In dit landgoed worden open ruimten afgewisseld door bossen en houtwallen.

Ten zuiden van Enschede ligt het bosrijke landgoed Het Smalenbroek. Een landgoed van circa 85 hectare en gelegen op de flanken van de stuwwal Oldenzaal-Enschede. Een mooi natuurgebied met interessante flora en fauna en karakteristieke akkergebieden.

Geniet hier van de rust, het wuivende rogge en de geschiedenis. In het vroege voorjaar bloeit hier volop de bosanemoon. De rododendrons geven net iets later kleur aan het landgoed. Opvallend zijn de grote alleenstaande bomen in de weilanden en de meanderende Bruninksbeek en Broekheurnerbeek. Aansluitend aan dit landgoed vind je ’t Spik.

Geniet van de rust tijdens een wandeling over landgoed het Smalenbroek. De afwisseling tussen een park, boerderij, vijver, bossen en statige lanen maakt een bezoek aan dit landgoed erg verrassend. Kies ook eens voor een rondje over het naastgelegen Landgoed Spik, deze is door de aanwezigheid van houtwallen en kleine weides ook zeker het bezoeken waard!

De textielindustrie heeft Twente gevormd tot de regio die het nu is. Deze route gaat over de Landgoederen Smalenbroek en 't Spik, beide Landgoederen van Textiel. Textielfabrikant Ter Kuile liet het landschapspark met slingerende paden en waterpartijen ontwerpen door Pieter Wattez.

Je kunt parkeren op de parkeerplaats aan de Buurserstraat.

De locatie

Het Smalenbroek Smalenbroeksweg 17 7542 PG Enschede Route naar locatie