun leven. Velen zijn op jonge leeftijd al zo beschadigt en hard geworden, dat ze niet verder kunnen groeien. Het kinderkoor Chavorenge wil Roma kinderen motiveren om hun hoop en dromen niet op te geven en een vervuld leven na te streven. Participatie aan dit koorproject geeft hun een kans om van kinds af aan stap voor stap in de maatschappij te integreren.

Aanmelden kan via: [email protected].

Wanneer

Prijzen
DeelnameGratis
Contact

Zangwerkplaats

Kottendijk 110b

7522 BV Enschede

+31 6 18459287

[email protected]

Route plannen

Locatiegegevens

1 Zangwerkplaats
Kottendijk 110b
7522 BV Enschede