Het Lammerinkswönner is een natuureducatief bezoekerscentrum in een Twents ‘lös hoes’.

Een 'lös hoes' is een Twentse boerderij waar de mensen samen met het vee in één ruimte leefden. Tussen het woongedeelte en de deel, waar de stallen zijn, stond dus geen muur. Het Twentse woord 'Lös' betekent 'open' of 'vrij', en werd als zodanig gebruikt om dit soort boederijen te typeren. Ook heeft de naam te maken met de gemakkelijke verplaatsbaarheid van een lös hoes; door de constructie met pen- en gatverbindingen was het gemakkelijk af te breken en elders weer op te bouwen.

Lös hoes Het Lammerinkswönner stond tot eind 1976 in Usselo. De gemeente Enschede heeft dit zgn. 'lös hoes' opnieuw opgebouwd in het Ledeboerpark in 1978. Het Lammerinkswönner is genoemd naar Koert Lammerink die dit 'lös hoes' in 1775 bouwde als 'lieftochthoes' voor zijn ouders om daar de oude dag door te brengen. De pachtboeren die op het erf van de pachter woonden, werden 'wönners' genoemd. Ook het huis waarin ze woonden heette 'wönner'. Vandaar dus de benaming 'Lammerinkswönner'.

Bezoekerscentrum

Het gemeentelijk bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de hoofdingang van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat in Enschede; na ongeveer 300 meter ligt aan de rechterkant van het pad het gemeentelijk bezoekerscentrum.

Educatieve exposities

In het bezoekerscentrum het Lammerinkswönner biedt de vereniging Wageler Samen tentoonstellingen aan op het gebied van duurzaamheidseducatie. De tentoonstellingen zijn gericht op kinderen van de basisschoolleeftijd, maar zijn ook zeker interessant voor wolwassen. Met thema’s als; Wilde bijen, Bomen, Zwerfafval en Vlas. Onze vrijwilligers op de zondag vertellen u graag meer over het thema uit de tentoonstelling, het Lammerinkswönner met de tuinen en het vlashuisje.

De locatie

Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner Van Heeksbleeklaan 68 7522 LB Enschede Route naar locatie