Plan je route naar het startpunt

Deze fietsroute leidt je langs mooie, interessante, bekende en onbekende plekken in Enschede en vlak daarbuiten. Tijdens het fietsen zie je wat de Gemeente Enschede doet om wateroverlast tegen te gaan en de stad groener te maken. Bij elke bijzondere plek is er uitleg in een korte tekst en soms ook in een audiofragment. De fietstocht is gemaakt door de Gemeente Enschede in samenwerking met 1Twente.

De route is bijna 30 kilometer lang en kan ook prima in twee delen worden gefietst.
Deel 1: Van Roombeek tot Stadsbeek (punt 1 t/m punt 16)
Deel 2: Water in het Enschedse buitengebied (punt 16 t/m punt 29)

Startpunt

Waterplein Stroinksbleek

Op de Stroinksbleek werd in de negentiende eeuw textiel gebleekt in opdracht van Joan Stroink. Het textielverleden is nog te zien in de gebouwen van Tetem I en II en het Rozendaal. Nu is het een cultuurplein met daaraan de Museumfabriek en Tetem. Het water in deze bleek is onderdeel van de Roombeek.

Stroinksbleek in Roombeek, Enschede - Uit in Enschede

Tegengaan van wateroverlast

Enschede is al jaren bezig om zich aan te passen aan het veranderende klimaat. In de toekomst krijgen we meer zware regenbuien, hetere hittegolven en langere perioden zonder regen. Tijdens het fietsen zie je wat Enschede doet om wateroverlast tegen te gaan en de stad groener te maken.

Je komt bijvoorbeeld langs het grootste bergbezinkbassin van Nederland (aangelegd in de jaren ’70), de innovatieve en daardoor wereldberoemde wadi's in Ruwenbos en de gloednieuwe Stadsbeek. Ook fiets je langs groene daken, beken, bronnen, door landgoederen en over de campus van Universiteit Twente. Je krijgt meteen ook nog iets mee over de geschiedenis en bijzondere ligging van Enschede. Bij elke bijzondere plek is er uitleg in een korte tekst en soms ook in een audiofragment.

Groen-Blauwe fietsroute Enschede - Lonnekerspoorlaan - Uit in Enschede
Pinkeltjesplein Stadsveld Enschede - Uit in Enschede
Water Lonnekerspoorlaan en Pinkeltjesplein Stadsveld

Eindpunt

Waterspeelplek G.J. van Heekpark

Het G.J. van Heekpark is een rijksmonument. Het park heeft plek voor rustzoekers en gedeelten voor sport en spel. De nieuwe Roombeek slingert door het park. Aan de rand ligt een waterspeelplek voor kinderen.

Download het GPX-bestand of ga naar de online route. Veel fietsplezier!