Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten

10 creatieve en innovatieve broedplaatsen in Enschede

Leestijd 2-3 min
Nadja HanterinkGeschreven door
Content Marketeer Nadja

Enschede bruist. Oók op het gebied van technologie en creativiteit. Lees hier over de mindblowing creatieve broedplaatsen en evenementen die Enschede rijk is.

Enschede het nieuwe Berlijn van Nederland? Why not! Wie goed kijkt ziet talloze vernieuwende initiatieven op het gebied van technologie en creativiteit tevoorschijn komen. Zin in een kijkje in de toekomst? Check deze creatieve broedplaatsen dan eens!

WARP Technopolis

Een broedplaats voor creatieve technologie, zo noemt WARP Technopolis zichzelf. WARP Technopolis is gevestigd aan het Stationsplein en biedt ruimte aan een breed scala aan innovatie, technologie, wetenschap en kunst. Je kunt er o.a. terecht voor een drankje (Spacebar), om te werken, tentoonstellingen, expo's, muziek en gamen (Sickhouse). Sinds april vind je er ook het GOGBOT Museum of the Future.

Spacebar Enschede

Spacebar Enschede

Spacebar

Voor een kunstzinnig en technologisch kijkje in de toekomst ben je bij de Spacebar aan het juiste adres (onder het dak van WARP). Bij binnenkomst stap je een ander universum binnen en wordt je lichaam getransformeerd tot een digitaal wezen. Daarna loop je door om verschillende dynamische levels te ontdekken waar je een drankje kunt drinken, kunt gamen of videokunst kunt bekijken. Een uitdagende en experimentele mix van kunst, wetenschap en technologie.

Sickhouse

Bij Sickhouse draait het om kunst, videogames, popcultuur, wetenschap en filosofie. Er zijn expositie- en VR ruimtes, een bioscoop, workshopruimtes en je kunt een drankje drinken op het Paradise Rooftop Terrace. Bij Sickhouse (ook onderdeel van WARP) kun je naar hartenlust spelen en experimenteren met digitale en interactieve media.

GOGBOT

Een begrip in Enschede en omstreken; GOGBOT. Dit meerdaagse festival wordt jaarlijks georganiseerd in september in en rond het centrum van Enschede. Locaties zijn o.a. de Oude Markt, Tetem, Warp Technopolis, Metropool en het Rijksmuseum Twenthe. Bij een bezoekje aan GOGBOT dompel je jezelf onder in de wereld van multimedia, kunst, muziek en technologie. Het festival staat dit jaar in het teken van fake news, deepfakes en complot theorieën. Hot topics vandaag de dag.

Gogbot Enschede

GOGBOT festival

Gogbot Enschede

GOGBOT festival

Gogbot Enschede

GOGBOT festival

Studio Complex & Hangarrrrrr

Studio Complex & Hangarrrrrr zijn twee kunstenaarsinitiatieven die samen zijn uitgegroeid tot een collectief. Ze zijn gevestigd in twee hangars aan de Getfertsingel (voormalige Tubantia loods). In de hangars zijn verschillende kunstenaars en creatieven gevestigd. Je vindt hier allerlei kunstvormen onder een dak, denk o.a. aan chefkoks, schilders, uitvinders en mode ontwerpers. Met recht een creatieve broedplaats waar je zeker eens een kijkje moet nemen!

Afvalkunstenaar Jelle de Graaf

Misschien heb je zijn creaties al wel gespot in de stad tijdens Vier de Zomer (grote roze flamingo, gele wesp), GOGBOT, op het Stationsplein (metershoge robot) of bij zijn werkplaats aan de Getfertsingel. Jelle maakt in zijn atelier in de voormalige Tubantia loods van schroot en kringloopvondsten de meest bijzondere kunstwerken.

Kunstwerk Vier de Zomer Enschede

Wesp van Jelle de Graaf tijdens Vier de Zomer

Stichting Vierkwart in het Robson gebouw

In het voormalige Robson gebouw aan de Blekerstraat vind je tegenwoordig een creatieve broedplaats met verschillende ondernemers. Hier wordt kunst gemaakt en tentoongesteld. Er worden regelmatig exposities en andere events zoals filmavonden en lezingen georganiseerd.

Tetem

In Roombeek Cultuurpark staat een prachtig industrieel pand waar Tetem is gevestigd. Je stapt hier binnen in de wereld van de digitale media, techniek, wetenschap en design. Tetem organiseert bijzondere tentoonstellingen, lezingen, films, symposia en workshops. Interessant en leuk voor zowel volwassenen als kinderen. In het MaakMeeLab kun je zelf experimenteren met digitale technologieën en technieken zoals robotica, VR, AI en 3D printers. Deze zomer kun je tijdens de Maakdagen maak- en programmeerworkshops volgen bij Tetem. Een bezoekje waard!

Tetem Enschede

Tetem Enschede

Chocoladeprinter Tetem

MaakMeeMaand Tetem

TkkrLab

TkkrLab

Hackerspace TkkrLab is een plek waar er naar hartenlust met technologie en creativiteit geëxperimenteerd en gecreëerd wordt. Het is een ontmoetingsplek waar de tools en kennis aanwezig zijn om te kunnen bouwen, workshops te geven of volgen en te sparren met gelijkgestemden. Bij deze makerspace wordt er gewerkt met o.a. software, domotica, 3D printing en elektronische ontwerpen voor bijvoorbeeld robots. Zo is de lasercutter van TkkrLab de meest gebruikte tool. Maandelijks vindt binnen TkkrLab Cybersaturday plaats. Tijdens Cybersaturday is het mogelijk om uiteenlopende lezingen bij te wonen of deel te nemen aan interessante workshops. Meer details hierover kun je terugvinden in de agenda.

TANKSTATION Cultureel Vulpunt

TANKSTATION is een plek waar iedereen welkom is die wil meedoen aan de culturele scene in Enschede. Je kunt hier terecht voor kunsttentoonstellingen, optredens van artiesten en een keuken waar samen gekookt en gegeten kan worden. In de gratis winkel kun je producten delen, ruilen en recyclen.

Nog meer innovatieve en creatieve broedplaatsen?

Weet jij nog andere plekken waar je je kunt onderdompelen in technologie, kunst en weterschap? Laat het ons weten via Facebook of Instagram! Mailen kan natuurlijk ook.

Nadja Hanterink
Geschreven door Content Marketeer Nadja

Nadja is geboren en getogen in Enschede en schrijft graag over hippe hotspots en andere leuke adresjes in haar mooie stad. Naast content marketeer bij Enschede Promotie, is ze ook fotograaf, interieur- en lifestyle blogger en mama van twee.

Deze blogs vinden anderen ook leuk

Toon alle blogs