Het is niet zomaar een stukje natuur: het Kristalbad dient als natuurlijke waterbuffer voor de omgeving. Het gaat om een na-zuivering van het gezuiverde rioolwater uit Enschede. Daarnaast is het Kristalbad een ecologische verbindingszone en een paradijs voor amfibieën en vogels.

Het Kristalbad is een bijzonder terrein met meerdere gezichten. Het is in de eerste plaats een natuurlijke waterzuiveraar. Gezuiverd water van de rioolwaterzuivering in Enschede gaat via de Elsbeek naar het Kristalbad waar een soort nazuivering plaatsvindt. Het water wordt steeds schoner doordat het water van het ene in het andere bassin en langs het zuiverende riet loopt. Dit bergingsgebied van water voorkomt dat bij hevige regenval in Enschede, de stad Hengelo onder water loopt. Maar het zorgt er ook voor dat water langer vastgehouden wordt, zodat we bij droogte langer de beschikking over water hebben.

In een gebied als Kristalbad waar water, riet, struweel en rust samengaan ontstond al snel een rijke flora en fauna. Nat, droog, voor allerlei soorten is er wel en plekje te vinden waar ze zich thuis voelen. Het bos bij Kristalbad is een jong bos en zal in de loop der jaren steeds meer massa krijgen, gevarieerder en waardevoller worden. Het Kristalbad zal de eerste tijd nog in ontwikkeling zijn. In die periode zal het beeld van Kristalbad veranderen en zullen ook flora en fauna zich verder ontwikkelen. Er zullen soorten komen en weer gaan.

Dit bijzondere gebied blijft zich ontwikkelen en je ontdekt hier steeds weer andere planten en dieren. Het Kristalbad heeft zich ontwikkeld tot een waar vogelparadijs. Tussen de eenden soorten als slobeend, krakeend en kuifeend zie je op de oevers steltlopertjes druk heen en weer lopen zoals de oeverloper en witgatje. De laatstgenoemde valt op zijn opvallende witte stuit. Het witgatje en de oeverloper eten eigenlijk van alle dat klein is en beweegt. Neem je verrekijker mee en geniet van de voortdurende actie.

Wil je een kijkje nemen in dit unieke gebied? Dit kan via een aangelegd wandelpad, een vlonderpad. Vanaf de uitzichttorens geniet je van een prachtig uitzicht. Liever het gebied in onder begeleiding van een deskundige gids? Landschap Overijssel organiseert regelmatig excursies in Kristalbad.

Deze fietsroute staat geheel in het teken van het klimaat. Benieuwd naar wat Enschede allemaal doet om wateroverlast tegen te gaan en de stad groener te maken? Deze route laat het je zien!

Klik hier!

De locatie

Kristalbad Retentiegebied Kristalbad 7521 Enschede Route naar locatie