Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
        Sofonisba Anguissola
      t/m 11 juni
Kunst en cultuur

SOFONISBA ANGUISSOLA

Solotentoonstelling rond het leven en werk van Sofonisba Anguissola.

Van 11 februari tot en met 11 juni 2023 organiseert Rijksmuseum Twenthe in samenwerking met de Deense Nivaagaa...

Lees verder
10:00 - 17:00

Van 11 februari tot en met 11 juni 2023 organiseert Rijksmuseum Twenthe in samenwerking met de Deense Nivaagaards Malerisamling de eerste solotentoonstelling rond het leven en werk van de Italiaanse renaissanceschilder Sofonisba Anguissola (ca. 1532–1625) in Nederland.

Sofonisba Anguissola is een van de meest succesvolle kunstenaars van de renaissance en wordt door haar tijdgenoten geprezen om haar talent en creativiteit. Zo schrijft Giorgio Vasari, de bekende Italiaanse kunstenaarsbiograaf, in zijn Le vite de’ più eccellenti pittori, scultori e architettori uit 1568 dat de figuren op Anguissola’s portretten zo levensecht lijken, dat ze lijken te ademen. Dit compliment werd vaker gegeven, maar was vooralsnog voorbehouden aan haar mannelijke voorgangers en collega’s, zoals Jan van Eyck of Leonardo da Vinci. Ook Michelangelo Buonarroti prijst Anguissola in een briefwisseling met haar vader, Amilcare Anguissola, ditmaal om de manier waarop zij de emotie verdriet vat in haar tekeningen. Vasari schrijft hierover dat er niets mooiers of levensechter bestaat dan de figuren op deze tekening.

Voor de tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe zal Anguissola’s levensloop de leidraad vormen. Haar leven wordt gekenmerkt door drie belangrijke momenten: haar jeugd en opleiding in Cremona, haar tijd als hofdame aan het Spaanse hof in Madrid en haar laatste levensjaren op Sicilië en in Genua. De tentoonstelling zal aan de hand van deze drie verschillende locaties haar artistieke ontwikkeling tonen, beginnend met de vroege familieportretten en eindigend met de ingetogen religieuze voorstellingen die Anguissola gedurende haar laatste levensjaren creëert. Ook wordt er in de tentoonstelling een indruk gegeven van de leefomstandigheden in de Italiaanse en Spaanse zestiende eeuw, door onder meer literatuur en muziekinstrumenten op te nemen.

Rondleidingen

Vanaf 25 februari biedt Rijksmuseum Twenthe instaprondleidingen aan. Elke woensdag, zaterdag en zondag kunt u zich aanmelden voor een rondleiding. De aanvangstijden zijn om 13:00 uur en om 15:00 uur. Per keer kunnen twintig bezoekers mee. Deelname is gratis, maar vol is vol!

Audiotour

Rijksmuseum Twenthe biedt ook audiotours aan in het Nederlands, Engels en Duits. Daarnaast is er ook een kinderaudiotour beschikbaar. Vraag voor meer informatie hiernaar aan de balie.

Workshops (6+)

Rijksmuseum Twenthe biedt een workshop schilderen aan. Tijdens de workshop kijk je eerst naar de bijzondere werken van Sofonisba Anguissola en vervolgens ga je een zelfportret schilderen. Er vindt eerst een tekenoefening plaats, daarna ga je aan de slag met echt schildersmateriaal, waar je je portret op een schildersdoek maakt. Na afloop mag je je eigen schilderwerk meenemen naar huis.

Deze workshop vindt plaats op 19 maart, 23 april en 7 mei. Tijd is van 11:00 uur tot 12:30 uur. Voor de workshop wordt een toeslag van 5 euro gevraagd.

Workshops (16+)

Rijksmuseum Twenthe biedt ook voor de wat oudere mensen een workshop portret tekenen aan. Tijdens de workshop kijk je eerst naar de werken van Sofonisba Anguissola en daarna ga je ook aan de slag met een zelfportret. Neem een foto van jezelf of iemand anders mee en leer de technieken aan om jezelf te tekenen. Vervolgens mag je je eigen schilderwerk meenemen naar huis.

Deze workshop vindt plaats op 6 mei en op 20 mei. Tijd is van 14:00 uur tot 16:00 uur. Voor de workshop wordt een toeslag van 7,50 euro gevraagd.

Fotostudio

Tjeerd Denkink richt een fotostudio in om zo gratis een selfie te maken in de stijl van Sofonisba Anguissola. Deze studio is zo ingericht, dat de plaatsing van het licht en de groenige achtergrond je doen denken aan de werken van deze meesterlijke vrouwelijke schilderes uit de Renaissance. Je kunt gebruik maken van de fotostudio zolang de tentoonstelling te bezoeken is.

Op 28 april en 12 mei geeft Tjeerd Denkink een workshop fotograferen. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

Wanneer

za 11 feb. 2023 t/m zo 11 jun. 2023 t/m 11 juni

Locatie

Rijksmuseum Twenthe

Lasondersingel 129-131

7514BP Enschede

Website evenement

[email protected]

Bestel kaarten

Route plannen

Locatiegegevens

1 Rijksmuseum Twenthe
Lasondersingel 129-131
7514BP Enschede