Plan je route naar het startpunt

De route is ontwikkeld in het kader van het Enschedese initiatief Die Tolle Woche. In deze week staat jaarlijks grensoverschrijdende samenwerking centraal.

Knooppunten

Het knooppuntensysteem voor fietsroutes wordt nu ook langzaam in Duitsland uitgerold. De Drielandenfietsroute is nu dus helemaal via deze knooppunten te fietsen. De route start in Enschede, dan fiets je via Losser naar Bad Bentheim en vanuit daar naar Gronau en dan weer naar Enschede. De afstand bedraagt 68 kilometer en onderweg kom je langs verschillende bezienswaardigheden.

QR-codes

In het routeboekje zijn enkele qr-codes opgenomen voor meer achtergrondinformatie over de locaties waar je langskomt.

Startpunt

Willem Wilminkplein

Op het plein zie je rechts in de hoek de voormalige Fabrieksschool, in 1827 opgericht door 15 textielfabrikanten. Op de school werden 10 tot 14 jarige kinderen opgeleid tot goede textielarbeiders. 

Stenen fontein met water en spelende kinderen op Willem Wilminkplein Enschede - Uit in Enschede

Drielandsteen

In 1659 werd de uit Bentheimer zandsteen bestaande driehoekige paal, de Drielandsteen geplaatst, precies op de plek waar Nordrhein-Westfalen, Niedersachen en de staatsgrens met Nederland samenkomen. De steen heeft als afbeelding de wapens van het graafschap Bentheim, de provincie Overijssel en bisschop Christoph Bernard von Galen, bisschop van Münster, die de paal in het bewuste jaar liet plaatsen. De hoofdletter H van Hannover werd er in 1824 ingehakt. De steen staat tevens symbool voor het samensmelten van de regio's en de in dit gebied levende mensen.

 - Uit in Enschede
Erve Kraesgenberg Losser - Drielandenroute - Uit in Enschede
Het Rozendaal Roombeek Enschede - Uit in Enschede
Burg Bentheim (Bad Bentheim), Erve Kraesgenberg (Losser), Het Rozendaalcomplex (Enschede)

Eindpunt

Het Balengebouw

Het Balengebouw werd gebouwd in 1907 en was vroeger een opslag voor de spinnerij de Bamshoeve aan de Lasondersingel. De goederenwagons van de trein die over de Lonnekerspoorlaan reed, leverden hier balen katoen af. 

Balengebouw Roombeek Enschede - Uit in Enschede

Download de pdf voor de complete route. Veel fietsplezier.