Cadeaukaart
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
        De Vaandeldrager Rijksmuseum Twenthe Enschede
      2 t/m 29 december
Kunst en cultuur

DE VAANDELDRAGER

De hele maand december te zien bij Rijksmuseum Twenthe.

De Vaandeldrager, het bijzondere meesterwerk van Rembrandt, komt deze december naar Rijksmuseum Twenthe. Het s...

Lees verder
10:00 - 17:00

De Vaandeldrager, het bijzondere meesterwerk van Rembrandt, komt deze december naar Rijksmuseum Twenthe. Het schilderij reist het komende jaar langs alle provincies van Nederland en voor Overijssel is het schilderij in Enschede. Rondom het schilderij komt er een uitgebreid programma.

De Vaandeldrager (1636) behoort tot de absolute meesterwerken van Rembrandt. Het is een van de eerste schilderijen die Rembrandt schilderde nadat hij zich als zelfstand kunstenaar in Amsterdam had gevestigd. Dankzij een unieke samenwerking van twaalf musea reist De Vaandeldrager het komende jaar langs de twaalf provincies van Nederland. Voor Overijssel is Rijksmuseum Twenthe hét museum dat De Vaandeldrager tentoon mag stellen. In december 2022 kun je daarom dit meesterwerk drie weken lang bekijken in Enschede. Rondom de komst van dit bijzondere werk wordt een uitgebreid publieksprogramma in het museum georganiseerd. Deze informatie vind je t.z.t. terug op deze pagina.

Meesterwerk van Rembrandt

De Vaandeldrager behoort tot de absolute meesterwerken van Rembrandt en is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Nederland. Vaandeldragers liepen voor de troepen uit in de Tachtigjarige Oorlog, die leidde tot de geboorte van Nederland. In dit grote zelfportret schildert Rembrandt zichzelf rebels en vol bravoure. Het werd zijn artistieke doorbraak die zou leiden tot De Nachtwacht. Rembrandt was dertig jaar oud toen hij De Vaandeldrager schilderde. Hij heeft zichzelf hier in de mooiste historische kleding geschilderd.

Rembrandt in Nederland

Rembrandt heeft ongeveer 340 schilderijen gemaakt. De meeste hiervan bevinden zich in buitenlandse musea en particuliere collecties. In Nederland zijn 44 schilderijen van Rembrandt waarvan er 22 in het Rijksmuseum in Amsterdam zijn. De collectie in Nederland, van zijn vroege Zelfportret als jonge man tot zijn late zelfportret in het Mauritshuis in Den Haag, geeft een overzicht van zijn leven. De Vaandeldrager behoort tot de eerste schilderijen die Rembrandt maakte nadat hij zich als zelfstandig kunstenaar in Amsterdam had gevestigd, en is tot nu toe de ontbrekende schakel in dit overzicht.

Rembrandt, De Vaandeldrager, 1636 | olieverf op doek, 118,8 x 96,8 cm.
Rembrandt, De Vaandeldrager, 1636 | olieverf op doek, 118,8 x 96,8 cm.
Wanneer

2 t/m 29 december

Locatie

Rijksmuseum Twenthe

Lasondersingel 129-131

7514BP Enschede

Website evenement

[email protected]

Route plannen

Locatiegegevens

1 Rijksmuseum Twenthe
Lasondersingel 129-131
7514BP Enschede