Plan je route naar het startpunt

De wijk Roombeek ligt net ten noorden van het centrum van Enschede. Het is een eigentijdse wijk die alles te bieden heeft: wonen, werken, winkelen en cultuur in een dynamische en inspirerende omgeving. Met het grote aantal culturele instellingen is Roombeek een culturele hotspot binnen Enschede. In het winkelcentrum ‘Op de Brouwerij’ en langs de Roomweg vind je een gevarieerd winkelaanbod. Voor een drankje of een heerlijke lunch kun je terecht bij verschillende horecagelegenheden.

Startpunt

Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel

De route begint bij het Rijksmuseum Twenthe. Het Rijksmuseum Twenthe heeft de rijkste en mooiste kunstcollectie van Oost-Nederland. Iedere tentoonstelling vertelt je iets over de cultuur in heden of verleden. Jaarlijks worden er tot wel 10 tentoonstellingen geprogrammeerd. In het museumcafé en aangrenzende binnentuin kan je genieten van een lekker kopje koffie.

Rijksmuseum Twenthe Enschede - Uit in Enschede

Roombeek Cultuurpark

Combineer een wandeling door de wijk met een bezoek aan meerdere culturele instellingen die hier volop gevestigd zijn. De Museumfabriek is een museum én een fabriek. Een museum omdat er met verbazingwekkende collecties de mooiste tentoonstellingen worden gemaakt en een fabriek omdat je er zelf ook aan de slag gaat. Het is een museum waar je zelf creatief kunt zijn.

Tetem is een van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. Tetem opereert echter in het veel bredere veld van digitale media, techniek, wetenschap en design. Je kunt er tentoonstellingen bezoeken, maar ook workshops volgen en er worden regelmatig interessante events georganiseerd.

Rijksmuseum Twenthe is het museum van de verbeelding. De kunst in het museum confronteert het heden met het verleden.

Roombeek Monument Vuurwerkramp Enschede - Uit in Enschede
'Het verdwenen huis tussen hemel en aarde'

Monument

Lasonderbleek is het herdenkingspark. De getroffen plek is zichtbaar door de oude betonnen fundering van de vuurwerkfabriek. 'Het verdwenen huis tussen hemel en aarde' van de Amsterdamse kunstenares Balta laat in het gras een tekening van een huis zien. Een huis zoals een kind dat tekent, voor iedereen herkenbaar.

De stippellijnen naast het huis verwijzen naar mogelijke restanten van een verdwenen deel. Een gedenksteen bij het monument toont alle namen van de slachtoffers van de ramp.

Eindpunt

Stadshaard

De warmtekrachtcentrale die de Roombeek voorziet van warmte en warm tapwater. De Delftsblauwe gevel is ontworpen door Hugo Kaagman. Op de tegels zijn allemaal dingen afgebeeld die iets te maken hebben met elektriciteit of het verleden van Enschede.

De Delfts blauwe stadshaard op Roombeek in Enschede - Uit in Enschede

Wil je een uitgebreide wandeling door Roombeek onder begeleiding van een gids? Neem dan contact op met:

Titia Boitelle 
rondleidingenroombeek.nl | 06-27170769

Stichting Stadsgidsen Enschede
enschedestadswandeling.nl | [email protected] | 06-83109188

Download de pdf voor de complete route. Veel wandelplezier.