De prachtige rondingen, hoeken en gaten en bijzondere lichtval in de architectuur van de achthoekige St. Jacobuskerk maken de kerk tot een van de mooiste van Enschede.

In 1931 kregen de architecten H.W. Valk en J.M. Sluymer de opdracht een R.K. Kerk (St. Jacobus de Meerdere) te ontwerpen. Op de locatie aan de zuidkant van de Grote Markt stond eerder de gelijknamige kerk uit 1841/2 naar ontwerp van Kram. Deze kerk brandde af in de stadsbrand van 1862. In 1863 werd naar ontwerp van Van de(n) Brink een neo-gotische driebeukige basiliek gebouwd.

Deze St. Jacobuskerk was in de jaren '20 aan vervanging toe. De opdracht schreef een centraalbouw met koepels voor met het altaar onder de achterste twee koepels, zodat de gemeente van drie kanten zicht zou hebben op het altaar. De keuze voor de gebruikte kerktypologie en bouwstijl kan gezien worden in het licht van de ontevredenheid over het niveau van de kerkenbouw in de jaren twintig en de te sterke stijlinvloed van de gotiek.

Architectonisch is de kerk in neo-romaanse stijl uitgevoerd, zij het met gebruik van spitsbogen, de ruimtewerking doet byzantijns aan.

De locatie

Jacobuskerk Oude Markt 1 7511 GA Enschede Route naar locatie

Parkeren

Q-Park Enschede Zuidmolenstraat, Binnensingelgebied 1 7511 NJ Enschede Route naar parkeerplek
Pärchen vor der Jacobuskerk in Enschede - Uit in Enschede
Jacobuskerk Enschede achteraanzicht - Uit in Enschede
Jacobuskerk Enschede binnenkant - Uit in Enschede
Jacobuskerk Enschede herfst - Uit in Enschede
Muschel an der Jacobuskerk - Uit in Enschede