Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
De Museumfabriek Enschede

DE MUSEUMFABRIEK

Een echt familiemuseum waar je kunt spelen, experimenteren en leren.

De Museumfabriek in Enschede is geen traditioneel museum waar je alleen vanaf een afstandje naar kunstwerken e...

Lees verder
Het Rozendaal 11
Gesloten
8.50
Bekijk de agenda

De Museumfabriek in Enschede is geen traditioneel museum waar je alleen vanaf een afstandje naar kunstwerken en andere bijzondere objecten mag kijken. Integendeel: je wordt verrast, raakt verwondert en gaat zelf aan de slag.

De samenhang der dingen
In de Museumfabriek draait het om de ‘samenhang der dingen’. Het gaat over hoe natuur, cultuur, wetenschap en techniek van invloed zijn op elkaar. De Wunderkammer, de grote presentatie met 25 mini-tentoonstellingen, toont de rijkdom van de collecties en de magie van alle bijzondere objecten. Je ziet hoe de mens naar de dieren kijkt bij het ontwikkelen van robots. Je leert over wereldreizigers en hun routes. Je loopt onder een sterrenhemel door. Je ervaart de magie van wit en maakt kennis met eeuwenoude sagen en legenden.

Meedoen
In de Makerspace laat je jouw creativiteit de vrije loop. Hier maak je de meest bijzondere dingen met de 3D-printer, lasersnijder, foamcutter en nog veel meer apparatuur. In de Sterrenwacht, op het dak van het museum, neem je een kijkje in het heelal. En in het BankGiroLoterij Auditorium worden lezingen en workshops georganiseerd.

Workshops
De Museumfabriek biedt een gevarieerd programma-aanbod met bijzondere workshops waarin deelnemers met ervaren docenten aan de slag kunnen.

Lezing op de koffie
Iedere laatste dinsdag van de maand is er een lezing rond koffietijd. De onderwerpen zijn zeer divers en altijd gerelateerd aan objecten uit de museumcollectie van De Museumfabriek.

Wunderkammer
De Wunderkammer is een echte familietentoonstelling: interessant voor volwassenen en superspannend en leerzaam voor kinderen! In de Wunderkammer verwonder je je over wat de wereld te bieden heeft. Je ontdekt dat jouw botten verdacht veel op die van een mammoet lijken. Je tuurt door sterrenkijkers, recht de nacht in. Je stapt in een magisch witte wereld. Je bekijkt de misschien wel oudste puzzel van Europa, ontdekt hoe bijzonder de kever is en luistert (of huivert) naar Twentse sagen en legenden.

Xperimenta

Ben jij tussen 7 en 12 jaar en heel nieuwsgierig? Kom dan naar de Xperimentamiddagen die door de Universiteit Twente in De Museumfabriek worden georganiseerd. Elke tweede woensdag van de maand vindt Xperimenta plaats. Er wordt een kindercollege gegeven door een echte wetenschapper (in de ruimste betekenis van het woord), daarna maak je samen met je medestudenten een spannende ontdekkingstocht door te proeven, te ruiken, te horen, te zien en te voelen. Natuurlijk ga je ook zelf aan de slag met proefjes, experimenten en andere spannende activiteiten die met het thema van het kindercollege te maken hebben.

Virtuele tour

In de spannende collectiepresentatie de Wunderkammer maak je in een groot aantal kabinetten kennis met de wonderen van de wereld. Je ontdekt er dat het enorme skelet van een mammoet verrassend veel lijkt op jouw eigen skelet. Je maakt er een reis door de nacht. Je bewondert de beroemde kevercollectie van De Museumfabriek. Je ziet waar wereldreizigers gingen en wat ze mee terug naar huis namen. De Wunderkammer is een reis vol avonturen, en die maak je nu thuis. Veel plezier!


Openingstijden

 • Dinsdag
 • Woensdag
 • Donderdag
 • Vrijdag
 • Zaterdag
 • Zondag
 • 11:00 - 17:00
 • 11:00 - 17:00
 • 11:00 - 17:00
 • 11:00 - 17:00
 • 11:00 - 17:00
 • 11:00 - 17:00

Prijzen
Volwassenen€ 8.50
Kinderen t/m 4 jaarGratis
Kinderen van 5 t/m 17 jaar€ 7.50
Familiejaarkaart€ 20.00
Studenten (UT/Saxion/ArtEZ/AKI/ROC)Gratis
CJP-prijs€ 6.00
MuseumkaartGratis
BankGiroLoterij-VIPkaartGratis
Contact

De Museumfabriek

Het Rozendaal 11

7523 XG Enschede

www.demuseumfabriek.nl/

[email protected]

Bezoek het museum

Route plannen

Locatiegegevens

1 De Museumfabriek
Het Rozendaal 11
7523 XG Enschede

Routes langs deze locatie