Enschede Lights Up Enschede 2022 - Langestraat - Emiel MUijderman - Uit in Enschede

laat je verwonderen

Here and Now

Je weet niet wat je ziet met al die technologieën tijdens deze lichtbelevenis. Van 14 t/m 17 december 2023 tussen 17:00-22:00 uur zijn er weer spectaculaire lichtkunst locaties door de binnenstad van Enschede te zien! Het thema dit jaar is "Here and Now".

Bekijk het boekje

Enschede Lights Up 2024

Er is helaas nog geen verdere informatie over de editie in 2024. Hou onze website in de gaten voor meer informatie. 

Enschede Lights Up 2023

Het startpunt van deze unieke gratis route is bij Tourist Info Enschede aan Langestraat 41. De locaties zijn te zien tussen 17:00-22:00 uur, de folder met alle informatie én jouw lichtgevende bandje kan bij de Tourist Info worden opgehaald. Tourist Info Enschede is tijdens deze dagen extra lang geopend tussen 17:00-22:00 uur. Ben je alvast benieuwd naar wat je te wachten staat? Lees dan hieronder een tipje van de sluier over alle locaties die te bewonderen zijn. 

DE LOCATIES

Klokkenplas Klokkenluiders WWL Light Up Enschede 2023 - Uit in Enschede

Locatie 1 - Klokkenplas

Klokkenluiders

In de indrukwekkende projectie 'Klokkenluiders' op de klokkentoren van het stadhuis staat een icoon uit het stadhuis centraal. In zijn droomwereld komen er bijzondere effecten voorbij en krijg je een spannende doorkijk in de klokkentoren. Je bekijkt de show vanaf De Klokkenplas. Dit is niet toevallig, want op deze plek werden de naar beneden gevallen klokken van de Grote Kerk na de stadsbrand van 1862 bewaard.

Bekijk 'The making of' video van Klokkenluiders hier

Lengte: ongeveer 3 minuten
Maker: Vision Impossible
Techniek: Projection mapping

Foto is van vorig jaar en geeft niet het ontwerp van dit jaar weer.

Render van Jacobuskerk Enschede Lights Up groen - Uit in Enschede

Locatie 2 - Jacobuskerk

Magic church

Stap de Jacobuskerk binnen en laat je betoveren. De prachtige rondingen en hoeken in de achthoekige St. Jacobuskerk maken de kerk tot een van de mooiste van Enschede. De indrukwekkende installatie licht de kerk magisch uit in een show van ongeveer 10 minuten. De muziek wordt gemaakt door talent uit de stad, studenten van de muzikantopleiding van ArtEZ.

Makers: Artiesten van ArtEZ (TBA), MK Lichttechniek
Techniek: Gesynchroniseerde lichttechniek
met immersive audio

 - Uit in Enschede

Ook in de kerk:

WinterTour SHOT

Duik in de betoverende wereld van SHOT’s WinterTour. Het Studenten Harmonie Orkest Twente is het harmonieorkest van de Universiteit Twente in Enschede. Het orkest, beter bekend als SHOT, bestaat uit ongeveer 65 studenten van de universiteit en omliggende hogescholen. Onder leiding van dirigent Ronny Buurink geeft het orkest al sinds 1993 meerdere concerten per jaar.

Kom tijdens Enschede Lights Up op vrijdagavond 15 december luisteren naar bekende muziek voor jong en oud uit onder andere Pinocchio en Christmas Fantasia. Een concert duurt ongeveer 30 minuten en kun je vrij inlopen. Concert 1: 19:30 - 20:00, concert 2: 20:30 - 21:00.

 - Uit in Enschede

Locatie 3 - Oude Markt

Universiteit Twente Stickeravontuur: 'sticker mania'

Neem het tegen elkaar op met de Sticker Light Blasters in deze zinderende game! Op de afbeeldingen van de campus van Universiteit Twente ontbreken iconische objecten. Blast de juiste sticker zo snel mogelijk op de juiste plek. Strijd tegen je vrienden en ga voor de winst! Leef je uit op de achtergevel van de Grote Kerk op de Oude Markt. Richt en… scoor!

Bekijk 'The making of' video van Sticker Mania hier

Makers: Universiteit Twente i.s.m. 100%FAT
en Enschede Promotie

Enschede Lights Up Enschede 2022 - Straattheater liggend - Uit in Enschede

Theater onderweg

Lichtgevend straattheater

Laat je ook onderweg verrassen door verschillende lichtgevende straattheater acts! 

Essengaarde Harmonia Enschede Lights Up met muziekgod Pan - Uit in Enschede

Locatie 4 - essengaarde

harmonia

Historische muziek, Griekse instrumenten en melodieën én muziekgod Pan. Dit zijn de ingrediënten voor een indrukwekkende lichtprojectie op het ArtEZ gebouw in hartje binnenstad. Deze projection mapping geeft jou de tools om zelf Griekse instrumenten te kiezen en samen met anderen een heuse band te vormen. Breng muziekgod Pan en Griekse melodieën weer tot leven en maak via je telefoon je eigen muzikale Muze. 

Bekijk 'The making of' video van Harmonia hier

Makers: Ruben Hulzebosch, Di-Qi Sun, Dilyana Parvanova, Elwin Rumplmair, Hester van der Ent, Iris Stoeten, JJ Rosenberg, Kasper Kamperman, Marceline Fraanje, Max Klostermann, Niels van der Leest, Noah McKenzie, Sylvian Riemens, Yvens Rebouças Serpa 
Technieken: 
Projection mapping in combinatie met een mobiele web applicatie

 - Uit in Enschede

Locatie 5 - willem wilminkplein

de verlichte soundtrack van enschede

Laat je betoveren door een spectaculair lichtspektakel van componist en muzikant Maarten de Groot. Het thema van de show is: Enschedese muzikale grootheden van vroeger tot nu. In een sferische soundscape hoor je flarden van liedjes over het plein van onder andere Willem Wilmink en Harry Bannink, terwijl je ondertussen geniet van een schitterende lichtshow.

Ook op het plein: Willems Culturele Kerstmarkt
Bereid je tijdens deze kerstmarkt alvast voor op de komende kerstdagen. Er is van alles te doen. Van intieme theatertentjes waar korte optredens worden gegeven en verhalen worden verteld tot kraampjes met midwinterse versnaperingen en lokale snuisterijen. Op deze manier kun je kerst 2023 wel aan.

Maker: Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede i.s.m. Maarten de Groot
Techniek: Lasers

 - Uit in Enschede

locatie 6 - hoedemakerplein

de grootste bankroof van twente

(Die niet is gebeurd)

Welkom in de Roaring Twenties; de periode van rust en rijkdom tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De textielindustrie in Enschede bloeit en o.a. door de Twentsche Bank floreert de internationale handel. Deze rijkdom trekt echter ook foute figuren aan… In deze spannende projection mapping op het pand van Snelder Zijlstra (vroeger het pand van de Twentsche Bank) volg je de grootste bankroof uit de geschiedenis van Twente*. Hoe loopt dit af…?
*Dit verhaal is niet gebaseerd op historische feiten.

Maker: TriMotion
Techniek: Projection mapping

Klanderij digital forest Enschede Lights Up 2023 - Uit in Enschede

Locatie 7 - Klanderij-Twentec

Digital Forest

Welkom in het betoverende Digital Forest. Deze magische ruimte is gevuld met lichtlijnen en een surround sound installatie. De lichtlijnen bevatten samen meer dan 100.000 LED pixels die individueel kunnen worden aangestuurd. Loop tijdens de driedimensionale lichtshow door de ruimte en beleef hoe licht en geluid prachtig samenwerken. Verwonder je over prachtige patronen, dynamische kleurschakeringen en visueel verbluffende effecten.

Maker: Total-Image in samenwerking met Klanderij-Twentec en Enschede Promotie

Bekijk hieronder de Aftermovie van Enschede Lights Up 2022


Enschede Lights Up 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door: