500 Jaar Markt

De warenmarkt in Enschede bestaat 500 jaar. En half millennium, dat deze zomer op een feestelijke wijze wordt gevierd. Al die jaren werd volop handel gedreven, op een manier zoals dat in feite nog steeds gebeurt. Met food en non-food. Al lag het accent het grootste deel van die lange periode op voedsel.

Al lag het accent het grootste deel van die lange periode op voedsel. Agrariërs waarvan er velen in en om Enschede woonden, bepaalden het in grote mate beeld van de verkopende partij. Vee, aardappels, groenten, eieren en fruit zaten in kisten en manden op hun karren. Vee werd eveneens aangeboden. Daarvoor was een plek gereserveerd waar nu Concordia staat. Ook vis werd aan de man gebracht, en textiel.

Programma 500 jaar Markt

 1. Europees kampioenschap standwerken

  Het laatste evenement is gepland op zaterdag 24 juni. Dan wordt het Europees kampioenschap standwerken gehouden.

 2. Preuverie dinsdagmarkt

  Kom deze dinsdag genieten van de Preuverie. Een bekende kok zal verschillende heerlijke gerechten bereiden …

Feestelijke opening met oude ambachten

zaterdag 3 juni

De opening was op zaterdag 3 juni om 11.00 uur door wethouder Hans van Agteren. Dit vormde de aftrap voor zeven feestelijke dagen waarop de lange geschiedenis van de markt in Enschede wordt gevierd. Om te laten zien wat mensen vroeger op de markt kochten werden tijdens de opening 500 oerbroden weggegeven. Er is deze zaterdag een oude ambachtenmarkt waar oude ambachten tot leven worden gebracht. Tevens geven 'De Enscheder Spöllers en Daansers De Krekkel' acte de presence. De ambachtenmarkt was te vinden in de Langestraat, van Loenshof en richting het H.J. van Heekplein (vanaf de Zuidmolen gezien).

Foto expositie

historie in beelden

De geschiedenis van de Enschedese markt wordt geaccentueerd door een foto expositie, met ruim 200 historische foto’s, die is samengesteld door Enschedese kunstenares Jet Broekstra. De foto’s worden geëxposeerd op ‘Elemarkten’ die ontworpen zijn door Broekstra & Van Loon beeldbouw. De ‘Elemarkten’ staan in het Van Loenshof en zijn de gehele maand juni te bezichtigen. De foto’s worden later verkocht en de opbrengst gaat naar een goed doel.

Klik hier voor meer informatie.

Reguliere markten in de binnenstad

 1. Zaterdagmarkt

  Kom naar de markt op het Van Heekplein voor verse vis, fruit, groente, brood en andere artikelen.

 2. Dinsdagmarkt

  Op dinsdag van 8.00 tot 17.00 is er markt op het H.J. van Heekplein in het centrum van Enschede. Diverse …

 3. Streekmarkt

  Vanaf 7 april is er elke vrijdag en zaterdag een streekmarkt in het vernieuwde winkelcentrum Koningsplein in Enschede.