Plan je route naar het startpunt

Bekijk de stad door een creatieve bril. Deze wandelroute van 3,4 kilometer door de binnenstad van Enschede leidt langs 20 kunstwerken en vertelt het verhaal achter deze kunstwerken. We hebben een aantal highlights voor je op een rij gezet. Download de pdf voor de complete route.

Startpunt

Tourist Info Enschede, Langestraat 41

De route start bij de Tourist Info welke gevestigd is in het Janninkshuis. Dit is één van de oudste gebouwen van Enschede. De firma Gerh. Jannink & Zn had het pand na 1910 als kantoor in gebruik had. De fabrikant Hendrik Jan Roessingh liet het pand in 1803 bouwen voor zijn huwelijk met Johanna Berendina van Heek. Sinds 2017 is de Tourist Info hier gevestigd.

De Tourist Info in Enschede, adres Langestraat 41 - Uit in Enschede

In de binnenstad -en net daarbuiten- is veel street art te vinden. Soms heel opvallend en kleurrijk en soms wat meer verstopt in de kleine steegjes. Ga op ontdekkingstocht door de stad en ervaar de creativiteit. Er zitten een aantal toffe instagrammable spots tussen!

Jazzpodium de Tor Street art muurschildering geheimpje Enschede - Uit in Enschede
Wilmink en Bannink - Conservatorium Enschede - Uit in Enschede
Street-Art in Enschede - Uit in Enschede
Jazzpodium de Tor, Wilmink en Bannink, kleurrijke gezichten

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer van de stad ontdekken? Loop dan de interactieve Harry Bannink & Wilmink wandeling door de binnenstad. Deze wandeling is een hommage aan de twee Enschedese iconen componist/musicus Harry Bannink en schrijver/dichter Willem Wilmink. 

Naast dat je mooie street art ziet, leidt de route je ook langs plekken met bijzonderheden, zoals beelden, gedichten, een interactief kunstwerk en een outdoor kunstexpositie.

Musikgott PAN auf dem ArtEZ Conservatorium in Enschede - Uit in Enschede
Interaktives Kunstwerk Enschede - Klokkenplas Enschede - Uit in Enschede
Boekhandel Broekhuis Enschede - Gedicht Willem Wilmink - Uit in Enschede
Muziekgod PAN, Interactief kunstwerk op de Klokkenplas, gedicht Willem Wilmink

Eindpunt

Gedichtenroute, Stadsgravenstraat

Loop de gedichtenroute in de Stadsgravenstraat. Op de gevels, deuren en poorten zijn in 2021 door de DIE-dichters tien gedichten geschilderd, speciaal gemaakt voor de straat. Daarnaast vind je ook nog andere muurschilderingen in de straat. Deze is tevens het eindpunt van de route. 

Gedichtenroute Stadsgravenstraat Enschede - Street Art - Uit in Enschede