Boerderij- en streekproductenwinkels

De vraag naar biologische producten van lokale ondernemers wordt steeds groter. Verantwoorde producten kopen voor een eerlijke prijs? Dat doe je direct bij de boerderij, een streekwinkel, molen of kwekerij! 

Zorgboerderij De Viermarken Enschede - Uit in Enschede

Zorgboerderijen en streekwinkels in Enschede

Zelf verbouwde producten

Bij Zorgboerderij De Viermarken koop je heerlijke producten van biologische oorsprong. Denk aan zelf verbouwde seizoensgroenten- en fruit, verse jam en taarten, biologische eieren, lamsvlees en houtovenbrood. Ook voor wol- en houtproducten kun je terecht in de winkel. 

Streekwinkel Hannink's Dientje is een gezellige streekwinkel in Usselo. Je vindt hier allerlei producten van fruit tot vlees en van lekkernijen tot ambachtelijke waren. Ook is er een ijssalon met vers bereid schepijs!

Winkelen bij Hammiehoeve Enschede - Uit in Enschede

Alle streekproducten van de boerderij

Boederijwinkels

Bij Hammiehoeve aan de Noord Esmarkerrondweg kun je streekproducten kopen zoals verse eieren, honing, bramenjam en Bildstar aardappelen. De kids kunnen ondertussen de kippen of het varken voeren en er is een speeltuin.

Boerderijwinkel 't Kippeboertje is een ander voorbeeld en biedt verschillende kip- en barbecueproducten aan. De kippen scharrelen lekker rond in de stal en krijgen plantaardig voer.

Alle producten bij één boerderij kopen? Dan kun je terecht bij Bijzonder Rundvlees (onderdeel van Zorgboerderij Ensink). Er is zelfs een pluktuin voor verse bloemen!

Zuivelboerderij Holterhof in Enschede - Uit in Enschede

Melk tappen en eerlijke zuivel

Zuivel direct van de koe

Bij melkveebedrijf Voogd kun je rauwe melk kopen via de Melktap Hof Espelo. Melk rechtstreeks van de koe, verser kan niet. Meer actuele informatie over de melktap vind je op de Facebookpagina.

Bij Zuivelboerderij Holterhof vind je streekproducten uit de hele regio. Zij geloven in eerlijke zuivel tegen een eerlijke prijs. Met veel plezier bereiden ze verse kwark, melk, karnemelk, vla, yoghurt en andere producten. 

Koeien in een weiland in Enschede - Uit in Enschede

Meer dan biologisch in Enschede

Biologisch vlees

Al eens gehoord van de Koeien van Jelle? Deze Lakenvelder runderen grazen het hele jaar buiten en drinken uit natuurlijke bronnen. Meer dan biologisch, zoals Jelle zelf zegt. 

Bijzonder Rundvlees verkoopt bijzonder 100% puur onbewerkt rundvlees en allerlei andere verse producten van eigen land. En bij Dreug bestel je eerlijke en heerlijke droge worst. De ambachtelijke worst wordt gemaakt met meer respect voor boer, varken en planeet. Bestellen kan in de webshop.

Bosbessen Enschede - Uit in Enschede

Verse pompoenen en bosbessen

Zelf groente en fruit plukken

Tijdens het plukseizoen (half juli tot september) kun je bij bosbessenkwekerij La Francaise zelf bosbessen plukken en heerlijke streekproducten kopen. Van ambachtelijke jams en sauzen van onbespoten vruchten tot honing en vlierbloesemsiroop.

Voor verse pompoenen kun je in het najaar terecht bij Het Pompoenhöfke. Zij verkopen van september tot november sierkalebassen en pompoenen. 

 - Uit in Enschede

Vers uit de vijver

Je eigen vis vangen

Zelf de vis vangen die je 's avonds op je bord hebt liggen, hoe vers wil je het hebben? Daarbij is het ook nog eens een hele leuke ervaring om je eigen gevangen vis te eten. Ga daarom eens langs bij de Forelderij, hier kun je elke dag vissen in een van de twee grote forelvijvers, en wat je gevangen hebt mag je daarna mee naar huis nemen. Je betaalt per kilo gevangen vis.

De Forelderij

Speciaalbier, pindakaas en andere streekproducten uit Enschede

Bij de kleinschalige Brouwerij Eanske proef je de lekkerste lokale speciaalbieren. Het Enschedese stadsbier Area 053 is een must om te proeven! Bezoek de brouwerij ook voor een tour. 

Bij Bakkerij Teunis op Twekkelerveld (of online in de webshop) shop je de zelfgemaakte pindakaas van Enschedese De Pindakaaspot. Zonder suiker, met Amerikaanse pinda's en in de meest bijzondere smaken! 

En bij de nieuwste Jumbo van Enschede in de Melkhal staan (seizoensgebonden) steekproducten uit heel Twente op elke afdeling centraal.

Enschedese Molens

Graan- en meelproducten vanuit de molen

In Enschede kennen we twee molens die producten direct vanuit de molen verkopen. Vlakbij Usselo staat de Wissinks Möl: een molen (type stenderkast) met een rijke historie. Er is (bio) volkoren tarwemeel en pannenkoekenmeel te koop in het molenhuisje. 

Aan de rand van Lonneker staat de Lonneker Molen. Dit historische monument is de moeite waard om eens van dichtbij te bekijken. Ook worden er huisgemaakte brood- en cakemixen, meelproducten en heerlijke Molen muesli verkocht.

Lonneker Molen Enschede - Uit in Enschede
Molen Wissinks Möl Enschede - Uit in Enschede
Lonneker Molen Enschede - Uit in Enschede

Eieren kopen van de boer

Een lekker vers eitje waarbij je weet dat de kippen goed zijn behandeld? Dan kun je het beste eieren kopen bij de boer. Biologische eieren koop je bijvoorbeeld bij 't Kippeboertje, Hammiehoeve of De Viermarken. Je zult merken dat je nog nooit zo'n lekker eitje hebt gegeten als de eieren die van de boer komen.