Lonneker Molen

Vandaag geopend van
Vandaag gesloten
Adres
Lonneker Molenweg 80, 7525 PC Enschede

Lonneker Molen

De Lonneker Molen is in de jaren 1850-1851 gebouwd als beltmolen. De enige gemetselde molen in Nederland waarvan de bakstenen romp bedekt is met riet.

Hij heeft dat jasje niet zijn hele bestaan gedragen. In 1865 dus 14 jaar na de bouw van de molen werd de bakstenen romp bedekt met een laag riet. De dikke, uit een zuiver natuurproduct vervaardigde vacht, heeft een duidelijk doel: het weren van vocht.

Historie

De huidige Lonneker Molen heeft zijn bestaan te danken aan het afbranden van zijn voorganger in 1847. Benjamin Willem Blijdenstein (1780-1857), textielondernemer in Enschede, kocht drie jaar na de brand de verbrande resten van de houten stenderkast en nam tegelijk de molenrechten over van Hendrika Borgerink-Weernink, de weduwe van de laatste eigenaar, Jan Borgerink.

De Stichting Erfgoed Lonneker is sinds april 2016 pachter van de molen. De Stichting heeft de molen in erfpacht van de Gemeente Enschede.

De Lonneker Molen is elke woensdag en donderdag tussen 13.30 – 16.30 uur en zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur open voor publiek. Dan is het mogelijk de verschillende soorten meel te kopen die in de molen verwerkt worden, alsmede andere artikelen zoals broodbakmix, cakemix, honing enzovoort.

De molen bezichtigen kan ook, tijdens de openingstijden van de winkel onder begeleiding van een vrijwillige molenaar.

Groepen kunnen een afspraak maken voor een aparte rondleiding. Stuur hiervoor een mail naar: [email protected] Er wordt dan zo snel mogelijk contact opgenomen om alles te bespreken.

Voor SCHOLEN is er een leuk en leerzaam educatief programma. Mail naar [email protected] voor meer informatie.

Agenda

Bekijk de marathon vanaf de Lonneker Molen

de beste plek om lopers aan te moedigen

Aanvang
Locatie
Lonneker Molen, Enschede

Op zondag 22 april komt de Marathon langs de Lonneker Molen; de eerste lopers worden omstreeks 10.30-10.45 uur verwacht. De marathon passeert de molen 2x en de halve marathon komt 1 keer over de Lonneker Molenweg