Net buiten de singel vind je het pittoreske stadsparkje Florapark.

Verscholen achter struikgewas en omringd door hoge bomen staat op het heuveltje in het Florapark een wit gebouwtje. Het is niet zomaar een gebouwtje. Hier kwam tegen het einde van de 19e eeuw de fabrikantensociëteit "De Aapclub" elke zondagavond bijeen.

Ongeveer 75 jaar geleden was dit gedeelte van Enschede zeer schaars bebouwd. Hier en daar verspreid lagen wat kleine boerderijen, want de grote woningcomplexen van de Laares en het Ribbelt bestonden nog niet.

Oorspronkelijk stond rond het gebouwtje een hoge heg van struiken met doornen en lag er rond het gebouw in die tijd een tuin. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw heeft de gemeente deze tuin bij het Florapark aangetrokken en er een prachtig geheel van gemaakt.

In 1980 kraakten 2 studenten van de AKI het pand en gingen er wonen. Ruiten werden door deze 2 studenten hersteld en ze probeerden ook de schouw, het pronkstuk van de Apenhof te herstellen. De gemeente heeft de Apenhof als atelierruimte aangemerkt en momenteel is er dan ook een kunstenaar gehuisvest.

In het park dienen de honden aangelijnd te zijn.

De locatie

Florapark Laaressingel Enschede Route naar locatie