Door Social Media & Content Marketeer Bo
 - Uit in Enschede

De stad van de toekomst

Enschede is de plek voor technologie, innovatie en creativiteit. Op alle mogelijke vlakken die je je kunt bedenken. Niets is deze stad te gek als het gaat om bijzondere uitvindingen, gave projecten, baanbrekende onderzoeken en wereldwijde toepassingen. Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb een aantal van die technologische en innovatieve feiten, weetjes en andere nieuwtjes verzameld. Lees gauw verder en ontdek meer van Enschede!

Home is where the WIFI is

Iets waar je misschien zonder zou willen kunnen, maar niet meer weg te denken is uit ons leven: wifi. Een fantastische uitvinding van eigen bodem en zelfs met een Enschedees tintje. Weinig mensen weten namelijk dat de oorsprong van wifi ligt bij een UT-alumnus: Cees Links. Na een studie Elektrotechniek en master Toegepaste Wiskunde gaf Cees leiding aan een team dat werkte aan een draadloze verbinding van computers met een netwerk. Tadaa, in 1988 was de technologie van wifi uitgevonden.

Toch duurde het nog lang voordat wifi overal beschikbaar was. Het werd pas een wereldwijn fenomeen toen Cees Links in gesprek ging met Steve Jobs en Apple het implementeerde bij hun computers. Cees Links ontving in 2017 de Golden Mousetrap Lifetime Achievement Award.

Annie's Snackbar schreef geschiedenis

Je kunt me eigenlijk altijd wakker maken voor een puntzak gloeiendhete verse friet, of patat, hoe je het ook wilt noemen. In Nederland zijn we gek op friet en vooral de saus erbij. Alleen wist jij ook al dat de populairste saus van de afgelopen jaren is uitgevonden in Enschede, of eigenlijk in Glanerbrug? De dochter van de eigenaresse van de snackbar, Janyne de Jager (met als bijnaam Jop), had een eigen saus bedacht en gaf het een eigen naam: Joppiesaus. Toen een eigenaar van een snack-en sauzenfabrikant toevallig bij Annie's Snackbar langskwam en een frietje met Joppiesaus nam, was hij verkocht.

Het mooiste van dit verhaal? Als compensatie voor het recept en de naam kon Janyne kiezen voor 1000 gulden of 10 cent per verkochte emmer. Gelukkig voor haar heeft ze de tweede optie gekozen. Zeg eerlijk: hoe veel zin heb je nu in een frietje met Joppiesaus?

Typisch niederländische Pommes aus Enschede - Uit in Enschede

Werken aan de wereld van morgen

In de jaren dat ik elke dag op de campus van Universiteit Twente rondliep, besefte ik eigenlijk niet wat voor een bijzondere plek die campus eigenlijk is. De universiteit is namelijk niet alleen maar bezig met het opleiden van de volgende generatie. Nee, op de campus van de Enschedese universiteit zijn ze ook non-stop bezig met ontwikkeling. Honderden onderzoekers zijn daar elke dag bezig om oplossingen te bedenken en te ontwikkelen voor wereldwijde vraagstukken.

Op de campus vind je eersteklas onderzoeksinstituten gericht op nanotechnologie (hieronder meer), ICT, biomedische technologie en technische geneeskunde, governance & gedragswetenschappen, engineering en geo-informatie wetenschappen en aardobservatie. Wist jij dat je al deze onderzoeksinstituten op de campus kon vinden? Ik had geen idee! De universiteit is daarom een echte goudmijn als het gaat om technologie en innovatie.

Nanotechnologie op het hoogste niveau

Het grote rode gebouw op de campus van Universiteit Twente is voor iedereen die wel eens op de campus is geweest niet onbekend. Dit grote rode gebouw is het Mesa+ Nanolab, een van de meest geavanceerde nanotechnologie onderzoeksinstituten ter wereld voor onderzoek op nanoschaal. Ruim 500 onderzoekers werken hier samen aan cutting-edge onderzoek op het hoogste niveau.

Natuurkunde, elektrotechniek, scheikunde en wiskunde komen hier samen in allerlei onderzoeken en projecten, waar alles draait om stabiliteit, beheersing en veiligheid. Een nanometer is namelijk één miljardste deel van een meter, mega mega klein dus. Een haast onvoorstelbare kleine schaal dus. Waar je aan moet denken? Chips om elektrische activiteit in breincellen te meten of onderzoek naar de opslag van (duurzame) energie. Nanotechnologie wordt niet voor niets de technologie van de toekomst genoemd!

Nanolab Enschede - Uit in Enschede
Nanolab Enschede

Ronde hoeken

Is het jou wel eens opgevallen dat veel hoekgebouwen in de binnenstad ronde gevels hebben? Dit is niet zomaar! Tijdens de grote stadsbrand van 1862 die vrijwel de hele binnenstad verwoestte, scheurden veel brandslangen door de scherpe randjes van de hoeken van de gebouwen. Bij het opnieuw opbouwen van de stad is daarom gekozen voor ronde gevels. Dit kwam gelijk ook beter uit voor het vervoer in de stad, aangezien ze in die tijd nog vooral met paard en wagen reden en dan waren ronde bochten natuurlijk nog net iets handiger. Een handige innovatieve gedachte voor die tijd. Nu je dit weet vallen de ronde gevels je waarschijnlijk nog meer op dan eerst!

Een handige draaischijf

Dat Enschede vroeger dé textielstad was, is algemeen bekend, maar onze stad had nog veel meer technologische aspecten. De fabriek van de firma Rozendaal (waar nu De Museumfabriek staat) had in de vorige eeuw een stoommachine die de machines in de fabriek aandreef. Je kunt ook niet om de oude schoorsteen heen die je vanuit het midden van Roombeek boven de wijk uit ziet komen. Voor de stoommachine waren uiteraard kolen nodig, om het water mee te verhitten. Die kolen kwamen vanuit Duitsland, vervoerd in treinwagons.

Op de plek van de vijver tussen de Museumfabriek, Tetem en de AKI vond je vroeger een draaischijf voor treinwagons, waar de wagons werden gedraaid, zodat ze naar de kolenopslag gereden konden worden.

Ben je benieuwd naar hoe dat in zijn werk ging of wil je de voormalige laadperrons zien? Breng dan gauw een bezoekje aan de Museumfabriek!

 - Uit in Enschede
Als je goed kijkt zie je de spoorlijn van Enschede naar Oldenzaal met twee vertakkingen, eentje naar Tetem en eentje naar de Museumfabriek.

Stad van de start-ups

Universiteit Twente, de ondernemende universiteit. Dat was in ieder geval jarenlang het motto. Inmiddels is dat veranderd in High Tech, Human Touch, maar die ondernemende kant is Enschede zeker nooit weggeweest. Al jaren levert Universiteit Twente de ene na de andere start-up op, met al ruim 750 start-ups in totaal. Ik weet zeker dat je een flink aantal van de bekendste Enschedese start-ups wel kent:

  • Cheaptickets.nl
  • Booking.com
  • Thuisbezorgd.nl
  • Demcon
  • Xsens
  • Aryzon
  • Clear Flight Solutions
  • SciSports


Hoe gaaf is het dat deze grote namen allemaal een oorsprong in onze mooie stad hebben en ik weet zeker dat er nog veel zullen volgen.

Enschede dronestad

In Nederland zijn er heel veel bedrijven actief op dronegebied, maar Enschede is een van de Nederlandse (en zelfs Europese) steden die ver vooruit ligt op het gebied van drones. Zo vind je in Enschede hét drone- en kenniscentrum Space53 en wil de stad heel graag dronehoofdstad van Europa worden. Begin dit jaar schreef ik een blog over dronestad Enschede. Lees hem hier en ontdek meer over de dronewereld.

 - Uit in Enschede

Warm slapen

Iedereen verdient warmte, bescherming en waardigheid, vond Bas Timmer. Nadat een persoon die dichtbij hem stond, gedwongen werd buiten een opvangtehuis te slapen, besloot hij dat daar iets aan moest gebeuren. Daarom is hij begonnen met Sheltersuit; een water- en winddichte jas die kan worden omgevormd tot slaapzak. Deze jassen worden gemaakt van allerlei gedoneerde oude materialen. Bij Sheltersuit werken ook allemaal mensen die allen op hun eigen manier bijdragen aan een betere en maatschappelijkere samenleving. Van vrijwillgers en daklozen, van mensen met een beperking tot vluchtelingen. Een bijzondere organisatie en een enorm innovatieve stichting.

Nog meer innovaties en creaties met Enschedese roots

Enschede huisvest nog veel meer prachtige verhalen. Wat dacht je van Jeroen Wijering, bekend van de JW-player, wat uiteindelijk de basis van YouTube werd? Ook tech fashion kunstenaar Anouk Wipprecht, investeerder van het bijna eerste uur Anke Huiskes en sociale innovator Daan Roosegaarde hebben allemaal warme banden met onze fijne stad.

Nog meer innovaties?
Heb jij nog andere leuke feitjes, weetjes of tips die je mist? Laat het ons weten via Facebook of Instagram! Mailen kan natuurlijk ook.

 - Uit in Enschede
Bo
Social Media & Content Marketeer

Bo is enkele jaren geleden vanuit het midden van het land naar Enschede verhuisd en raakt elke dag steeds weer een beetje meer verliefd op de stad. Ze laat je graag kennismaken met alle leuke winkels, fijne restaurants en andere gave plekken en vertelt je graag hoe Enschede écht is.