Door Social Media & Content Marketeer Bo
 - Uit in Enschede

Enschede als dronehoofdstad

Drones. Voor mij persoonlijk is dit nog een vrij onbekend terrein. Er zijn zo veel verschillende soorten drones en andere luchtvervoersmiddelen. Ook zijn er enorm veel verschillende mogelijkheden waar je drones voor kunt inzetten en de ontwikkelingen gaan echt heel snel. Wist jij dat er in Nederland heel veel bedrijven actief zijn op dronegebied? En dat Enschede een officiële testlocatie voor drones heeft? Daarnaast wil Enschede heel graag dronehoofdstad van Europa worden, dus tijd om te duiken in de Enschedese wereld van drones!

Space53

Op het terrein van de voormalige militaire vliegbasis Twenthe zit Space53, hét drone- en kenniscentrum. Space53 was de allereerste officiële testlocaties voor drones in heel Nederland. Allerlei (inter)nationale bedrijven kunnen hier allemaal verschillende soorten testen met drones uitvoeren. Heel uniek voor West-Europa!


Urban Air Mobility project

Urban Air Mobility is de term die wordt gebruikt voor allerlei oplossingen waarmee verschillende luchtvaartuigen (waaronder dus drones) worden gebruikt voor mobiliteit in grote steden. Enschede en Amsterdam zijn de enige Nederlandse steden die binnen dit grote Europese project gaan samenwerken om grote drones boven steden mogelijk te maken en te demonstreren. Uiteraard op een veilige manier!

In totaal doen met dit project 17 verschillende bedrijven mee.

Testvluchten met dronetaxi's
In 2022 wil het Europese project Amu-Led drone ondersteuning testen in drie Nederlandse steden. Enschede is een van die steden! Drones worden natuurlijk steeds vaker ingezet bij grotere projecten over de hele wereld. Daarnaast kunnen drones in de toekomst misschien wel helpen bij verschillende situaties. Denk bijvoorbeeld aan drones die pakketjes bezorgen of zelfs pilootloze luchttaxi's die personen vervoeren. Hoe gaaf klinkt dat?! Maar drones kunnen in de toekomst bijvoorbeeld misschien ook wel worden ingezet bij politietaken en andere hulpdiensten.

 - Uit in Enschede
Personen kijkend naar een drone die in de lucht vliegt te Enschede - Uit in Enschede

Drone weetjes

  1. In Enschede en rondom Twente Airport is het verboden om zomaar met een drone te vliegen. Je mag namelijk niet zonder toestemming in de buurt van vliegvelden met een drone vliegen. Het MST ziekenhuis in het centrum heeft natuurlijk een dek waarop regelmatig traumahelikopters landen en stijgen. Drones kunnen daar voor gevaarlijke situaties zorgen.

  2. Wist je dat er vanaf de zomer van 2019 een jaar lang een droneradar op de Alphatoren heeft gestaan die het droneverkeer in en tot wel 20 kilometer rondom de stad heeft kunnen volgen? Enschede was de eerste stad die zo’n systeem heeft gebruikt en weet nu goed waar ze op moet letten als er in de toekomst meer drones boven de stad willen vliegen.

  3. Enschede wil dronehoofdstad van Europa worden. Zowel op het gebied van drone ontwikkeling en faciliteiten, als regelgeving rondom drones en nog veel meer!

  4. In 2017 vond in Enschede het eerste Dronefestival plaats op de Oude Markt. Er waren speciale droneracing shows en andere droneraces. Ook was er allerlei informatie te vinden over drones en techniek.

  5. Clear Flight Solutions, een spin-off van Universiteit Twente, ontwikkelde een speciale robotslechtvalk die andere vogels verjaagd van bijvoorbeeld vliegvelden. De Robird is inmiddels een bekende drone geworden vanwege zijn bijzondere uiterlijk.Nog meer over drones
Ben je nieuwsgierig naar meer informatie over drones en alles wat er bij komt kijken? Neem dan zeker even een kijkje op de website van Space53! Op de website van de Rijksoverheid vind je alle regels rondom het vliegen met drones.

 - Uit in Enschede
Bo
Social Media & Content Marketeer

Bo is enkele jaren geleden vanuit het midden van het land naar Enschede verhuisd en raakt elke dag steeds weer een beetje meer verliefd op de stad. Ze laat je graag kennismaken met alle leuke winkels, fijne restaurants en andere gave plekken en vertelt je graag hoe Enschede écht is.