Mix van oud en nieuw

In Enschede kun je heerlijk shoppen, eten en drinken en genieten van de natuur. Daarnaast is er op kunst & cultuur vlak ook genoeg te doen! Musea, maakplaatsen, voorstellingen… Je hoeft je hier niet te vervelen! Een mooie mix van oud en nieuw siert de straten. Wist je dat er prachtige rijksmonumenten zijn om je aan te vergapen? We hebben er enkele in en rond de binnenstad voor je op een rijtje gezet.

Stadhuis van Enschede met in de voorgrond het Ei van Ko - Uit in Enschede

In de binnenstad

Enschedese iconen

Midden op de gezellige Oude Markt staat de Grote Kerk. De basis van de kerk is ontstaan uit een Romaanse kerk van rond 1200. Daarna is het gebouw nog meerdere keren verbouwd en gerenoveerd na de brand in 1862.

Al sinds de 16e eeuw hebben er verschillende stadhuizen op dezelfde plek aan ‘t Ei van Ko gestaan. Het huidige Stadhuis is tussen 1930 en 1933 gebouwd naar aanleiding van het ontwerp van ir. G. Friedhoff. Het ontwerp is geïnspireerd op het stadhuis van Stockholm waar hij stage had gelopen.

Het Janninkshuis Langestraat - Uit in Enschede

Het Janninkshuis

Rampen overleefd

Het Janninkshuis aan de Langestraat is een van de oudste gebouwen van Enschede. De eerste steen werd rond 1800 gelegd. Tijdens de stadsbrand in 1862 werd het gebouw bijna helemaal verwoest. In de Tweede Wereldoorlog werd het pand getroffen door een bombardement. Het werd gerestaureerd en dient tegenwoordig als Tourist Info Punt en kantoorpand van Enschede Promotie.

In de gezellige Walstraat vind je een rijksmonument op nummer 10. Het pand dateert uit 1889 en is gebouwd met bestemming koetshuis annex woonhuis. Het pand behoorde in die tijd tot hetzelfde erf als het Janninkshuis (toen ook wel Roessinghshuis genoemd). 

Synagoge Enschede - mooiste Synagoge West-Europa - Uit in Enschede

De mooiste van Europa

Synagoge van Enschede

De synagoge is één van de meest indrukwekkende gebouwen in Enschede. Met zijn drie markante koepels, glas in lood ramen, mozaïeken en authentieke thora rollen staat Synagoge van Enschede bekend als de mooiste van Europa. Het gebedshuis is ontworpen door Karel de Bazel en in 1927-1928 gebouwd. Het gebouw is op meerdere dagen in de week opengesteld voor publiek. Zeker de moeite waard!

Lees meer over de synagoge
De fabrieksschool in Enschede. - Uit in Enschede

Enschede en textiel

Textielindustrie

Tussen 1872 en 1906 is de Fabrieksschool in verschillende fases ontstaan. Het initiatief kwam van ds. Evers (predikant der Nederlands Hervormde gemeente) en 15 fabrikanten. Het gebouw diende als school voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar die in de 15 fabrieken werkten. Zij moesten hier verplicht onderwijs volgen. 

Het Fabriekscomplex Jannink (ook wel katoenspinnerij Jannink & Zn.) is een fabriekscomplex in Enschede. Het complex is in 1900 gebouwd ten behoeve van de textielindustrie en was ooit een spinnerij. In 1967 werd de fabriek gesloten en in 1975 werd de fabriek verbouwd tot een museum en appartementen. Tot 2008 was het textielmuseum Jannink gevestigd in deze oude spinnerij, maar het museum is opgegaan in museum De Museumfabriek.

 - Uit in Enschede

Textielfabrikanten Van Heek

Gedenkmonumenten

De gedenknaald G.J. van Heek is een 6,50 meter hoge obelisk die bestaat uit acht taps toelopende blokken. In 1918 werd het park geopend dat textielfabrikant Gerrit Jan van Heek aan Enschede schonk. Het park werd naar hem vernoemd. Op 1 mei 1922 werd Van Heek herdacht met een portret dat een plaats kreeg in het theehuis en een gedenknaald in het park. De gedenknaald van Gerrit Jan van Heek bevat op de vierde zijde het wapen van Enschede. De broer van Gerrit Jan was de stichter van het Volkspark.

Het Volkspark kon worden ingericht dankzij textielfabrikant Hendrik Jan van Heek. In 1874 werd het park in gebruik genomen. De gedenkzuil van H.J. van Heek werd door de bevolking van Enschede en Lonneker opgericht ter nagedachtenis aan Van Heek. Het zandstenen monument is gemaakt in neorenaissance stijl en wordt bekroond door een zittende leeuw die het wapen van Enschede vasthoudt.

Rijksmonument De Maere in Enschede. - Uit in Enschede

cultuurhistorische waarde

Bijzondere gebouwen

In 1922 werd de Hogere Textielschool De Maere in gebruik genomen. De Maere is een overblijfsel van de Twentse textielindustrie. Door de oprichting van het Twents Textiel en Confextiecentrum bleef de school gespaard van de sloop. De school is nu van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarden.

Op 1 april 1939 werd een bijzonder pand aan de Korte Hengelosestraat in gebruik genomen door warenhuis V&D. Het is een van de laatste panden ontworpen door Jan Kuyt, de hoofdarchitect van Vroom & Dreesman. Het pand wordt tegenwoordig gebruikt als winkel- en kantoorpand, van de buitenkant zijn de fraaie ronde ramen met ornamenten nog te bewonderen.

Jacobuskerk

In 1931 kregen de architecten H.W. Valk en J.M. Sluymer de opdracht een R.K. Kerk (St. Jacobus de Meerdere) te ontwerpen. Op de locatie aan de zuidkant van de Grote Markt stond eerder de gelijknamige kerk uit 1841 naar ontwerp van Kram. Deze kerk brandde af in de stadsbrand van 1862. In 1863 werd naar ontwerp van Van de(n) Brink een neo-gotische driebeukige basiliek gebouwd.

Lees meer over de Jacobuskerk
Pärchen vor der Jacobuskerk in Enschede - Uit in Enschede

Museum van de verbeelding

Rijksmuseum Twenthe

In 1930 werd het Rijksmuseum Twenthe aan de Lasondersingel geopend. Het museum is gebouwd uit een initiatief van de Twentse textielbaron Jan Bernard van Heek. Na zijn dood heeft zijn familie ervoor gezorgd dat het museum er daadwerkelijk kwam te staan. Het pand bestaat uit een vijfhoekige constructie die is gebouwd rondom een grote binnenplaats. Zowel het museum als de binnenplaats hebben de afgelopen jaren verschillende verbouwingen ondergaan.

Vooraanzicht van Rijksmuseum Twenthe in Enschede. - Uit in Enschede
Zwei Menschen in einem Ausstellungsraum im Rijksmuseum Twenthe in Enschede - Uit in Enschede
Rijksmuseum Twenthe - Enschede - vrouw voor een aantal schilderijden - Uit in Enschede
Rijksmuseum Twenthe kunst en cultuur - Uit in Enschede
Rijksmuseum Twenthe Enschede adventskalender - Uit in Enschede