Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Hotel de Graaff van Stadsarchief Enschede 30 oktober
Evenement, Kunst en cultuur

VAN HAAG TOT WAL FESTIVAL

Wil jij cultureel Enschede ontdekken op verrassende plekken in hartje stad?

Het gratis toegankelijke Van Haag tot Wal Festival voert je langs locaties waar muzikanten en theatermakers op...

Lees verder
Binnenstad
13:00 - 17:00
Gratis

Het gratis toegankelijke Van Haag tot Wal Festival voert je langs locaties waar muzikanten en theatermakers optreden en waar kunstenaars exposeren.

De naam van het festival verwijst naar vroeger én naar nu. Enschede is nooit ommuurd geweest maar had hagen en wallen. En die zijn er nog steeds. Niet fysiek, maar wel in de namen van authentieke straatjes zoals de Zuiderhagen, Noorderhagen en de Walstraat. In deze straatjes – en in de andere straatjes van het ronde historische stratenpatroon – kun je de festivallocaties vinden.

Verhalen van vroeger en nu komen letterlijk tot leven op dit festival. Bijvoorbeeld over het ruige centrum van Enschede in de jaren ‘70 en ’80, toen knokpartijen aan de orde van de dag waren. Of verhalen van een statige hotel dat in het stadscentrum stonden. En leer de kleurrijke bewoners van vroeger en nu kennen. Er is een waslijst aan mooie stories over de binnenstad. Muzikanten, theatermakers en kunstenaars putten daaruit en laten het jóu beleven.

Er gaat een verhaal dat er tijdens WOII iemand naar de zolder van Concordia werd gestuurd omdat er lekkage was. Bleek er een enorm gat in het dak te zitten en lag er een parachutist op de grond. Er was een Lancaster vliegtuig neergestort in het centrum. Dit bizarre verhaal inspireerde de Theatermakerij Enschede en Tamtam objektentheater tot het maken van korte voorstellingen. Kom naar het Van Haag tot Wal festival en kijk op het theaterpodium in The Tube van TAMTAM en bezoek de voorstelling van de Theatermakerij... op zolder!

Lancaster vliegtuig Enschede


Hoe was het om rond 1900 te werken in een textielfabriek in Twente. De omstandigheden waren slecht, maar hoe moeilijk was het? Ervaar het zelf in deze cabine tijdens het Van Haag tot Wal Festival. En ontmoet Mark van Loon en Jet Broekstra van Beeldbouw, de makers van de cabine.

Textielcabine Enschede

Ben jij fan van podcasts? Kom dan tijdens het Van Haag tot Wal Festival naar de Bibliotheek. Speciaal voor het festival maakte Tom Morssink een mini podcast-serie waarin hij praat met Het Afschreven Boek (Quinta Bies) over haar lange carrière bij de Bieb en met De Slimme Kast (Bran Remie) over zijn nieuwe rol bij dezelfde instelling. Je kunt de podcast beluisteren via je eigen mobiel via diverse platforms. Dus neem je oortjes mee!

Slimme kast bieb Enschede
Wanneer

30 oktober van 13:00 tot 17:00

Prijzen
EntreeGratis
Contact

Binnenstad

Oude Markt

7511GA Enschede

Website evenement

Bekijk het programma

Route plannen

Locatiegegevens

1 Binnenstad
Oude Markt
7511GA Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 6
7511 JL Enschede

245
Avond lockdown
LET OP: op dit moment geldt er een gedeeltelijke lockdown en zijn bijna alle locaties in de stad gesloten vanaf 17:00 uur.
Meer info