Ga ook mee op een onvergetelijke treinreis door het verleden.

Ga terug in de tijd

Al bij binnenkomst waan je je in vroegere tijden en ervaar je de bijzondere verhalen van de lokale spoorwegen op een levendige manier. Stationschef Laponder neemt je direct mee in de boeiende wereld van het lokaalspoor en vertelt je wat je kunt verwachten tijdens je bezoek. Zo maak je kennis met een unieke verzameling spoorwegmaterieel, ontdekken kinderen tijdens een speurtocht samen met Jack de stationskat op geheel eigen wijze alle geheimen van het museum én maak je als kers op de taart een onvergetelijke stoomtreinrit.

Vertrekken kan weer vanaf beide stations (Haaksbergen en Boekelo). Deze stations worden verbonden door een stuk lokaalspoorweg dat een belangrijk onderdeel van de industriële ontwikkeling van de regio Twente tastbaar maakt. Gepassioneerde vrijwilligers houden de bijzondere museumcollectie in stand en brengen gedurende je bezoek het verhaal tot leven.

Bijzondere evenementen en activiteiten

Buiten de reguliere rijdagen om organiseert Museum Buurtspoorweg ook in 2022 weer verschillende evenementen. Zo kunnen kinderen op 1e en 2e Paasdag eieren zoeken op station Haaksbergen, worden alle rijvaardige stoomlocomotieven ingezet tijdens een uitgebreide dienstregeling op Hemelvaartsdag én kun je deze dag een rondrit maken in een nostalgische bus of met paard en wagen, kunnen LEGO-liefhebbers hun hart ophalen op 2, 3 en 4 augustus en wordt alles uit de kast gehaald tijdens de Najaarsstoomdagen op zaterdag 15 en zondag 16 oktober. Daarnaast kun je op een aantal zondagen een rit maken in de bijzondere WISMAR Railbus, staan er gedurende het seizoen weer smakelijke ritten met de Culi Express gepland, kun je met je bedrijf of familie je eigen trein huren én is het mogelijk om zelf voor een dag machinist te zijn.

Boekelo

Bij de spoorwegovergang in Boekelo staat een klein gebouwtje waar je op rijdagen een kaartje kunt kopen bij de stationschef van Boekelo. Hij wijst je de weg naar het museumdepot, waar het grootste gedeelte van de locomotieven en wagons staan die nog gerestaureerd moeten worden. Voor kinderen hebben ze een wagon speciaal met speelgelegenheden ingericht en zijn er diverse grote modelspoorbaan te vinden.

Perronkaart, Familiekaart en Museumkaart

Een kaartje voor een museumbezoek inclusief stoomtreinrit geldt vanaf dit seizoen weer als dagkaart. Je hoeft dus niet meer voor een specifiek tijdslot te boeken, maar kunt op de dag van je bezoek met hetzelfde kaartje zoveel stoomtreinritten maken als je wilt. Naast de reguliere tickets heeft Museum Buurtspoorweg ook een perronkaart voor een museumbezoek zonder treinrit en een familiekaart, geldig voor maximaal 5 personen. Museumkaarthouders bezoeken ons museum nog steeds gratis. Alle informatie over rijdagen, evenementen en entreeprijzen is te vinden op museumbuurtspoorweg.nl.

Seizoen 2022

Je kan vanaf dit seizoen kennis maken met Stationschef Laponder. De heer Laponder was rond 1900 de allerlaatste, officiële stationschef van station Haaksbergen en hij neemt vanaf zondag onze bezoekers letterlijk mee terug in de tijd. Daarnaast is de museumwinkel compleet vernieuwd en aangevuld met een Toeristisch Informatie Punt voor de gemeente Haaksbergen.

De locatie

Museum Buurtspoorweg Kruising Boekelosestraat - Dirk Papestraat 7548 AR Boekelo Route naar locatie