Stadhuis

Adres
Langestraat 24, 7511 HC Enschede

Stadhuis

Het stadhuis is gebouwd naar een ontwerp van ir. G. Friedhoff. Hier is onder andere Het Enschedese Gemeentearchief ondergebracht.

Het gebouw is in de jaren 1930 tot en met 1933 gerealiseerd naar ontwerp van ir. G. Friedhoff op de locatie waar sinds de 16e eeuw stadhuizen gestaan hebben. Het ontwerp is een goed voorbeeld van de Delftse School en is geïnspireerd door het Stadhuis van Stockholm. Friedhoff had tijdens zijn studie stage gelopen in Stockholm. In 1927 werd gezegd dat het gebouw niet mocht opvallen door weelde. Op 15 september 1930 werd door burgemeester Edo Bergsma de eerste steen gelegd en op 5 augustus 1933 is het stadhuis in gebruik genomen, toen J.J.G.E. Rückert burgemeester was.

De plattegrond van het stadhuis bestaat uit een vierkant en een rechthoek. Op de punt die ze met elkaar verbindt staat de toren die ruim 50 meter hoog is. In 1952 zijn zowel het vierkant als de rechthoek uitgebouwd aan Noord- en Oostzijde.

In de Tweede Wereldoorlog is de oostvleugel twee keer beschadigd bij bombardementen op 10 oktober 1943 en 22 februari 1944.

Voor het stadhuis ligt het kunstwerk 't Ei van Ko, vernoemd naar voormalig burgemeester van Enschede Ko Wierenga.

Alleen op afspraak geopend, rondleiding op afspraak.

Agenda

VeerEvent: Pre-symposium

Thema: kwetsbaar

Aanvang
Locatie
Stadhuis, Enschede

Namens de VeerStichting wordt een symposium georganiseerd waar studenten en zogeheten vormgevers van de samenleving elkaar inspireren en praten over een maatschappelijk en levensbeschouwend thema. Spreekt het je aan om als student of als vormgever de dialoog met elkaar aan te gaan? Kom dan naar het Pre-symposium!