Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Museum Enschede Buurtspoorweg 3372 1565620816 35hxmmhaya

MUSEUM BUURTSPOORWEG

Een uitje naar Museum Buurtspoorweg is een echte belevenis voor oud én jong.

Een uitje naar Museum Buurtspoorweg is een echte belevenis voor oud én jong. De ouderwetse trein rijdt van Boe...

Lees verder
Kruising Boekelosestraat - Dirk Papestraat
Bekijk de agenda

Een uitje naar Museum Buurtspoorweg is een echte belevenis voor oud én jong. De ouderwetse trein rijdt van Boekelo naar Haaksbergen en terug.

In de voortgetrokken wagons kun je heerlijk genieten van de mooie rit. Kinderen rennen enthousiast door de historische rijtuigen en treinliefhebbers vragen de conducteur de oren van het hoofd over de ins en outs van het rijdend materieel. Voor veel bezoekers is de treinrit in een echte stoomtrein het hoogtepunt van een bezoek aan Museum Buurtspoorweg.

Dat bezoek begint met een rondwandeling over het emplacement van station Haaksbergen of Boekelo. Vrijwilligers beantwoorden er vragen en demonstreren het omzetten van de seinen en wissels. In de werkplaats en de locomotievenloods staan oude stoom- en dieseltreinen te pronken. De complimenten zijn niet van de lucht. “Wat een uitgebreide collectie hebben jullie hier zeg”.

De vrijwilligers kijken allang niet meer op van de bewonderende opmerkingen. “Veel mensen kennen ons vooral van de ritjes met de stoomtrein. Maar we willen het hele verhaal vertellen over de geschiedenis van de lokaalspoorwegen in het oosten van Nederland. Hoe reisden mensen vroeger? Wat betekende de komst van het spoor voor de regio? Hoe werkt een stoomtrein?”

Bewonderen en beleven
Die geschiedenis van de lokale spoorwegen wordt op een levende manier verteld. Alles wordt zoveel mogelijk gebruikt zoals het in vroeger dagen ging. Het is ook echt een belevenis voor kinderen. Op station Haaksbergen kunnen zij in een van de historische wagons op een interactieve manier kennis maken met het goederenvervoer van vroeger. En met een retourkaartje kunnen ze zo vaak heen-en-weer als ze willen!

Ga terug in de tijd
Waan je in vroegere tijden tijdens een bezoek aan Museum Buurtspoorweg en ervaar de bijzondere verhalen van de lokale spoorwegen op een levendige manier. Maak kennis met de unieke verzameling spoorwegtechniek op de museumlocaties Haaksbergen en Boekelo. Deze worden verbonden door een lokaalspoorweg die een belangrijk onderdeel van de industriële ontwikkeling van de regio Twente tastbaar maakt. De gepassioneerde vrijwilligers houden de bijzondere collectie in stand en brengen het verhaal voor de bezoekers tot leven. Een rit in de authentieke stoomtrein door het onvervalste Twentse landschap maakt de reis terug in de tijd compleet.

Boekelo

Bij de spoorwegovergang in Boekelo staat een klein gebouwtje waar u op rijdagen uw kaartje kunt kopen bij de stationschef van Boekelo. Hij kan u de weg wijzen naar het museumdepot waar het grootste gedeelte van de locomotieven en wagons staan die nog gerestaureerd moeten worden. Dit geeft u enig idee over hoeveel werk er verzet moet worden voordat een locomotief of wagon weer ingezet kan worden. Voor kinderen hebben we een wagon speciaal met speelgelegenheden ingericht en zijn er diverse grote modelspoorbaan te vinden.

Contact

Museum Buurtspoorweg

Kruising Boekelosestraat - Dirk Papestraat

7548 AR Boekelo

+31 53 5721516

www.museumbuurtspoorweg.nl

[email protected]

Bestel kaarten

Route plannen

Locatiegegevens

1 Museum Buurtspoorweg
Kruising Boekelosestraat - Dirk Papestraat
7548 AR Boekelo

Eigendieseltrein
Restaurantoprails
Uniekelocatie
Wismar