Door Content marketeer Nadja
Nadja Enschede Promotie - Uit in Enschede

Ontdek deze bijzondere routes

Ken je de stadsparken inmiddels uit je hoofd, of wil je eens wat anders dan Het Rutbeek of Hof Espelo? Hoe mooi deze parken en gebieden ook zijn, soms is een beetje afwisseling ook wel leuk. Daarom heb ik een aantal verrassende routes en natuurgebieden in en rond Enschede in deze blog verzameld. Ik ben benieuwd of je ze allemaal al kende.

De Flamingoroute

Geloof het of niet, maar over de grens in het Aamsveen kun je de meest noordelijke flamingo kolonie van Europa bekijken. Flamingo's in het wild! Ze strijken ieder jaar in maart neer op hun flamingo-eiland in het Duitse plaatsje Zwillbrock (op 30 km van Enschede) en blijven tot het eind van de zomer. Ze zijn op een afstand te bekijken, neem je verrekijker mee! Op de route staan drie uitkijktorens, schuilhutten en een imposante vogelkijkhut met informatieborden. Het natuurgebied Aamsveen ligt voor een deel in Nederland en een deel in Duitsland (Amtsvenn-Hündfelder Moor). De complete Flamingoroute is 450 km lang, maar je kunt natuurlijk ook een deel van de route doen. Op de website vind je meer informatie over de Flamingoroute.

Het Kristalbad

Tussen Enschede en Hengelo ligt het Kristalbad. Dit gebied is niet alleen leuk om te bezoeken, het heeft ook een functie. Er wordt namelijk overtollig water opgevangen vanuit de rioolzuiveringsinstallatie in Enschede. Om weer 'leven' toe te voegen aan het gezuiverde water is er een constructie met verschillende compartimenten gemaakt. Leuk om eens van dichtbij te bekijken! Er zijn verschillende fiets- en wandelpaden en twee uitkijktorens van 10 meter hoog om te beklimmen. Op het water is een vlonderpad aangelegd. Hier kun je meer lezen over het Kristalbad.

Vliegveld Twenthe

Natuurgebied Vliegveld Twenthe is al best bekend bij veel mensen. Toch noem ik hem nog even, het is namelijk echt de moeite waard om dit gebied een bezoekje te brengen! Zo zijn er bunkers, oude militaire objecten en vliegtuigen te bewonderen. Voor een mooi uitzicht beklim je de 13 meter hoge uitkijktoren. Een leuk weetje is dat deze op de plek van de vroegere verkeerstoren staat. Parkeren kun je o.a. op de parkeerplaats achter Restaurant Marcook en 't Wijntjesbos.

Flamingokolonie Aamsveen in Enschede. - Uit in Enschede
Kristalbad Enschede - Uit in Enschede
Bijzondere natuur op Vliegveld Twenthe - Uit in Enschede
Flamingoroute, Kristalbad, Vliegveld Twenthe

Het Buursermeertje

Dit is echt een heerlijk plekje op een zonnige lentedag. Kleedje op de grond, picknickmand mee en lekker genieten! Het buursermeertje ligt in het natuurgebied Buurserzand in Haaksbergen. Je kunt er lekker wandelen in een veelzijdig natuurgebied. Parkeren kan bij parkeerplaats Molenbelt op het Buurserzand, bekijk de website voor meer informatie.

Buurserzand - buitengebied Enschede - Uit in Enschede
Het Buurserzand

De campus van de UT

Wist je dat er een leuke kunst- en architectuurwandelroute is over de campus van de UT (University of Twente)? Loop een uurtje over de groene campus en laat je verrassen door architectonische gebouwen en buitenkunstwerken. Even een keer wat anders en minstens zo leuk!

Fietsverhalen langs Fietsnetwerk Twente

In het gebied van Bornerbroek, Hengelo, Enschede, Haaksbergen via Boekelo naar Buurse zijn panelen met echte Twentse verhalen geplaatst. De fietspanelen laten verrassende, spannende, grappige en/of interessante verhalen zien in tekst en beeld. Naast Nederlands, Duits en Engels ook in het Twents. Leuk en leerzaam! 'De meuiste dingn in ‘t leaven kost ginnen stuver', en zo is het maar net.

Je leest meer over de route en de panelen in de bijbehorende brochure.

Historische Textielfietsroute

Ken je de historische Textielfietsroute al? Deze leidt je in 35 km (2 uur) van Enschede naar Gronau en vice versa. Bezoek en bewonder beide steden, maar geniet ook van het prachtige groene buitengebied. Deze route is een samenwerking van Stadtmarketing Gronau en Enschede Promotie. Je downloadt de route hier of je kunt de folder ophalen bij de Tourist Info Enschede.

Balengebouw Roombeek in Enschede. - Uit in Enschede
Het Balengebouw via de Historische Textielfietsroute

GroenBlauwe fietsroute

Een groenere stad die inspeelt op periodes van droogte én extreme wateroverlast. Volg de GroenBlauwe fietsroute en zie hoe Enschede zich aanpast aan het veranderende klimaat. Van het grootste bergbezinkbassin van Nederland tot de innovatieve wadi's in Ruwenbos, leer en geniet deze bijzondere fietsroute (30 km)! Download de GroenBlauwe fietsroute hier.

Lonneker KunstenLandschap Route

Dit is ook een leuke, verrassende route! Deze permanente kunst- en landschaproute loopt door Lonneker en omgeving. De kunstroute van zo'n 10 km heeft de titel “Landschap als herinnering”. Vanaf het dorpsplein in Lonneker loop je door het groene landschap rondom Lonneker langs bijzondere kunstobjecten. De routekaart en de catalogus zijn te koop bij café Sprakel en Hotel-Restaurant Savenije. Beiden gelegen aan het dorpsplein in Lonneker.

KunstenLandschap route in Lonneker - Uit in Enschede
KunstenLandschap route

Ken jij nog bijzondere gebieden of fiets- en wandelroutes in en rond Enschede? Laat het ons weten en stuur ons een berichtje via Facebook of Instagram! Mailen kan natuurlijk ook.

Nadja Enschede Promotie - Uit in Enschede
Nadja
Content marketeer

Nadja is geboren en getogen in Enschede en schrijft graag over hippe hotspots en andere leuke adresjes in haar mooie stad. Naast content marketeer bij Enschede Promotie, is ze ook fotograaf, interieur- en lifestyle blogger en mama van twee.