Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Volledige kaart
Routeomschrijving

Roombeek Route

14 Locaties
3 km
30 min

De wijk Roombeek ligt net ten noorden van het centrum van Enschede. Het is een eigentijdse wijk die alles te bieden heeft: wonen, werken, winkelen en cultuur in een dynamische en inspirerende omgeving. Met het grote aantal culturele instellingen is Roombeek een culturele hotspot binnen Enschede. In het winkelcentrum ‘Op de Brouwerij’ en langs de Roomweg vind je een gevarieerd winkelaanbod. Voor een drankje of een heerlijke lunch kun je terecht bij verschillende horecagelegenheden.

De route begint bij het Rijksmuseum Twenthe aan de Lasondersingel.

11

Rijksmuseum Twenthe

Het Rijksmuseum Twenthe heeft de rijkste en mooiste kunstcollectie van Oost-Nederland. Iedere ten...

Gesloten

Het Rijksmuseum Twenthe heeft de rijkste en mooiste kunstcollectie van Oost-Nederland. Iedere tentoonstelling vertelt je iets over de cultuur in heden of verleden. Jaarlijks worden er tot wel 10 tentoonstellingen geprogrammeerd. In het museumcafé en aangrenzende binnentuin kan je genieten van een lekker kopje koffie.

Rijksmuseum Twenthe

Loop de H.B. Blijdensteinlaan in.

22

Dynamo EXPO

Dynamo EXPO is onderdeel van het veelzijdige cultuuraanbod van de Roombeek. Het is gevestigd in h...

09:00 - 17:00

Dynamo EXPO is onderdeel van het veelzijdige cultuuraanbod van de Roombeek. Het is gevestigd in het voormalige Transformatorhuis van de Bamshoeve. Het is opgericht om het huis een nieuwe, culturele functie te geven. Het hele jaar door organiseert Dynamo EXPO exposities en andere culturele activiteiten.

2019 Dynamo Expo

Aan de overkant van Dynamo Expo vind je de volgende locatie.

33

Arendsmanhuis

In dit bijzondere huis staat kunst centraal. Adrie Arendsman, geboren in Enschede, liet dit huis ...

In dit bijzondere huis staat kunst centraal. Adrie Arendsman, geboren in Enschede, liet dit huis bouwen dichtbij de plek waar ze is opgegroeid. Het huis oogt aan de buitenkant relatief bescheiden. Toch is het een fors huis en de verrassing zit in de binnenkant. Het atelier van Adrie bevindt zich op de begane grond, op de eerste verdieping is een tentoonstellingsruimte en het woongedeelte bevindt zich op de tweede verdieping. De daktuin geeft een prachtig uitzicht over de wijk en de hele stad.

2019 Arendsmanhuis

Loop weer terug en ga de Museumlaan in.

De Museumlaan is een exclusieve laan met stadsvilla’s ontworpen door internationale architecten.

44

Het Balengebouw

Het voormalige balengebouw van de voormalige textielfabriek de Bamshoeve werd gebouwd in 1907. He...

Het voormalige balengebouw van de voormalige textielfabriek de Bamshoeve werd gebouwd in 1907. Het balengebouw lag aan de spoorlijn van Enschede naar Lonneker. Hierdoor was het makkelijk voor de goederenwagons om de balen katoen op te halen en af te geven. Het verplaatsen van katoenbalen in Enschede was een bekend straatbeeld. Na faillissement van de Katoenspinnerij de Bamshoeve is het Balengebouw vervallen geraakt. Ook heeft het gebouw tijdens de vuurwerkramp veel schade op te lopen. Naar aanleiding hiervan is besloten om het gebouw te verbouwen tot museum. Tegenwoordig is de Twentse Courant Tubantia te vinden in het Balengebouw.

2019 Balengebouw

De Lonnekerspoorlaan is de stedenbouwkundige ruggengraat van het Roombeek met aaneengesloten statenpanden.

Loop verder de Lonnekerspoorlaan in.

55

Eekenhof

De Eekenhof is een opvallend gebouw. Door de bijzondere vormgeving is het een eyecatcher voor de ...

De Eekenhof is een opvallend gebouw. Door de bijzondere vormgeving is het een eyecatcher voor de stad. Het gebouw ligt aan de kruising van twee hoofdassen van de wijk. Het bakstenen complex is met negen woonlagen en dertig meter het hoogste pand van de Roombeek.

2017 Laurens Kuipers Eekenhof Architectuur En Erfgoed

Steek de Roomweg over.

66

Prismare

Prismare is het hart van de Roombeek. Naast de 20 bewoners van de Prismare, zijn ook 30 andere ve...

08:30 - 23:00

Prismare is het hart van de Roombeek. Naast de 20 bewoners van de Prismare, zijn ook 30 andere verenigingen hier gevestigd. Deze verenigingen organiseren regelmatige allerlei activiteiten.

2019 Prismare 1

Loop verder de Lonnekerspoorlaan in. Aan de overkant van de weg zie je de Watertoren.

77

Menko watertoren

De Menko toren is een pakhuis met watertoren van de voormalige ‘Spinnerij Roombeek’. Het is één v...

De Menko toren is een pakhuis met watertoren van de voormalige ‘Spinnerij Roombeek’. Het is één van de resterende fabrieken in Roombeek die herinneren aan de ooit bloeiende textielindustrie. De fabriek met toren is tegenwoordig omgebouwd tot appartementen waarbij de historische details zo veel mogelijk in tact zijn gebleven.

2019 Menko Watertoren

Steek de Lonnekerspoorlaan over. Aan de overkant zie je rechts twee grote gebouwen staan.

88

AKI ArtEZ Academie voor Art & Design

Hogeschool ArtEZ leidt studenten op voor beroepen waarin kunst, kennis en creativiteit centraal s...

08:30 - 21:30

Hogeschool ArtEZ leidt studenten op voor beroepen waarin kunst, kennis en creativiteit centraal staan. In 1946 is de school opgericht op initiatief van een aantal textielfabrikanten. De school heette toen alleen nog A.K.I. (De Academie voor Kunst en Industrie). In de jaren 60 is de school de weg naar de vrije moderne kunst ingeslagen. AKI heeft altijd bekend gestaan als de meest vrije en eigenzinnige kunstacademie in Nederland. Tegenwoordig is de school onderdeel van ArtEZ (hogeschool voor kusnten), maar wordt er nog steeds waarde gehecht aan de autonomie als kleinschalige academie.

2019 Aki

In het gebouw naast de AKI vind je de Tetem.

99

Tetem

Tetem vertelt met haar tentoonstellingen het verhaal van een maatschappij die in ontwikkeling is....

Gesloten

Tetem vertelt met haar tentoonstellingen het verhaal van een maatschappij die in ontwikkeling is. Het is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt. Tetem verbindt kunst en maatschappij en gelooft dat beelden kunst een bijdrage levert aan de kwaliteit van de samenleving en een rol speelt in de ontwikkeling van mensen. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht—en geluidskunst. Daarbij worden cross-overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film.

2019 Tetem

Loop het plein over en ga richting De Museumfabriek.

10A

De MuseumFabriek

De MuseumFabriek is geen traditioneel museum. Je wordt hier verrast, raakt verwonderd en je gaat ...

Gesloten

De MuseumFabriek is geen traditioneel museum. Je wordt hier verrast, raakt verwonderd en je gaat zelf aan de slag. Het draait er om de ‘samenhang der dingen’. Hoe zijn de natuur, cultuur, wetenschap en techniek van invloed op elkaar? Je gaat het zien bij één van de vele voorstellingen van de MuseumFabriek.

2019 De Museumfabriek 1

Naast de MuseumFabriek bevindt zich de Gastrobar.

11B

Gastrobar bij Rozendaal

Bij Gastrobar bij Rozendaal kun je terecht voor een broodje kaas tot verse kreeft of een speciaal...

Gesloten

Bij Gastrobar bij Rozendaal kun je terecht voor een broodje kaas tot verse kreeft of een speciaal diner. In de ambachtelijke keuken wordt alles vers voor je bereid. Ze werken met veel regionale producten die ook te koop zijn in delicatesse winkels.

2019 Gastrobar Bij Rozendaal 1

Tegenover Gastrobar bij Rozendaal vind je de volgende locatie.

12C

XPO

XPO is een expositieruimte in het Rozendaal en is gericht op internationale kunst. Het is een ini...

Gesloten

XPO is een expositieruimte in het Rozendaal en is gericht op internationale kunst. Het is een initiatief van ARE Holland (Artist in Residence Enschede) en Making art Work (Kunst- en Techniekwerk Enschede).

2019 Xpo

Loop rechts de Roomweg in.

De Roomweg is een brede as met winkels, horeca en dienstverlenende bedrijven.

13D

Winkelcentrum Op de Brouwerij

De plek waar Grolsch tot 2005 bier heeft gebrouwen bestaat nu uit het winkelcentrum ‘Op de Brouwe...

De plek waar Grolsch tot 2005 bier heeft gebrouwen bestaat nu uit het winkelcentrum ‘Op de Brouwerij’. Het voormalige kantoorgebouw en Het Brouwhuis zijn bewaard gebleven waardoor het winkelcentrum een authentiek imago heeft. Met supermarkten, verschillende versspeciaalzaken, horecagelegenheden en andere diverse winkels is het winkelcentrum waar je volop winkelplezier hebt.

2019 Winkelcentrum Op De Brouwerij

Loop verder over het Brouwerijplein.

14E

Stadshaard

De warmtekrachtcentrale die de Roombeek voorziet van warmte en warm tapwater. De Delftsblauwe gev...

De warmtekrachtcentrale die de Roombeek voorziet van warmte en warm tapwater. De Delftsblauwe gevel is ontworpen door Hugo Kaagman. Op de tegels zijn allemaal dingen afgebeeld die iets te maken hebben met elektriciteit of het verleden van Enschede.

2019 Marscha Nijhuis Stadshaard 2

Dit is het einde van de route.

Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe

Het Rijksmuseum Twenthe heeft de rijkste en mooiste kunstcollectie van Oost-Nederland. Iedere tentoonstelling vertelt je iets over de cultuur in heden of verleden. Jaarlijks worden er tot wel 10 tentoonstellingen geprogrammeerd. In het museumcafé en aangrenzende binnentuin kan je genieten van een lekker kopje koffie.

Bekijk meer informatie
2019 Dynamo Expo

Dynamo EXPO

Dynamo EXPO is onderdeel van het veelzijdige cultuuraanbod van de Roombeek. Het is gevestigd in het voormalige Transformatorhuis van de Bamshoeve. Het is opgericht om het huis een nieuwe, culturele functie te geven. Het hele jaar door organiseert Dynamo EXPO exposities en andere culturele activiteiten.

Bekijk meer informatie
2019 Arendsmanhuis

Arendsmanhuis

In dit bijzondere huis staat kunst centraal. Adrie Arendsman, geboren in Enschede, liet dit huis bouwen dichtbij de plek waar ze is opgegroeid. Het huis oogt aan de buitenkant relatief bescheiden. Toch is het een fors huis en de verrassing zit in de binnenkant. Het atelier van Adrie bevindt zich op de begane grond, op de eerste verdieping is een tentoonstellingsruimte en het woongedeelte bevindt zich op de tweede verdieping. De daktuin geeft een prachtig uitzicht over de wijk en de hele stad.

2019 Balengebouw

Het Balengebouw

Het voormalige balengebouw van de voormalige textielfabriek de Bamshoeve werd gebouwd in 1907. Het balengebouw lag aan de spoorlijn van Enschede naar Lonneker. Hierdoor was het makkelijk voor de goederenwagons om de balen katoen op te halen en af te geven. Het verplaatsen van katoenbalen in Enschede was een bekend straatbeeld. Na faillissement van de Katoenspinnerij de Bamshoeve is het Balengebouw vervallen geraakt. Ook heeft het gebouw tijdens de vuurwerkramp veel schade op te lopen. Naar aanleiding hiervan is besloten om het gebouw te verbouwen tot museum. Tegenwoordig is de Twentse Courant Tubantia te vinden in het Balengebouw.

Bekijk meer informatie
2017 Laurens Kuipers Eekenhof Architectuur En Erfgoed

Eekenhof

De Eekenhof is een opvallend gebouw. Door de bijzondere vormgeving is het een eyecatcher voor de stad. Het gebouw ligt aan de kruising van twee hoofdassen van de wijk. Het bakstenen complex is met negen woonlagen en dertig meter het hoogste pand van de Roombeek.

2019 Prismare 1

Prismare

Prismare is het hart van de Roombeek. Naast de 20 bewoners van de Prismare, zijn ook 30 andere verenigingen hier gevestigd. Deze verenigingen organiseren regelmatige allerlei activiteiten.

Bekijk meer informatie
2019 Menko Watertoren

Menko watertoren

De Menko toren is een pakhuis met watertoren van de voormalige ‘Spinnerij Roombeek’. Het is één van de resterende fabrieken in Roombeek die herinneren aan de ooit bloeiende textielindustrie. De fabriek met toren is tegenwoordig omgebouwd tot appartementen waarbij de historische details zo veel mogelijk in tact zijn gebleven.

2019 Aki

AKI ArtEZ Academie voor Art & Design

Hogeschool ArtEZ leidt studenten op voor beroepen waarin kunst, kennis en creativiteit centraal staan. In 1946 is de school opgericht op initiatief van een aantal textielfabrikanten. De school heette toen alleen nog A.K.I. (De Academie voor Kunst en Industrie). In de jaren 60 is de school de weg naar de vrije moderne kunst ingeslagen. AKI heeft altijd bekend gestaan als de meest vrije en eigenzinnige kunstacademie in Nederland. Tegenwoordig is de school onderdeel van ArtEZ (hogeschool voor kusnten), maar wordt er nog steeds waarde gehecht aan de autonomie als kleinschalige academie.

Bekijk meer informatie
2019 Tetem

Tetem

Tetem vertelt met haar tentoonstellingen het verhaal van een maatschappij die in ontwikkeling is. Het is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt. Tetem verbindt kunst en maatschappij en gelooft dat beelden kunst een bijdrage levert aan de kwaliteit van de samenleving en een rol speelt in de ontwikkeling van mensen. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht—en geluidskunst. Daarbij worden cross-overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film.

Bekijk meer informatie
2019 De Museumfabriek 1

De MuseumFabriek

De MuseumFabriek is geen traditioneel museum. Je wordt hier verrast, raakt verwonderd en je gaat zelf aan de slag. Het draait er om de ‘samenhang der dingen’. Hoe zijn de natuur, cultuur, wetenschap en techniek van invloed op elkaar? Je gaat het zien bij één van de vele voorstellingen van de MuseumFabriek.

Bekijk meer informatie
2019 Gastrobar Bij Rozendaal 1

Gastrobar bij Rozendaal

Bij Gastrobar bij Rozendaal kun je terecht voor een broodje kaas tot verse kreeft of een speciaal diner. In de ambachtelijke keuken wordt alles vers voor je bereid. Ze werken met veel regionale producten die ook te koop zijn in delicatesse winkels.

Bekijk meer informatie
2019 Xpo

XPO

XPO is een expositieruimte in het Rozendaal en is gericht op internationale kunst. Het is een initiatief van ARE Holland (Artist in Residence Enschede) en Making art Work (Kunst- en Techniekwerk Enschede).

Bekijk meer informatie
2019 Winkelcentrum Op De Brouwerij

Winkelcentrum Op de Brouwerij

De plek waar Grolsch tot 2005 bier heeft gebrouwen bestaat nu uit het winkelcentrum ‘Op de Brouwerij’. Het voormalige kantoorgebouw en Het Brouwhuis zijn bewaard gebleven waardoor het winkelcentrum een authentiek imago heeft. Met supermarkten, verschillende versspeciaalzaken, horecagelegenheden en andere diverse winkels is het winkelcentrum waar je volop winkelplezier hebt.

2019 Marscha Nijhuis Stadshaard 2

Stadshaard

De warmtekrachtcentrale die de Roombeek voorziet van warmte en warm tapwater. De Delftsblauwe gevel is ontworpen door Hugo Kaagman. Op de tegels zijn allemaal dingen afgebeeld die iets te maken hebben met elektriciteit of het verleden van Enschede.