In Enschede begint het. Internationale startups en wereldwijde innovaties. Wat ook in Enschede begon is het voetbal. In 1878 nam Bernard van Heek de eerste voetbal mee naar Enschede. Vanuit het Engelse Burnley bracht hij deze, volgens eigen zeggen “merkwaardig grooten leeren bal” de stad in. Dit was het begin van voetbal in Enschede. De Nations League 2023, gespeeld in Enschede en Rotterdam is een mooie aanleiding om stil te staan bij de rol die Enschede gespeeld heeft in het Nederlandse voetbal.

Voetbal Enschede Jbvheek - Uit in Enschede

Bernard van Heek maakt kennis met voetbal

1878

De grote pionier van het Enschedese voetbal was Bernard van Heek, afkomstig uit de rijkste textielfamilie van de stad. Hij maakte in 1878 kennis met voetbal tijdens een studiereis naar Engeland – net als sportpionier Pim Mulier een jaartje later zou meemaken in datzelfde land.

Voetbal Enschede Gj van heekpark - Uit in Enschede

Eerste voetbal rolt over Nederlandse bodem

1885

Op landgoed Amelink, tussen Enschede en Lonneker, legt Van Heek het spel uit: ‘ten einde te worden gewijd in de kunst van het spel, waarvan wij nog nooit hadden gehoord, namelijk het Footballspel.’ Sommigen zeggen dat het de eerste keer was dat er een voetbal over Nederlandse bodem rolde, maar daarover valt nooit zekerheid te krijgen.

Voetbal Enschede Abe Lenstra - Uit in Enschede

Eerste voetbalclub van Nederland in Enschede

1885

Bernard van Heek richt op 30 juni 1885 de Enschedese Football Club op met Van Heek als voorzitter. Op 31 augustus kwam er vanuit de herenclubs een tweede club: Footballclub Prinses Wilhelmina. In 1888 werd besloten tot een fusie.

Een week later, op 8 september 1885, toonden de voetballers zich aan het grote publiek als extra activiteit tijdens een vliegerwedstrijd. Er werd kort melding van gemaakt in het Nieuws van den Dag van 9 september 1885, die het had over een openbare uitvoering der Enschedesche Football Club (EFC). ‘Dit spel bleek zeer in den smaak van het publiek te vallen.’ Zelfs de Engelse krant The Cricket and Footballfield maakte er melding van op 26 september 1885, waarmee de naam van Enschede internationaal werd verspreid. 

‘Zelfs de Engelse krant The Cricket and Footballfield maakt er melding van. Hiermee werd de naam Enschede internationaal verspreid’.

EFC is de oudste, puur en alleen voor voetbal opgerichte club van Nederland. Andere, in die tijd ontstane voetbalclubs, kwamen voort uit de cricketsport. Na de fusie in 1888 heeft de club de naam EFC-Prinses Wilhelmina gekregen.

Voetbal Enschede Oprichting fc twente - Uit in Enschede

Sportclub Enschede neemt deel aan eerste seizoen betaald voetbal

1954

Dat Enschedeers altijd al ambitieus geweest zijn, blijkt. Met Abe Lenstra en de West-Duitse wereldkampioen Helmut Rahn deed de club mee in de top van het Nederlands betaald voetbal. Ook de Enschedese Boys en Rigtersbleek waren destijds actief op het hoogste niveau.

 - Uit in Enschede

Oprichting FC Twente

1965

In de nacht van Vrieler fuseerden Sportclub Enschede en Enschedese Boys tot FC Twente ’65. De club uit Enschede is door haar rijke en turbulente historie en grote fanatieke aanhang inmiddels een icoon in het Nederlandse voetbal.

 - Uit in Enschede

35.000 Tukkers on Tour

2001

Nooit bezochten zoveel supporters een uitwedstrijd in Nederland als tijdens de bekerfinale PSV- FC Twente in Rotterdam. Het ludieke spandoek boven de A1 was veelzeggend: “Wil de laatste Tukker het licht uit doen?”

FC Twente als aanjager van Eredivisie Vrouwen

2007

Vanaf de start van het betaald voetbal voor vrouwen is FC Twente actief in de Eredivisie. De eerste wedstrijd werd voor 5.500 toeschouwers ook in Enschede gespeeld. FC Twente Vrouwen is met negen landstitels recordhouder bij het vrouwenvoetbal.

 - Uit in Enschede

FC Twente landskampioen

2010

Op 2 mei 2010 werd FC Twente voor de eerste keer landskampioen. Een memorabel moment voor de voetbalclub uit Enschede. Een dag later (maandag 3 mei) werden ze gehuldigd bij de Grolsch Veste voor het oog van tienduizenden supporters.

 - Uit in Enschede

Finale EK Vrouwen gespeeld in Enschede

2017

Er ontstaat Oranjegekte rondom de Oranje Leeuwinnen tijdens het EK. In een uitverkochte Grolsch Veste in Enschede (op dat moment een toeschouwersrecord in het damesvoetbal) wordt het Nederlands Dameselftal Europees kampioen.

UEFA Nations League Finals

2023

In 2023 was de Grolsch Veste in Enschede één van de twee speellocaties van de UEFA Nations League Finals 2023.

Enschede is trots op haar voetbal.