Wist je dat het Aamsveen is ontstaan na afgraving van grote stukken hoogveen? In het unieke natuurgebied Aamsveen vind je naast afgegraven hoogveen, natte broekbossen, heidevelden, veenputten en schraalgrasland. Een combinatie waar ontzettend veel dieren zich thuis voelen.

De naam is waarschijnlijk terug te voeren op de Oudgermaanse stam ama, hetgeen zoveel als waterloop betekent. De Duitse naam is Amtsvenn.

Het Nederlandse gedeelte wordt sinds 1967 beheerd door het Landschap Overijssel en is 175 hectare groot. Hiervan bestaat 60 hectare uit heide met plassen en moerassen, 40 hectare is gras en ruim 50 hectare is hoge opslag. De beheerder streeft naar herstel van de vorming van hoogveen.

Het Duitse gedeelte is ruim 700 hectare groot en bestaat uit drie delen: het Alstätter Venn, het Eper Venn en het Graeser Venn. Drie kerngebieden genieten sinds 1983 de status van natuurgebied: het Amtsvenn (133 ha), het Hündfelder Moor (184 ha) en het kleinere Graeser Venn.

Tips

oude_grenspaal_aamsveen_-_ruud_ploeg.jpg

1. Zoek de oude landsgrens op. Oude grenspalen (zie foto) helpen je op weg!
2. Bekijk het Aamsveen eens vanuit de hoogte. Vanaf de uitkijktoren heb je een geweldig uitzicht.
3. Neem je verrekijker mee. Verwonder je over de rijkdom aan dieren en planten.
4. Zie jij nog restanten van de brand in juni 2011? Verwonder je over varens en berken die explosief groeien door de as.

Er op uit

Voor meer informatie en wandelroutes kijk op de website van Landschap Overijssel of bij de routes op onze website.

Foto: Clifton Buitink

De locatie

Aamsveen Aamsveenweg-Sagenweg 7563 PC Enschede Route naar locatie