• Wat is er te doen
  • Winkelen
  • Parkeren en reizen
  • Tourist Info Punt
  • Studenten
  • Veelgestelde vragen

Een leuke ontspannende manier om Enschede te verkennen is op de fiets of te voet. Op deze pagina vind je alle informatie die je hiervoor nodig hebt.

In de agenda vind je een overzicht van alle evenementen die speciaal voor kinderen worden georganiseerd. Voor andere leuke kindvriendelijke uitjes kun je hier terecht.

In de agenda vind je een overzicht van alle activiteiten en evenementen die er aan komen. Een lijst van de grootste evenementen vind je in de evenementenkalender.

Enschede heeft een aantal interessante musea en culturele instellingen, zoals bijvoorbeeld het Rijksmuseum Twenthe. Hier vind je een overzicht.

Enschede heeft veel bezienswaardigheden en leuke activiteiten. Geen idee waar je moet beginnen? Bekijk hier een selectie van de must do’s voor jouw bezoek aan Enschede.

Op dinsdag en zaterdag is er van 08:00 tot 17:00 uur een grote markt op het H.J. van Heekplein. Lees hier meer over de markten in Enschede.

De winkels in het centrum hanteren de volgende openingstijden:

Maandag

11.00 - 18.00 uur

Dinsdag

09.30 - 18.00 uur

Woensdag

09.30 - 18.00 uur

Donderdag

09.30 - 21.00 uur

Vrijdag

09.30 - 18.00 uur

Zaterdag

09.30 - 18.00 uur

Zondag

12.00 - 17.00 uur


Op feestdagen kunnen er andere openingstijden gehanteerd worden. Deze vind je hier.

In Enschede is het elke zondag koopzondag. De winkels zijn elke zondag geopend van 12:00 tot 17:00 uur. De uitzonderingen vind je hier.

Elke donderdagavond is het koopavond in Enschede. De winkels in de binnenstad en binnen de singels zijn dan tot 21.00 uur geopend. Daarnaast zijn er een aantal extra koopavonden. Meer informatie hierover vind je hier.

Enschede heeft een ruim aanbod aan winkels. Alleen in de binnenstad vind je al ruim 300 winkels. Een overzicht van alle winkels vind je hier.

Gratis parkeren kan buiten de singels of op straat na 23:00 uur (zone 1) of 19:00 uur (zone 2 t/m 8). Het is ook mogelijk om je auto gratis te parkeren op het Go Planet Parc. Vanuit hier kun je gemakkelijk met de bus of met de trein naar het centrum.

Verder moet je betalen voor alle parkeergelegenheden in het centrum. Hier vind je een overzicht waar betaald parkeren geldt. 

Je kunt ook voordelig parkeren bij de P&R in Enschede. Meer informatie hierover vind je hier.

Station Enschede is perfect aangesloten op het openbaar vervoer netwerk en ligt op loopafstand van het centrum. Zodra je het station uitloopt, kom je terecht op het Stationsplein. Vanaf het Stationsplein loop je zo het centrum in.

Enschede ligt aan de snelweg en vlakbij de Duitse grens en is vanuit alle richtingen goed te bereiken. Ook als je met de bus of trein komt is Enschede goed bereikbaar. Lees hier meer over hoe je Enschede het beste kunt bereiken.

Wij hebben helaas geen plattegrond van heel Enschede. Hiervoor kun je het beste bij ANWB Enschede zijn. De ANWB vind je aan de Burgemeester Edo Bergsmalaan 1a (vlakbij H.J. van Heekplein).

De plattegrond van Roombeek staat op de achterkant van onze stadsplattegrond. Die plattegrond vind je hier of je kunt hem ophalen bij het Tourist Info Punt aan de Langestraat.

Jazeker! Wij hebben allerlei folders over Enschede, zoals een stadsplattegrond, informatie over de highlights van Enschede, stadswandelingen, fietsroutes en nog veel meer. De digitale folders vind je hier. Uiteraard kun je de folders ook ophalen bij het Tourist Info Punt aan de Langestraat.

Jazeker! Een (printbare) plattegrond van de binnenstad vind je hier of je kunt hem ophalen bij het Tourist Info Punt aan de Langestraat.

Sinds 2017 is er geen VVV punt meer te vinden in Enschede. Wel hebben we een Tourist Info Punt. Je vindt ons Tourist Info Punt aan Langestraat 41, middenin het centrum van Enschede. Hier vind je meer informatie over de Tourist Info Punten.

Moet jij jouw fiets laten repareren? Dan kun je naar een van de fietsenmakers in Enschede gaan.

Er zijn zes bewaakte fietsenstallingen in Enschede, bijna allemaal gratis te gebruiken: Stationsstalling Noord (24/7), Stationsterrein West (24/7), Stationsstalling Centraal Station, Stalling Van Heekplein, Fietsenstalling Brammelerstraat (24/7) en Fietsenstalling Wilminkplein (24/7).

De bussen in Enschede rijden in de stad en naar omliggende dorpen en steden. Alle bussen zijn aangepast op lichamelijke beperkingen. Je kunt reisinformatie van de bussen vinden op 9292 of RRReis.

In Enschede is de fiets het makkelijkste vervoersmiddel. De meeste studenten kopen zelf een fiets via Marktplaats of huren er een bij Swapfiets. Bij Swapfiets sluit je een abonnement af en betaal je een maandelijks bedrag waar reparties en onderhoud van de fiets bij inbegrepen zitten. Dit abonnement kan maandelijks opgezegd worden.

Enschede heeft drie treinstations: Enschede Centraal Station, Kennispark (dichtbij de Universiteit Twente) en Enschede Eschmarke. Vanaf Enschede Centraal kun je de trein nemen naar Duitsland en naar andere steden in Nederland. Voor reisinformatie ga naar de website van de Nederlandse Spoorwegen, 9292 of de Deutsche Bahn.

Wij staan hier altijd voor open! Vul hier het formulier in om contact met ons op te nemen.

De beste deals in Enschede krijg jij met de Study in Enschede kortingskaart. De kortingen zijn gefocust op lokaal ondernemerschap en zijn beschikbaar voor álle studenten in Enschede. Vraag hier jouw gratis kortingkaart aan.

Wat leuk! Je kan hier een nieuw event aanmaken en alle informatie invoeren.

Nee, het eerste uur gratis parkeren in de parkeergarages is niet meer van toepassing.

Bestel de leukste Enschede merchandise in onze shop! Of neem een kijkje in onze brandstore aan de Langestraat 41. Daarnaast vind je bij Boekhandel Broekhuis het grootste aanbod souvenirs van Enschede. Ook tijdens een dagje shoppen kun je bij verschillende winkels souvenirs van Enschede tegenkomen.

Tips of ideeën zijn altijd welkom! Het beste kun je mailen naar [email protected].

Je kunt je e-bike opladen in de bewaakte fietsenstallingen onder het H.J. van Heekplein en Wilminkplein.

Helaas heeft Enschede geen citycard. Voor studenten die in Enschede studeren is er wel een speciale kortingskaart gemaakt. Meer informatie over de Study in Enschede kortingskaart vind je hier.

In de binnenstad zijn honden overal toegestaan, ook op de dinsdag- en zaterdagmarkt. Niet alle winkels laten honden toe. Vraag bij de desbetreffende winkel of dit mogelijk is. In de binnenstad mogen honden niet loslopen.

Er zijn meerdere openbare toiletten in de binnenstad. Er zijn toiletten in de Van Heekgarage (neem de trap op het plein, dan vind je de toiletten aan je linkerhand), in het overdekte winkelcentrum De Klanderij (naast de Flying Tiger), bij Hema en in winkelcentrum Koningsplein (binnen naast de Decathlon). Ook zijn er openbare toiletten aan De Heurne met invalidetoilet, familietoilet en kolf- en borstvoedingsruimte. Hier vind je ook gratis tappunt voor drinkwater. Je betaalt een euro en krijgt een tegoedbon van 50 cent voor deelnemende winkels terug. Lees hier meer over toiletten in Enschede.

Jazeker! Hier vind je een overzicht van de vele blogs die geschreven zijn over Enschede. Als je op zoek bent naar een specifiek onderwerp, zoals "eten en drinken", kun je een van de filters gebruiken.

Voorheen was er in de binnenstad van Enschede voor iedereen gratis WIFI beschikbaar via het WIFI-netwerk Enschede stad van nu. Op dit moment wordt er gewerkt aan de verbinding, daarom kan het zijn dat hij niet beschikbaar is.