13 mei 2000, een datum die in het geheugen van elke Enschedeër gegrift staat. In de wijk Roombeek vond de vuurwerkramp plaats die de stad op haar grondvesten liet schudden. Een pakhuis van S.E. Fireworks vatte vlam. Het pakhuis was geladen met 900 kilo vuurwerk, stond midden in een woonwijk en veroorzaakte een catastrofe van onvoorstelbare omvang: 23 doden, ongeveer 950 gewonden en een enorme verwoesting.

 - Uit in Enschede

Verwoesting

De vuurwerkramp

Enschede werd getroffen door een van de meest verwoestende rampen in haar geschiedenis. De vuurwerkramp bij S.E Fireworks aan de Tollenstraat veroorzaakte een reeks explosies die niet alleen 23 levens kostte, maar ook honderden mensen verwondde en talloze woningen en bedrijven verwoestte. In de nasleep van de ramp opende het Nationaal Rampenfonds op 15 mei gironummer 777 om geld in te zamelen voor de slachtoffers. De respons was overweldigend: binnen korte tijd werd er maar liefst 45 miljoen gulden opgehaald. 

Strafrechtelijk onderzoek

De oorzaak

Het Openbaar Ministerie begon op 16 mei 2000 een strafrechtelijk onderzoek om de oorzaak van de ramp te achterhalen. Letselschadeadvocaten stelden S.E Fireworks aansprakelijk namens een aantal getroffen families. Internationaal werden opsporingsbevelen uitgevaardigd tegen de directeuren Bakker en Pater, die zich op 19 en 20 mei meldden bij de politie. Op 19 mei werd er een indrukwekkende stille tocht gehouden, waar zo'n 100.000 mensen meeliepen. Ook kroonprins Willem-Alexander en premier Kok waren aanwezig om de slachtoffers te herdenken. Op 9 augustus 2000 werd de voorlopige hechtenis van Bakker en Pater geschorst. De rechtsgang kende vele wendingen, met veroordelingen die later weer ongedaan werden gemaakt. In 2010 werden er verklaringen gedaan die suggereerden dat de ramp een bedrijfsongeval was. Dit leidde tot een heropening van het onderzoek. 

 - Uit in Enschede
 - Uit in Enschede
 - Uit in Enschede
 - Uit in Enschede
 - Uit in Enschede
Roombeek Monument Vuurwerkramp Enschede - Uit in Enschede

Monument

Het verdwenen huis

Lasonderbleek is een bijzonder herdenkingspark in Enschede. De oude betonnen fundering van de vuurwerkfabriek herinnert aan de tragische gebeurtenis. Midden in het gras vind je het kunstwerk 'Het Verdwenen Huis' van de Amsterdamse kunstenares Balta. Dit kunstwerk laat een tekening van een huis zien zoals een kind dat zou tekenen, voor iedereen herkenbaar. Naast het huis zie je stippellijnen die verwijzen naar mogelijk restanten van een verdwenen deel. Een gedenksteen bij het monument draagt de namen van alle slachtoffers van de ramp.

Een nieuw begin

Wederopbouw

De vuurwerkramp in Enschede blijft een diepe wond in het collectieve geheugen van de stad. Een verhaal van verlies en verdriet. Maar Enschede is veerkrachtig en blijft zich ontwikkelen en vooruitkijken. De herontwikkeling van de wijk Roombeek had één centraal doel: de terugkeer van de oorspronkelijke bewoners. Elke bewoner die voor de ramp in de wijk woonde, moest de kans krijgen om terug te keren. Gebouwen die de vuurwerkramp hadden overleefd, mochten niet gesloopt worden. Tegenwoordig is de wijk het culturele hart van Enschede. Een plek waar verleden en toekomst samenkomen. Een eigentijdse wijk die alles te bieden heeft: wonen, werken, winkelen en cultuur in een dynamische en inspirerende omgeving. Wandel door Roombeek en ervaar deze bijzondere wijk.

 - Uit in Enschede
Roombeek Cultuurpark Lonnekerspoorlaan Enschede - Uit in Enschede
 - Uit in Enschede
 - Uit in Enschede
Roombeek stapstenen Enschede - Uit in Enschede