Cadeaukaart
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Jacobuskerk Enschede

JACOBUSKERK

De Jacobusparochie is vooral bekend als parochie waar Alphons Ariëns als kapelaan gewerkt heeft.

De prachtige rondingen, hoeken en gaten en bijzondere lichtval in de architectuur van de achthoekige St. Jacob...

Lees verder
Oude Markt 1

De prachtige rondingen, hoeken en gaten en bijzondere lichtval in de architectuur van de achthoekige St. Jacobuskerk maken de kerk tot een van de mooiste van Enschede.

In 1931 kregen de architecten H.W. Valk en J.M. Sluymer de opdracht een R.K. Kerk (St. Jacobus de Meerdere) te ontwerpen. Op de locatie aan de zuidkant van de Grote Markt stond eerder de gelijknamige kerk uit 1841/2 naar ontwerp van Kram. Deze kerk brandde af in de stadsbrand van 1862. In 1863 werd naar ontwerp van Van de(n) Brink een neo-gotische driebeukige basiliek gebouwd.

Deze St. Jacobuskerk was in de jaren '20 aan vervanging toe. De opdracht schreef een centraalbouw met koepels voor met het altaar onder de achterste twee koepels, zodat de gemeente van drie kanten zicht zou hebben op het altaar. De keuze voor de gebruikte kerktypologie en bouwstijl kan gezien worden in het licht van de ontevredenheid over het niveau van de kerkenbouw in de jaren twintig en de te sterke stijlinvloed van de gotiek.

Architectonisch is de kerk in neo-romaanse stijl uitgevoerd, zij het met gebruik van spitsbogen, de ruimtewerking doet byzantijns aan.

Openingstijden

Contact

Jacobuskerk

Oude Markt 1

Route plannen

Locatiegegevens

1 Jacobuskerk
Oude Markt 1
Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

jacobuskerk enschede 1
jacobuskerk enschede 3

Routes langs deze locatie