De Lonneker Molen is in de jaren 1850-1851 gebouwd als beltmolen. De enige gemetselde molen in Nederland waarvan de bakstenen romp bedekt is met riet. Hij heeft dat jasje niet zijn hele bestaan gedragen. In 1865 dus 14 jaar na de bouw van de molen werd de bakstenen romp bedekt met een laag riet. De dikke, uit een zuiver natuurproduct vervaardigde vacht, heeft een duidelijk doel: het weren van vocht.

De huidige Lonneker Molen heeft zijn bestaan te danken aan het afbranden van zijn voorganger in 1847. Benjamin Willem Blijdenstein (1780-1857), textielondernemer in Enschede, kocht drie jaar na de brand de verbrande resten van de houten stenderkast en nam tegelijk de molenrechten over van Hendrika Borgerink-Weernink, de weduwe van de laatste eigenaar, Jan Borgerink.

De Lonneker Molen is elke woensdag geopend van 13 tot 16 uur en zaterdags van 10 tot 16 uur. Gedurende de periode van 1 april tot 1 november zijn er ruimere openingstijden: dan ook geopend op de donderdagmiddag van 13 tot 16 uur en op de zondagmiddag van 13 tot 16 uur. Dan is het mogelijk de verschillende soorten meel te kopen die in de molen verwerkt worden, alsmede andere artikelen zoals broodbakmix, cakemix, honing enzovoort. De molen bezichtigen kan ook, tijdens de openingstijden van de winkel onder begeleiding van een vrijwillige molenaar. Groepen kunnen een afspraak maken voor een aparte rondleiding. Stuur hiervoor een mail naar: [email protected]. Er wordt dan zo snel mogelijk contact opgenomen om alles te bespreken.

Voor scholen is er een leuk en leerzaam educatief programma. Mail naar [email protected] voor meer informatie.

Vriendenloterij Molenprijs 2023

De Lonnekermolen is één van de vier genomineerde molens voor de Vriendenloterij Molenprijs 2023. De hoofdprijs is €100.000, met deze prijs wil de Lonnekermolen een nieuwe educatie- en belevingsruimte maken voor kinderen uit de wijde omgeving. Zodat zij nog jaren kunnen leren en beleven waar hun dagelijkse brood vandaan komt. Wil jij ook dat de Lonnekermolen de hoofdprijs wint Dat kan via www.molenprijs.nl/lonneker van 6 september 10.00 uur tot en met 1 oktober.

De locatie

Lonneker Molen Lonneker Molenweg 80 7525 PC Enschede Route naar locatie