Kinderen
Innovatief & creatief

Je bekijkt de expositie Terra Libera en bespreekt wat je zoal te danken hebt aan het (platte)land. Voedsel, energie, frisse lucht, uitzicht… De aarde geeft ons deze dingen, is er iets wat we kunnen teruggeven? Zo komen we te spreken over het ritueel van offers brengen. Vroeger was het ritueel van offers brengen heel gewoon, na de oogst bedankte men de goden, of men bracht een offer om een goede gezondheid te krijgen, of vergeving te vragen.

Als je denkt aan wat het land ons geeft, is er iets dat jij zou willen teruggeven? En aan wie? Misschien wil je een offer brengen aan de zon, of de maan, de feeën of de boeren… Hoe zou jouw offer eruitzien? Bij een offer hoort ook een ritueel. Een kaarsje branden, muziek maken, een gedicht of gebed. Het begint met pen en papier, tekenend en schrijvend mag je jouw ideeën op papier zetten. Zoals dit een associatief opgezette expositie is, ga je ook zo te werk. Welke associaties krijg je bij een offer? Je kijkt naar voorbeelden van offeraltaartjes en offerbeeldjes.

En dan begint het echte werk: in deze workshop ga je je eigen offerbeeldje of offer amulet maken, van zeepsteen. Want ook dit materiaal hebben we aan de aarde te danken! Zeepsteen is een relatief zachte steen, daarom kun je het makkelijk bewerken met diverse materialen – zaagjes, raspen, vijlen. Je vindt het overal op de wereld. De kleuren en de hardheid kunnen per gebied verschillen. Zo vind je in China vooral wit, roze of zwarte zeepsteen en in Brazilië meer bruine of groenige stenen.

Eerst breng je vorm aan – misschien wil je een beeldje maken, of een amulet, of een speciale steen. Vervolgens ga je alle oneffenheden te lijf met schuurpapier. Ook deze vind je met een verschillende maat korrel zodat je het steeds zachter kan maken. Als je werk helemaal af is, kun je hem onder de kraan houden zodat de ‘echte’ kleur en patronen tevoorschijn komen. Ten slotte wrijf je het kunstwerk in met olie, daardoor wordt de steen mooi glimmend en krijg je een mooi kunstwerk waardoor je altijd zal blijven denken aan die ene vraag: van wie is het land?

Voor deze workshop geldt een maximaal aantal van 12 personen.

Over Vanessa Oostijen

Vanessa Oostijen schrijft en tekent al jaren elke week voor Volkskrant Magazine. Op zondagen verzorgt ze de creatieve workshops voor kinderen in het Soho House in Amsterdam en sinds een jaar op regelmatige basis voor De Museumfabriek. Ze illustreerde in 2017 het boek Het Rekenrijk van Stefan Buisman en Govrien Oldenburger. In het dagelijks leven schrijft ze aan haar tweede roman. In april 2020 debuteerde ze met haar roman Tussenruimte (Uitgeverij Pluim).

De locatie

Rijksmuseum Twenthe Lasondersingel 129-131 7514BP Enschede Bekijk locatie Route naar locatie