Plan je route zelf

Ontdek dromerige dorpjes, levendige steden en natuurreservaten van Europees belang met uitgestrekte moerassen, heidevelden en waterrijke draslanden. Op de route staan drie uitkijktorens, schuilhutten en een imposante vogelkijkhut met informatieborden. Deze grensoverschrijdende route voert van Twente en de Achterhoek in Nederland naar het Duitse Westmünsterland, een regio waar je cultuur afwisselend in moderne en historische vorm tegenkomt.

Kaart met daarop de Flamingoroute in Enschede en Twente en Westmünsterland (Duitsland) - Uit in Enschede
Kaart Flamingoroute

Zeven wandelroutes

Zeven gemarkeerde rondwandelingen leiden je te voet over kleine paadjes weg van de verkeersroutes, door bijzonder aantrekkelijke veen- en heidelandschappen met zeldzame planten en dieren en naar historisch interessante plaatsen.

Wil je een deel van de route fietsen? Dat kan makkelijk met de fietsrouteplanner NRW (DE).

Flamingo's spotten

De flamingo's strijken ieder jaar in maart neer op hun flamingo-eiland in het Duitse plaatsje Zwillbrock (op 30 km van Enschede) en blijven tot het eind van de zomer. Ze zijn op een afstand te bekijken, neem je verrekijker mee!

Sinds de jaren tachtig komen flamingo's naar het Zwillbrocker Venn om te broeden, hun jongen groot te brengen en de wintermaanden in Nederland door te brengen. Eerst broedde hier in de jaren 80 alleen de Chileense flamingo, daarna kwam de Europese roze flamingo. Inmiddels zijn er in april en mei in het Zwillbrocker Venn meer dan 60 flamingo's van deze West-Europese populatie waar te nemen. De flamingo's broeden samen met enkele duizenden kokmeeuwen en de kokmeeuwen, die zeer zeldzaam zijn in Noordrijn-Westfalen, op een eiland in het kokmeeuwmeer.

Baltsende flamingo's in het Zwillbrocker Venn - Rueckriem - Uit in Enschede
Die grüne Natur des Aamsveen in Enschede - Uit in Enschede
Grenzüberschreitende Fahrradroute Enschede-Gronau - Uit in Enschede
Flamingo's spotten, natuurgebied Aamsveen, Gronau