Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Volledige kaart
Routeomschrijving

Architectuur & Kunst Wandelroute

34 Locaties
5.1 km
1h

De Universiteit Twente (UT) is de enige Nederlandse universiteit met een echte campus: een uitgestrekt parkachtig terrein met gebouwen voor onderwijs en onderzoek, faciliteiten voor sport en cultuur, huisvesting voor studenten en medewerkers en een winkelcentrum. De gebouwen die de afgelopen 50 jaar op het voormalige landgoed Drienerlo zijn verrezen, vormen een goede illustratie van recente architectonische ideeën. De meeste kunstwerken die buiten staan, zijn speciaal voor de UT ontworpen. Deze route gaat langs de prachtige architectuur en kunst van de campus van de UT!

​De route begint bij Het Signaal.

In één oogopslag zijn twee belangrijke en hoge gebouwen te zien.

Links zie je de Spiegel en in de verte Hogekamp. De Drienerlolaan voor je vormt de ruggengraat van de campus. Deze weg verbindt de diverse - strikt gescheiden - functies van de campus met elkaar. Rechts van de laan ligt de onderwijswijk en links het woongebied (Spiegel is hierop een uitzondering). De laan komt uit in het centrum waar plek is voor sport, cultuur en recreatie. De route voert door deze gebieden, die ieder een eigen karakter hebben.

Links zie je de Spiegel en in de verte Hogekamp. De Drienerlolaan voor je vormt de ruggengraat van de campus. Deze weg verbindt de diverse - strikt gescheiden - functies van de campus met elkaar. Rechts van de laan ligt de onderwijswijk en links het woongebied (Spiegel is hierop een uitzondering). De laan komt uit in het centrum waar plek is voor sport, cultuur en recreatie. De route voert door deze gebieden, die ieder een eigen karakter hebben.

11

Het Signaal

Bert Meinen had ooit zijn atelier op de Campus. Bij zijn afscheidsexpo gaven studenten aan dit be...

Bert Meinen had ooit zijn atelier op de Campus. Bij zijn afscheidsexpo gaven studenten aan dit beeld erg mooi te vinden. In materiaal, kleur en vorm lijkt het op een verkeerssignaal en dat was ook wat Meinen inspireerde. Bij de ingang waar de meeste auto's, fietsers en voetgangers binnenkomen, staat het op een geschikte plek. Meinen gebruikt veel geometrische vormen en moderne materialen; zijn werken staan verspreid door heel Nederland.

Bert Meinen // 1975

2019 Marscha Nijhuis Signaal

Naast Het Signaal bevindt zich de Spiegel.

22

Spiegel

Dit gebouw stamt uit de periode van de Nieuwe Zakelijkheid. Het is trotse architectuur die zich d...

Dit gebouw stamt uit de periode van de Nieuwe Zakelijkheid. Het is trotse architectuur die zich door haar strakke vormen imponeert en zich weinig aantrekt van de omgeving. Aanvankelijk wilde Van Tijen dit gebouw op poten zetten, geïnspireerd door het werk van de beroemde architect Le Corbusier. In 2000 heeft het gebouw een energiezuinige glazen jasje gekregen die inspireerde tot de nieuwe naam 'Spiegel'.

Wim van Tijen // 1964 / 2000

2019 Marscha Nijhuis Signaal 4

Loop richting het Ding.

33

Het Ding

Het Ding is eigenlijk een studentengrap. Een jaar lang bereidde een klein clubje in het geheim di...

Het Ding is eigenlijk een studentengrap. Een jaar lang bereidde een klein clubje in het geheim dit object voor en hebben het vervolgens in één dag neergezet. De gebruikte materialen zijn afgedankte telefoonpalen en voorgerekte stalen kabels. Het constructieprincipe van duw- en trekkrachten is van de Amerikaanse uitvinder Richard Buckminster Fuller. Kunstenaar Kenneth Snelson maakte een vergelijkbaar werk in het beeldenpark van Kröller-Müller.

Studenten UT // 1974

2019 Marscha Nijhuis Ding 2

Vervolg het voetpad richting kanaal, ga rechts het bruggetje over. Rechtsaf, langs kademuur. Ga bij het Paviljoen links.

44

Paviljoen

Dit gebouw is een schoolvoorbeeld van het Nederlands Structuralisme, het is een reactie op de Nie...

Dit gebouw is een schoolvoorbeeld van het Nederlands Structuralisme, het is een reactie op de Nieuwe Zakelijkheid. Deze architectuur is opgebouwd uit kleine knusse structuren. Kenmerkend voor dit paviljoen is de stenen schoorsteen waaromheen de vleugels uitwaaieren. Het Paviljoen was van oorsprong de personeelskantine.

Joop van Stigt // 1964

2019 Marscha Nijhuis Paviljoen

Ga rechtdoor richting Ravelijn; steek het fietspad en de weg over en ga tussen Ravelijn en Citadel door, richting Waaier. Je komt nu op het Onderwijs- & Onderzoeksplein.

55

Onderwijs- & Onderzoeksplein

Het O&O-centrum van de UT is tamelijk compact; de gebouwen staan hier dicht op elkaar en zijn...

Het O&O-centrum van de UT is tamelijk compact; de gebouwen staan hier dicht op elkaar en zijn verbonden met loopbruggen. Deze stedelijke verdichting (op initiatief van masterplanner Jan Hoogstad) staat in contrast met de oorspronkelijke campusopzet: grote gebouwen in een groen parklandschap.

Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten // 2009 / 2010

2019 Marscha Nijhuis Oo Plein 2

De campus is in 1961 volgens de principes van de Nieuwe Zakelijkheid aangelegd door de architecten Wim van Tijen en Samuel van Embden. Hun stedenbouwkundig plan gaf een duidelijke structuur aan het terrein en zette grote gebouwen op strategische plekken neer.

66

Spiegel Spiegel

In het restaurant van de Waaier is het kunstwerk Spiegel Spiegel van Jan Merx te zien. Op een 35 ...

In het restaurant van de Waaier is het kunstwerk Spiegel Spiegel van Jan Merx te zien. Op een 35 meter lange muur heeft hij in potlood minutieus de tekst "C'est moi" aangebracht, een klus die hem maanden kostte. Ook kun je het woord WAAR lezen, waarbij de W een omgekeerde M is. Het is Merx' kritische commentaar op de wetenschap: de waarheid kent meerdere kanten.

Jan Merx // 1996

2019 Marscha Nijhuis Spiegel Spiegel 2

Ga voor de Waaier rechtsaf - onder de luifels door. Ga dan linksaf, tussen Carré en Nanolab door, richting horst.

77

De Drie Watervlaggen

Als deze fontein werkt, stroomt water uit de zuilen en klatert het in de schotels. Dit werk van J...

Als deze fontein werkt, stroomt water uit de zuilen en klatert het in de schotels. Dit werk van Jo Pessink is stoer en krachtig, zonder decoratieve tierlantijnen en past daarmee goed bij de campus. Studenten en medewerkers kozen het in de zeventiger jaren als beste ontwerp voor dit pleintje. Tegenwoordig markeert de fontein de overgang van O&O-plein naar The Gallery (een centrum voor innovatieve bedrijven).

Jo Pessink // 1979

88

Carré & Nanolab

Carré huisvest de laboratoria van Technische Natuurkunde, Chemische Technologie en elektrotechnie...

Carré huisvest de laboratoria van Technische Natuurkunde, Chemische Technologie en elektrotechniek. Direct ertegenover ligt het knalrode Nanolab met een hightech cleanroom, één van de meest geavanceerde labs ter wereld. Het is gebouwd op 350 palen die 20 meter diep in de grond steken, zodat de laboratoriumvloer nagenoeg trillingvrij is.

Jan Hoogstad // 2010

2019 Marscha Nijhuis Carre 2
99

Dakschildering Carré

Vanaf de hogere etages van Carré is de schildering op het laboratoriumdak in de binnenplaats goed...

Vanaf de hogere etages van Carré is de schildering op het laboratoriumdak in de binnenplaats goed te zien. De halve cirkels in brede kleurbanen compenseren de steriele witheid van het gebouw. Van der Ploeg heeft veel muurschilderingen in binnen- en buitenland gemaakt. Krachtige kleuren, eenvoudige vormen, strakke lijnen: Van der Ploeg staat duidelijk in de traditie van De Stijl.

Jan van de Ploeg // 2010

Ga na Nanolab rechts, richting slagboom. Ga met bocht mee. Bij het Pinetum-infobord rechtsaf fietspad op; links zie je de Kolommen.

10A

Kolommen

Veertien stalen kolommen tussen de bomenverzameling van het Pinetum. Ze lijken voor dit terrein o...

Veertien stalen kolommen tussen de bomenverzameling van het Pinetum. Ze lijken voor dit terrein ontworpen, maar zijn een schenking van oud-rector Draijer bij wie deze werken in de voortuin stonden. Strobos staat bekend om kunstwerken die als monumentale tekens een plek in het landschap markeren. In de beeldentuin van het Kröller-Müller is vergelijkbaar werk van zijn hand te zien.

Evert Strobos // 1988

2019 Marscha Nijhuis Kolommen 2

Keer om en neem dezelfde route terug. Ga bij koelvijver rechtsaf, richting Horsttoren. Aan je rechterhand ligt de Trom.

11B

De Trom

Een tweede kunstwerk van Evert Strobos: de Trom. Een vroeg werk en uitgevoerd in polyester, een m...

Een tweede kunstwerk van Evert Strobos: de Trom. Een vroeg werk en uitgevoerd in polyester, een materiaal dat hij daarna nooit meer heeft gebruikt. Ook de flamboyante kleur is atypisch. Verder is het een karakteristieke Strobos. Het is een markant werk, opvallend in het landschap: monumentaal, sober, ritmisch en krachtig.

Evert Strobos // 1968

2019 Marscha Nijhuis De Trom

Loop verder richting Horsttoren. Op de 'binnenplaats' van de Horst staat de buste van Van den Kroonenberg.

12C

Buste Harry van den Kroonenberg

Harry van den Kroonenberg zette als rector (in de jaren '80) de deuren naar de buitenwereld open....

Harry van den Kroonenberg zette als rector (in de jaren '80) de deuren naar de buitenwereld open. Hij initieerde de term 'ondernemende universiteit': de UT haalde de banden met het regionale bedrijfsleven aan en ontwikkelde marktgericht onderwijs en onderzoek. Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de UT werd dit bronzen borstbeeld onthuld. Het is gemaakt door zijn dochter Mohana.

Mohana van den Kronnenberg // 2011

2019 Marscha Nijhuis Buste Harry Van Kroonenberg 4

Achter de Buste bevindt zich De Horst.

13D

Horst

De Horsttoren is een belangrijk oriëntatiepunt op de campus. Ook dit gebouw stamt uit de Nieuwe Z...

De Horsttoren is een belangrijk oriëntatiepunt op de campus. Ook dit gebouw stamt uit de Nieuwe Zakelijkheid. Het principe van functiescheiding is in de toren duidelijk te herkennen: ondersteunende functies als liften, het noodtrappenhuis, toiletten en airco zijn in de grote betonnen schachten ondergebracht. Let ook op het golfende beton dat een fraaie schaduwwerking heeft.

Van Mourik & Du Pon / Van Mourik & Vermeulen // 1968 / 2007

2019 Marscha Nijhuis Horst

Keer om en ga de trappen af, rechts om koelvijver heen.

Je loopt nu over een kunstwerk van Frank Sciarone.

Je loopt nu over een kunstwerk van Frank Sciarone.

14E

Bestrating Horstplein

Kijk op de grond tussen de koelvijver en de Horst: keitjes in roze, geel en grijs. Neem afstand e...

Kijk op de grond tussen de koelvijver en de Horst: keitjes in roze, geel en grijs. Neem afstand en je ziet een groot ovaal en drie kleinere ovalen, een driehoeks- en een boogvorm. Uit perspectief getrokken, net zoals de koelvijver die zich, afhankelijk van je standpunt, als een vierkant, een cirkel of een ovaal vertoont. Frank Sciarone heeft in zijn bestrating met deze perspectivische vervorming gespeeld.

Frank Sciarone // 2010

2019 Ut Tegels 2

Loop richting Carré, ga rechtsaf onder glazen loopbrug door, volg het groene voetpad. Neem eerste afslag links. Je loopt nu recht op het Teehuis af, dat plaats biedt aan de centrale UT-computers. Houd rechts aan. Ga voor de twee zwarte beelden (van Jan Cees van Westering) rechtsaf. Neem de witte loopbrug langs Cubicus.

15F

Cubicus

Dit gebouw is prachtig in het landschap ingepast; de natuur kan op allerlei manieren binnendringe...

Dit gebouw is prachtig in het landschap ingepast; de natuur kan op allerlei manieren binnendringen. Het gebouw bestaat uit 'structuren' met elk een eigen collegezaal, trappenhuis en kantoren. Door het ingenieus aaneenschakelen van deze relatief kleine structuren is een flink gebouw ontstaan dat toch knus aanvoelt. Dit is een schoolvoorbeeld van het Nederlandse Structuralisme. In 2002 is de helft van het gebouw door brand verwoest.

Leo Heijdenrijk en John Mol // 1973

2019 Marscha Nijhuis Cubicus

Ga voor het overdekte bankje linksaf, richting Tengenengebeelden.

16G

Tengenengebeelden

Deze beelden zijn gemaakt door verschillende kunstenaars uit Tengenenge, Zimbabwe. Deze beeldhouw...

Deze beelden zijn gemaakt door verschillende kunstenaars uit Tengenenge, Zimbabwe. Deze beeldhouwersgemeenschap werd in de jaren zestig opgericht door de charismatische tabaksplanter Tom Blomefield. In 1997 en 2000 was er een grote buitenexpositie van deze beelden op de campus. In dit parkje, naar een ontwerp van architect Geja Stassen, zijn de gekochte en gekregen serpentijnstenen beelden samengebracht.

Diverse kunstenaars uit Zimbabwe // 2012

2019 Marscha Nijhuis Tengenengebeelden 2

Vervolg pad richting parkeerterrein. Ga links, richting trap. Bij trap rechtsaf. Aan je linkerhand is een vijver met daarin Bubus.

17H

Bubus

In de vijver drijft een zilverkleurig kunstwerk. Een bol en tegelijkertijd een kubus: de zogenaam...

In de vijver drijft een zilverkleurig kunstwerk. Een bol en tegelijkertijd een kubus: de zogenaamde Bubus. Kunstenaar Ruurd Hallema maakte een object van roestvrij staal dat er ludiek uitziet: het oogt als een opgepompt drijvend speeltje. Toch weegt het 2500 kilo.

Ruurd Hallema // 1987

2019 Marscha Nijhuis Bubus

Ga rechtdoor en steek de weg over en neem het fietspad. Waar dit op de bomenlaan uitkomt ga je links. Neem het eerste pad rechts. Aan je linkerhand een vind je een appelboomgaard en moestuintjes van UT-medewerkers. Rechts de Faculty Club.

18I

Faculty Club

Piet Blom verbouwde een boerderij op het landgoed Drienerlo tot tijdelijke mensa. Het speelse int...

Piet Blom verbouwde een boerderij op het landgoed Drienerlo tot tijdelijke mensa. Het speelse interieur met zijn niveauverschillen en vides week in alles af van de sobere en transparante interieurs van de Nieuwe Zakelijkheid. Bloms architectonische handtekening is zichtbaar in de gevel: een vierkant raam op z'n punt. Het doet denken aan de Rotterdamse kubuswoningen. Het gebouw is in 2003 door zoon Abel Blom verbouwd tot chic restaurant.

Piet Blom / Abel Blom // 1964 / 2003

2019 Marscha Nijhuis Faculty Club 2

Vervolg het pad langs het terras van de Faculty Club. Je loopt op de Ideeënvanger af.

19J

Ideeënvanger

De Belgische kunstenaar Fred Bellefroid ontwierp dit beeld ter gelegenheid van het afscheid van r...

De Belgische kunstenaar Fred Bellefroid ontwierp dit beeld ter gelegenheid van het afscheid van rector Frans van Vught. Langs de boulevard, bij de Bastille, staat nog een bronzen beeld van Bellefroid, De Blijvende Verwondering (1999). In tegenstelling tot de meeste andere kunstwerken op de campus zijn deze beelden figuratief van aard en zijn zij niet specifiek voor deze plekken gemaakt.

Fred Bellefroid // 2004

2019 Marscha Nijhuis Ideeënvanger 3

Steek het bruggetje over en vervolg het pad, aan je rechterhand torent de Hogekamp boven alles uit.

20J

Hogekamp

Van Embden maakte in de geest van de Nieuwe Zakelijkheid een gebouw dat ondubbelzinnig laat zien ...

Van Embden maakte in de geest van de Nieuwe Zakelijkheid een gebouw dat ondubbelzinnig laat zien wat het is: een studeermachine. Techniek mocht gezien worden, zoals blijkt uit de grote witte airco-schachten die het gebouw trots accentueren. Met zijn tien verdiepingen is dit gebouw een markant oriëntatiepunt op de campus. Momenteel is hier het U-park Hotel gevestigd.

Samuel van Embden e.a. // 1967

2019 Romy Luttikhuis Uparc Hotel Overnachten

Steek de weg over en ga rechts. Steek over, ga schuin rechts het fietspad op, richting het kunstwerk met de lichtkrant: Information Plaza. Loop via de hellingbaan omhoog.

21K

Information Plaza

Andrea Blum is een Amerikaanse kunstenaar die dit werk speciaal voor de UT ontwierp. Information ...

Andrea Blum is een Amerikaanse kunstenaar die dit werk speciaal voor de UT ontwierp. Information Plaza is opgebouwd uit twee overlappende vierkanten en is bedoeld als ontmoetingsplek: bovenop zijn zitbankjes aangebracht. Het is ook een centraal informatiepunt: de lichtkrant geeft nieuws weer. Ook werd het zo gesitueerd dat het voor fietsers en voetgangers een centrale doorgangsroute vormt.

Andrea Blum // 1996

2019 Marscha Nijhuis Information Plaza

Aan je linkerhand ligt de Bastille. Dit gebouw vormt samen met de Vrijhof en het Sportcomplex het centrum van de campus.

22L

Bastille

Dit gebouw werd direct 'De Bastille' gedoopt, omdat de buitenkant sterk aan de beroemde gevangeni...

Dit gebouw werd direct 'De Bastille' gedoopt, omdat de buitenkant sterk aan de beroemde gevangenis in Parijs deed denken. Wie naar binnenstapte werd overrompeld door een zorgvuldig vormgegeven chaos. Met twaalf tussenverdiepingen, muurtjes, nisjes en trappetjes wist Blom een labyrint te creëren, waarin de ontmoeting centraal stond. In 2003 heeft Robert Winkel het tot een meer open gebouw verbouwd.

Piet Blom / Robert Winkel // 1969 / 2003

2019 Marscha Nijhuis Bastille

In de vijver rechts staat het Torentje van Drienerlo. Verlaat Information Plaza via de trap, richting Vrijhof.

23M

Torentje van Drienerlo

Kunstenaar, presentator, toneelschrijver, televisiemaker: Wim T. Schippers is een veelzijdig tale...

Kunstenaar, presentator, toneelschrijver, televisiemaker: Wim T. Schippers is een veelzijdig talent. Voor de campus maakte hij een kunstwerk dat een markant herkenningspunt werd: het Torentje van Drienerlo. Half verzonken ligt het in het water. Schippers heeft bewust allerlei mythes over dit kunstwerk rondgebazuind, bijvoorbeeld dat hier ooit een kerkje stond dat wegzakte in de drassige Twentse bodem. Het Torentje werd een icoon van de UT.

Wim T. Schippers // 1979

2019 Marscha Nijhuis Torentje Van Drienerlo
24N

Vrijhof

De Vrijhof is het culturele hart van de campus: voorstellingen, concerten, culturele cursussen en...

09:00 - 22:00

De Vrijhof is het culturele hart van de campus: voorstellingen, concerten, culturele cursussen en lezingen. Er zijn ateliers, popstudio's, een kunstuitleen en een theatercafé. Iedere maand opent een nieuwe kunstexpositie. De Vrijhof huisvest de centrale bibliotheek waar een deel van de kunstcollectie van de UT te zien is: werk uit de verzameling van Paul Citroen. De bouwstijl van de Vrijhof, met zijn afgeronde hoeken, sluit aan op die van de Bastille.

Jan Verster / Hylke Gjaltema // 1970 / 2006

2019 Marscha Nijhuis Vrijhof

Neem het pad links langs de Vrijhof. Vervolg het pad links langs de Vrijhof. Rechts zie je aan de overkant van de vijver Hogekamp. Ga het bruggetje aan je rechterhand over en loop door tot het einde van de brug. Rechts zie je in de verte in de vijver twee kunstwerken drijven.

25O

Bonita Avenue

Dit naambordje verwijst naar Bonita Avenue van Peter Buwalda. Deze succesvolle roman speelt zich ...

Dit naambordje verwijst naar Bonita Avenue van Peter Buwalda. Deze succesvolle roman speelt zich grotendeels af op de campus van Tubantia University met rector Siem Sigerius als hoofdpersoon. Hiervoor stonden de UT en een vorige rector model; Buwalda was journalist van UT-Nieuws. Vrijhof Cultuurcentrum organiseert speciale Buwaldawandelingen langs de plekken uit het boek.

2012

2019 Marscha Nijhuis Bonita Avenue
26P

De jongen in het bootje en De Snorkelaar

Beide beelden drijven in de vijver achter de Vrijhof en zijn goed zichtbaar vanuit de studieplekk...

Beide beelden drijven in de vijver achter de Vrijhof en zijn goed zichtbaar vanuit de studieplekken van de bibliotheek. De Jongen in het Bootje lag oorspronkelijk in het Volkspark in Enschede, maar veroorzaakte veel alarmerende telefoontjes naar 112. De Snorkelaar is in hetzelfde kleurrijke polyester uitgevoerd.

Petra Groen // 2004

2019 Marscha Nijhuis De Jongen In Het Bootje En De Snorkelaar

Keer om en neem dezelfde weg terug. Neem bij het parkeerterrein het geasfalteerde pad dat schuin omhoog voert. Rechts zie je het openluchtzwembad en even later het Amphitheater.

27Q

Amphitheater

Dit intieme openluchttheater is ontworpen door Piet Blom. Het maakte onderdeel uit van zijn Centr...

Dit intieme openluchttheater is ontworpen door Piet Blom. Het maakte onderdeel uit van zijn Centrumplan (1962): een Kasbah-achtige structuur die zich uitstrekte van de Hogekamp tot aan de sintelbaan en het sportcentrum. Van dit enorme plan zijn alleen de Bastille en het openluchttheater gerealiseerd. Het theater wordt zomers gebruikt. De akoestiek is voortreffelijk: ga op de middenstip staan en klap in je handen.

Piet Blom // 1962

2019 Marscha Nijhuis Amphitheater

Vervolg het pad en ga bij de bomen naar beneden. Volg het bospaadje dat recht op de rode gebouw Box afloopt. Loop dwars door Box heen tot je aan de andere kant op een pleintje komt. Aan je linkerhand staan de Tangodansers.

Let op: deze afdaling kan glad zijn.

Let op: deze afdaling kan glad zijn.

28R

Box

Deze nieuwkomer op de campus kenmerkt zich door strakke gevels. Waar Herman Haan in zijn patiocom...

Deze nieuwkomer op de campus kenmerkt zich door strakke gevels. Waar Herman Haan in zijn patiocomplex (zie nr. 30) een uitnodiging tot buiten- en samenzijn uitlokt, is het hier de bedoeling dat de studenten netjes binnen blijven, ieder in het eigen appartement. Op de binnenplaats bevinden zich de entrees van de kamers, een fietsenstalling en loopbruggen. Het complex wordt doorsneden door een route die in het verlengde van de voormalige boogschietbaan ligt.

Floor Arond en Arnout Gelauff // 2007

2019 Marscha Nijhuis Box 2
29S

Tangodansers

Marijke de Goey is een beeldhouwer en ontwerper, geworteld in de Nederlandse traditie van geometr...

Marijke de Goey is een beeldhouwer en ontwerper, geworteld in de Nederlandse traditie van geometrische helderheid: lijnen en rechthoeken zijn de primaire vormen in haar werk. Zij ontwerpt kunst voor de openbare ruimte en maakt ook sieraden. De Tangodansers zijn gemaakt voor een ander campuspleintje, maar moesten verhuizen. Op deze plek dansen zij, in haar favoriete kleur blauw, verder.

Marijke de Goey // 1986

2019 Marscha Nijhuis Tangodansers 3

Ga rechts langs Box. Bij de weg rechts, verder langs Box. Steek bij het einde van Box over en neem het asfaltpaadje naar het beachvolleybalveld. Ga Patiocomplex bij nr. 30 binnen.

30T

Patio Complex

Dit wooncomplex bestaat uit zeventien kleine patio's en één grote met vijver. Haan wilde met dit ...

Dit wooncomplex bestaat uit zeventien kleine patio's en één grote met vijver. Haan wilde met dit gebouw, dat expliciet uitnodigt tot sociaal samenzijn, een hechte studentengemeenschap creëren. Inspiratie deed hij op tijdens een van zijn Afrika-expedities waarbij hij holbewoners in Zuid-Tunesië bestudeerde. Het Patio Complex gaat subtiel op in de omgeving; bij mooi weer worden de patio's een verlengstuk van de woonkamer. In 2013 werd dit Complex Rijksmonument.

Herman Haan // 1965

2019 Marscha Nijhuis Patio Complex

Loop langs de vijver en neem aan het einde de trap. Boven rechtsaf, direct links. Volg pad, verlaat Complex via hellingbaan. Ga even links en dan rechtsaf de bomenlaan in. Na zo'n 10 meter links het grasveld op, langs de hockeyvelden. Even verderop staat een oud zoutboortorentje van de AKZO dat nu dienst doet als clubhuis voor de hockeyvereniging. Kruis de parkeerplekken en verharde weg en ga het smalle wandelpaadje in. Steek bij de weg over en neem het trottoir naar rechts. Aan je rechterhand, achter de sportvelden, staat in de bosrand een klein flatgebouwtje.

31T

Woonflatje

Dit formele gebouwtje contrasteert met het intieme patiocomplex van Herman Haan. De architectuur ...

Dit formele gebouwtje contrasteert met het intieme patiocomplex van Herman Haan. De architectuur is hier op het individu en privacy gericht. In de jaren '60, toen mannen en vrouwen op de campus nog gescheiden woonden, heette dit door mannen bewoonde flatje de 'Hunkerbunker': het keek uit op de binnenplaats van meisjeshuisvesting Logica.

Maarten van Wensveen // 1965

Van Tijen en Van Embden scheidden wonen, werken en recreëren van elkaar. Als reactie op deze zakelijke en formele aanpak bouwde een groep jonge architecten knusse en uitbundige architectuur. Vanaf 2000 was Jan Hoogstad supervisorarchitect op de campus; tegenwoordig is dat Peter Vermeulen.

Houd bij de kruising links aan, steek de weg schuin naar links over en neem het meest linker pad (met bestrating). Neem het eerste pad rechts en houd links aan, om de bomengroep heen. In de bosrand aan je rechterhand staan vier betonnen beelden van kunstenaar en wiskundige Rinus Roelofs. Gemaakt door de grootste 3D-printer ter wereld. Je loopt nu op het Carillon af.

32T

Carillon

In Amerika heeft elke campus een carillon. De UT kreeg dit aangeboden door een aantal gemeenten b...

In Amerika heeft elke campus een carillon. De UT kreeg dit aangeboden door een aantal gemeenten bij de opening in 1964. Het ontwerp is van Gerrit Rietveld. Hij plande een heel bezinningscentrum, maar doordat hij was overleden bleef het bij een carillon. De UT stelde geen beiaardier aan omdat men wilde dat studenten en medewerkers zouden musiceren. Dat gebeurt nog steeds, hoewel er nu ook een automatisch systeem is.

Gerrit Rietveld // 1964

2019 Marscha Nijhuis Carillon

Ga links om het Carillon heen. Waar het pad naar links gaat, ga je schuin rechts het gras over richting het Sardineblik.

33T

Sardineblik

Ger van Elk is sinds de jaren zestig bekend als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van c...

Ger van Elk is sinds de jaren zestig bekend als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van conceptuele kunst in Nederland. Dit grote, half opengedraaide visblikje is anti-kunst. Van Elk zag het als ludieke tegenhanger van de serieuze wetenschap. Vroeger lag dit werk prominent in de middenberm van de Drienerlolaan, die toen vierbaans was.

Ger van Elk // 1975

2019 Romy Luttikhuis Het Sardineblik

Ga verder over het wandelpad parallel aan de Drienerlolaan, richting de Spiegel. Je kruist een beekje: de Roombeek.

34T

Roombeek

Na de vuurwerkramp in de wijk Roombeek in 2000, besloot men de oude Roombeek weer zichtbaar te la...

Na de vuurwerkramp in de wijk Roombeek in 2000, besloot men de oude Roombeek weer zichtbaar te laten stromen. Vanaf de wijk kronkelt de beek nu naar de campus. In 2012 legde het Waterschap Regge en Dinkel de ingenieuze onderdoorgang onder de Drienerlolaan aan. De stad en de campus zijn nu door water verbonden.

2012

2019 Marscha Nijhuis Roombeekje 3

Hier eindigt de route!

2019 Marscha Nijhuis Signaal

Het Signaal

Bert Meinen had ooit zijn atelier op de Campus. Bij zijn afscheidsexpo gaven studenten aan dit beeld erg mooi te vinden. In materiaal, kleur en vorm lijkt het op een verkeerssignaal en dat was ook wat Meinen inspireerde. Bij de ingang waar de meeste auto's, fietsers en voetgangers binnenkomen, staat het op een geschikte plek. Meinen gebruikt veel geometrische vormen en moderne materialen; zijn werken staan verspreid door heel Nederland.

Bert Meinen // 1975

Bekijk meer informatie
2019 Marscha Nijhuis Signaal 4

Spiegel

Dit gebouw stamt uit de periode van de Nieuwe Zakelijkheid. Het is trotse architectuur die zich door haar strakke vormen imponeert en zich weinig aantrekt van de omgeving. Aanvankelijk wilde Van Tijen dit gebouw op poten zetten, geïnspireerd door het werk van de beroemde architect Le Corbusier. In 2000 heeft het gebouw een energiezuinige glazen jasje gekregen die inspireerde tot de nieuwe naam 'Spiegel'.

Wim van Tijen // 1964 / 2000

2019 Marscha Nijhuis Ding 2

Het Ding

Het Ding is eigenlijk een studentengrap. Een jaar lang bereidde een klein clubje in het geheim dit object voor en hebben het vervolgens in één dag neergezet. De gebruikte materialen zijn afgedankte telefoonpalen en voorgerekte stalen kabels. Het constructieprincipe van duw- en trekkrachten is van de Amerikaanse uitvinder Richard Buckminster Fuller. Kunstenaar Kenneth Snelson maakte een vergelijkbaar werk in het beeldenpark van Kröller-Müller.

Studenten UT // 1974

2019 Marscha Nijhuis Paviljoen

Paviljoen

Dit gebouw is een schoolvoorbeeld van het Nederlands Structuralisme, het is een reactie op de Nieuwe Zakelijkheid. Deze architectuur is opgebouwd uit kleine knusse structuren. Kenmerkend voor dit paviljoen is de stenen schoorsteen waaromheen de vleugels uitwaaieren. Het Paviljoen was van oorsprong de personeelskantine.

Joop van Stigt // 1964

2019 Marscha Nijhuis Oo Plein 2

Onderwijs- & Onderzoeksplein

Het O&O-centrum van de UT is tamelijk compact; de gebouwen staan hier dicht op elkaar en zijn verbonden met loopbruggen. Deze stedelijke verdichting (op initiatief van masterplanner Jan Hoogstad) staat in contrast met de oorspronkelijke campusopzet: grote gebouwen in een groen parklandschap.

Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten // 2009 / 2010

2019 Marscha Nijhuis Spiegel Spiegel 2

Spiegel Spiegel

In het restaurant van de Waaier is het kunstwerk Spiegel Spiegel van Jan Merx te zien. Op een 35 meter lange muur heeft hij in potlood minutieus de tekst "C'est moi" aangebracht, een klus die hem maanden kostte. Ook kun je het woord WAAR lezen, waarbij de W een omgekeerde M is. Het is Merx' kritische commentaar op de wetenschap: de waarheid kent meerdere kanten.

Jan Merx // 1996

De Drie Watervlaggen

Als deze fontein werkt, stroomt water uit de zuilen en klatert het in de schotels. Dit werk van Jo Pessink is stoer en krachtig, zonder decoratieve tierlantijnen en past daarmee goed bij de campus. Studenten en medewerkers kozen het in de zeventiger jaren als beste ontwerp voor dit pleintje. Tegenwoordig markeert de fontein de overgang van O&O-plein naar The Gallery (een centrum voor innovatieve bedrijven).

Jo Pessink // 1979

2019 Marscha Nijhuis Carre 2

Carré & Nanolab

Carré huisvest de laboratoria van Technische Natuurkunde, Chemische Technologie en elektrotechniek. Direct ertegenover ligt het knalrode Nanolab met een hightech cleanroom, één van de meest geavanceerde labs ter wereld. Het is gebouwd op 350 palen die 20 meter diep in de grond steken, zodat de laboratoriumvloer nagenoeg trillingvrij is.

Jan Hoogstad // 2010

Dakschildering Carré

Vanaf de hogere etages van Carré is de schildering op het laboratoriumdak in de binnenplaats goed te zien. De halve cirkels in brede kleurbanen compenseren de steriele witheid van het gebouw. Van der Ploeg heeft veel muurschilderingen in binnen- en buitenland gemaakt. Krachtige kleuren, eenvoudige vormen, strakke lijnen: Van der Ploeg staat duidelijk in de traditie van De Stijl.

Jan van de Ploeg // 2010

2019 Marscha Nijhuis Kolommen 2

Kolommen

Veertien stalen kolommen tussen de bomenverzameling van het Pinetum. Ze lijken voor dit terrein ontworpen, maar zijn een schenking van oud-rector Draijer bij wie deze werken in de voortuin stonden. Strobos staat bekend om kunstwerken die als monumentale tekens een plek in het landschap markeren. In de beeldentuin van het Kröller-Müller is vergelijkbaar werk van zijn hand te zien.

Evert Strobos // 1988

Bekijk meer informatie
2019 Marscha Nijhuis De Trom

De Trom

Een tweede kunstwerk van Evert Strobos: de Trom. Een vroeg werk en uitgevoerd in polyester, een materiaal dat hij daarna nooit meer heeft gebruikt. Ook de flamboyante kleur is atypisch. Verder is het een karakteristieke Strobos. Het is een markant werk, opvallend in het landschap: monumentaal, sober, ritmisch en krachtig.

Evert Strobos // 1968

2019 Marscha Nijhuis Buste Harry Van Kroonenberg 4

Buste Harry van den Kroonenberg

Harry van den Kroonenberg zette als rector (in de jaren '80) de deuren naar de buitenwereld open. Hij initieerde de term 'ondernemende universiteit': de UT haalde de banden met het regionale bedrijfsleven aan en ontwikkelde marktgericht onderwijs en onderzoek. Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de UT werd dit bronzen borstbeeld onthuld. Het is gemaakt door zijn dochter Mohana.

Mohana van den Kronnenberg // 2011

2019 Marscha Nijhuis Horst

Horst

De Horsttoren is een belangrijk oriëntatiepunt op de campus. Ook dit gebouw stamt uit de Nieuwe Zakelijkheid. Het principe van functiescheiding is in de toren duidelijk te herkennen: ondersteunende functies als liften, het noodtrappenhuis, toiletten en airco zijn in de grote betonnen schachten ondergebracht. Let ook op het golfende beton dat een fraaie schaduwwerking heeft.

Van Mourik & Du Pon / Van Mourik & Vermeulen // 1968 / 2007

2019 Ut Tegels 2

Bestrating Horstplein

Kijk op de grond tussen de koelvijver en de Horst: keitjes in roze, geel en grijs. Neem afstand en je ziet een groot ovaal en drie kleinere ovalen, een driehoeks- en een boogvorm. Uit perspectief getrokken, net zoals de koelvijver die zich, afhankelijk van je standpunt, als een vierkant, een cirkel of een ovaal vertoont. Frank Sciarone heeft in zijn bestrating met deze perspectivische vervorming gespeeld.

Frank Sciarone // 2010

2019 Marscha Nijhuis Cubicus

Cubicus

Dit gebouw is prachtig in het landschap ingepast; de natuur kan op allerlei manieren binnendringen. Het gebouw bestaat uit 'structuren' met elk een eigen collegezaal, trappenhuis en kantoren. Door het ingenieus aaneenschakelen van deze relatief kleine structuren is een flink gebouw ontstaan dat toch knus aanvoelt. Dit is een schoolvoorbeeld van het Nederlandse Structuralisme. In 2002 is de helft van het gebouw door brand verwoest.

Leo Heijdenrijk en John Mol // 1973

2019 Marscha Nijhuis Tengenengebeelden 2

Tengenengebeelden

Deze beelden zijn gemaakt door verschillende kunstenaars uit Tengenenge, Zimbabwe. Deze beeldhouwersgemeenschap werd in de jaren zestig opgericht door de charismatische tabaksplanter Tom Blomefield. In 1997 en 2000 was er een grote buitenexpositie van deze beelden op de campus. In dit parkje, naar een ontwerp van architect Geja Stassen, zijn de gekochte en gekregen serpentijnstenen beelden samengebracht.

Diverse kunstenaars uit Zimbabwe // 2012

2019 Marscha Nijhuis Bubus

Bubus

In de vijver drijft een zilverkleurig kunstwerk. Een bol en tegelijkertijd een kubus: de zogenaamde Bubus. Kunstenaar Ruurd Hallema maakte een object van roestvrij staal dat er ludiek uitziet: het oogt als een opgepompt drijvend speeltje. Toch weegt het 2500 kilo.

Ruurd Hallema // 1987

2019 Marscha Nijhuis Faculty Club 2

Faculty Club

Piet Blom verbouwde een boerderij op het landgoed Drienerlo tot tijdelijke mensa. Het speelse interieur met zijn niveauverschillen en vides week in alles af van de sobere en transparante interieurs van de Nieuwe Zakelijkheid. Bloms architectonische handtekening is zichtbaar in de gevel: een vierkant raam op z'n punt. Het doet denken aan de Rotterdamse kubuswoningen. Het gebouw is in 2003 door zoon Abel Blom verbouwd tot chic restaurant.

Piet Blom / Abel Blom // 1964 / 2003

2019 Marscha Nijhuis Ideeënvanger 3

Ideeënvanger

De Belgische kunstenaar Fred Bellefroid ontwierp dit beeld ter gelegenheid van het afscheid van rector Frans van Vught. Langs de boulevard, bij de Bastille, staat nog een bronzen beeld van Bellefroid, De Blijvende Verwondering (1999). In tegenstelling tot de meeste andere kunstwerken op de campus zijn deze beelden figuratief van aard en zijn zij niet specifiek voor deze plekken gemaakt.

Fred Bellefroid // 2004

2019 Romy Luttikhuis Uparc Hotel Overnachten

Hogekamp

Van Embden maakte in de geest van de Nieuwe Zakelijkheid een gebouw dat ondubbelzinnig laat zien wat het is: een studeermachine. Techniek mocht gezien worden, zoals blijkt uit de grote witte airco-schachten die het gebouw trots accentueren. Met zijn tien verdiepingen is dit gebouw een markant oriëntatiepunt op de campus. Momenteel is hier het U-park Hotel gevestigd.

Samuel van Embden e.a. // 1967

Bekijk meer informatie
2019 Marscha Nijhuis Information Plaza

Information Plaza

Andrea Blum is een Amerikaanse kunstenaar die dit werk speciaal voor de UT ontwierp. Information Plaza is opgebouwd uit twee overlappende vierkanten en is bedoeld als ontmoetingsplek: bovenop zijn zitbankjes aangebracht. Het is ook een centraal informatiepunt: de lichtkrant geeft nieuws weer. Ook werd het zo gesitueerd dat het voor fietsers en voetgangers een centrale doorgangsroute vormt.

Andrea Blum // 1996

2019 Marscha Nijhuis Bastille

Bastille

Dit gebouw werd direct 'De Bastille' gedoopt, omdat de buitenkant sterk aan de beroemde gevangenis in Parijs deed denken. Wie naar binnenstapte werd overrompeld door een zorgvuldig vormgegeven chaos. Met twaalf tussenverdiepingen, muurtjes, nisjes en trappetjes wist Blom een labyrint te creëren, waarin de ontmoeting centraal stond. In 2003 heeft Robert Winkel het tot een meer open gebouw verbouwd.

Piet Blom / Robert Winkel // 1969 / 2003

2019 Marscha Nijhuis Torentje Van Drienerlo

Torentje van Drienerlo

Kunstenaar, presentator, toneelschrijver, televisiemaker: Wim T. Schippers is een veelzijdig talent. Voor de campus maakte hij een kunstwerk dat een markant herkenningspunt werd: het Torentje van Drienerlo. Half verzonken ligt het in het water. Schippers heeft bewust allerlei mythes over dit kunstwerk rondgebazuind, bijvoorbeeld dat hier ooit een kerkje stond dat wegzakte in de drassige Twentse bodem. Het Torentje werd een icoon van de UT.

Wim T. Schippers // 1979

2019 Marscha Nijhuis Vrijhof

Vrijhof

De Vrijhof is het culturele hart van de campus: voorstellingen, concerten, culturele cursussen en lezingen. Er zijn ateliers, popstudio's, een kunstuitleen en een theatercafé. Iedere maand opent een nieuwe kunstexpositie. De Vrijhof huisvest de centrale bibliotheek waar een deel van de kunstcollectie van de UT te zien is: werk uit de verzameling van Paul Citroen. De bouwstijl van de Vrijhof, met zijn afgeronde hoeken, sluit aan op die van de Bastille.

Jan Verster / Hylke Gjaltema // 1970 / 2006

Bekijk meer informatie
2019 Marscha Nijhuis Bonita Avenue

Bonita Avenue

Dit naambordje verwijst naar Bonita Avenue van Peter Buwalda. Deze succesvolle roman speelt zich grotendeels af op de campus van Tubantia University met rector Siem Sigerius als hoofdpersoon. Hiervoor stonden de UT en een vorige rector model; Buwalda was journalist van UT-Nieuws. Vrijhof Cultuurcentrum organiseert speciale Buwaldawandelingen langs de plekken uit het boek.

2012

2019 Marscha Nijhuis De Jongen In Het Bootje En De Snorkelaar

De jongen in het bootje en De Snorkelaar

Beide beelden drijven in de vijver achter de Vrijhof en zijn goed zichtbaar vanuit de studieplekken van de bibliotheek. De Jongen in het Bootje lag oorspronkelijk in het Volkspark in Enschede, maar veroorzaakte veel alarmerende telefoontjes naar 112. De Snorkelaar is in hetzelfde kleurrijke polyester uitgevoerd.

Petra Groen // 2004

Bekijk meer informatie
2019 Marscha Nijhuis Amphitheater

Amphitheater

Dit intieme openluchttheater is ontworpen door Piet Blom. Het maakte onderdeel uit van zijn Centrumplan (1962): een Kasbah-achtige structuur die zich uitstrekte van de Hogekamp tot aan de sintelbaan en het sportcentrum. Van dit enorme plan zijn alleen de Bastille en het openluchttheater gerealiseerd. Het theater wordt zomers gebruikt. De akoestiek is voortreffelijk: ga op de middenstip staan en klap in je handen.

Piet Blom // 1962

2019 Marscha Nijhuis Box 2

Box

Deze nieuwkomer op de campus kenmerkt zich door strakke gevels. Waar Herman Haan in zijn patiocomplex (zie nr. 30) een uitnodiging tot buiten- en samenzijn uitlokt, is het hier de bedoeling dat de studenten netjes binnen blijven, ieder in het eigen appartement. Op de binnenplaats bevinden zich de entrees van de kamers, een fietsenstalling en loopbruggen. Het complex wordt doorsneden door een route die in het verlengde van de voormalige boogschietbaan ligt.

Floor Arond en Arnout Gelauff // 2007

2019 Marscha Nijhuis Tangodansers 3

Tangodansers

Marijke de Goey is een beeldhouwer en ontwerper, geworteld in de Nederlandse traditie van geometrische helderheid: lijnen en rechthoeken zijn de primaire vormen in haar werk. Zij ontwerpt kunst voor de openbare ruimte en maakt ook sieraden. De Tangodansers zijn gemaakt voor een ander campuspleintje, maar moesten verhuizen. Op deze plek dansen zij, in haar favoriete kleur blauw, verder.

Marijke de Goey // 1986

Bekijk meer informatie
2019 Marscha Nijhuis Patio Complex

Patio Complex

Dit wooncomplex bestaat uit zeventien kleine patio's en één grote met vijver. Haan wilde met dit gebouw, dat expliciet uitnodigt tot sociaal samenzijn, een hechte studentengemeenschap creëren. Inspiratie deed hij op tijdens een van zijn Afrika-expedities waarbij hij holbewoners in Zuid-Tunesië bestudeerde. Het Patio Complex gaat subtiel op in de omgeving; bij mooi weer worden de patio's een verlengstuk van de woonkamer. In 2013 werd dit Complex Rijksmonument.

Herman Haan // 1965

Woonflatje

Dit formele gebouwtje contrasteert met het intieme patiocomplex van Herman Haan. De architectuur is hier op het individu en privacy gericht. In de jaren '60, toen mannen en vrouwen op de campus nog gescheiden woonden, heette dit door mannen bewoonde flatje de 'Hunkerbunker': het keek uit op de binnenplaats van meisjeshuisvesting Logica.

Maarten van Wensveen // 1965

2019 Marscha Nijhuis Carillon

Carillon

In Amerika heeft elke campus een carillon. De UT kreeg dit aangeboden door een aantal gemeenten bij de opening in 1964. Het ontwerp is van Gerrit Rietveld. Hij plande een heel bezinningscentrum, maar doordat hij was overleden bleef het bij een carillon. De UT stelde geen beiaardier aan omdat men wilde dat studenten en medewerkers zouden musiceren. Dat gebeurt nog steeds, hoewel er nu ook een automatisch systeem is.

Gerrit Rietveld // 1964

2019 Romy Luttikhuis Het Sardineblik

Sardineblik

Ger van Elk is sinds de jaren zestig bekend als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van conceptuele kunst in Nederland. Dit grote, half opengedraaide visblikje is anti-kunst. Van Elk zag het als ludieke tegenhanger van de serieuze wetenschap. Vroeger lag dit werk prominent in de middenberm van de Drienerlolaan, die toen vierbaans was.

Ger van Elk // 1975

2019 Marscha Nijhuis Roombeekje 3

Roombeek

Na de vuurwerkramp in de wijk Roombeek in 2000, besloot men de oude Roombeek weer zichtbaar te laten stromen. Vanaf de wijk kronkelt de beek nu naar de campus. In 2012 legde het Waterschap Regge en Dinkel de ingenieuze onderdoorgang onder de Drienerlolaan aan. De stad en de campus zijn nu door water verbonden.

2012