IJs & Zo bij Sprakel biedt eigen gemaakt schepijs bereid met verse melk uit Lonneker.

Je kunt kiezen uit maar liefst 18 soorten ijs die in een bakje of overheerlijke coupe worden gelepeld. Naast schepijs maken ze ook zelf heerlijk romig softijs.

Is het stralend weer? Eet dan je ijsje op op het prachtige terras in hartje Lonneker.

Liefs uit Enschede - Sprakel IJs & Zo

Voor het item Liefs uit Enschede worden bevlogen Enschedese ondernemers geïnterviewd. Wat drijft ze en waarom kozen ze voor Enschede? Je leest het hier!

Al sinds 1900 is Sprakel een bekende naam aan het Dorpsplein in Lonneker. Wat begon als een kruidenierswinkeltje is uitgegroeid tot grand (dorps-) café, frietzaak én ijssalon. De nieuwe ijssalon is een trefpunt voor lokale bewoners, maar ook dagjesmensen en toeristen genieten van het ambachtelijke ijs op het ruime terras. Er moest een moderne ijssalon komen, maar wel anders dan anders. Mirco en Marielle kozen voor ‘warm ijs’. Anders dan de meeste ijssalons wordt hun ijs op -12 graden bewaard. Dit is warm vergeleken met de standaard -16 tot -18 graden. Het ijs is hierdoor zachter. IJsbereiders Sheila (op de foto) en Simon draaien het ijs zelf in een ouderwetse bokmachine. Na veertien dagen wordt de balans opgemaakt, de minst geliefde smaak wordt vervangen door iets nieuws. De grote favoriet onder de gasten is cookie dough.

Mirco en Marielle genieten van de interactie met hun gasten. Ze zijn er trots op dat hun ijs ambachtelijk wordt gemaakt van zoveel mogelijk lokale ingrediënten. De melk komt bijvoorbeeld van Veehouderij Strootman, de broer van Marielle. Veel van de toekomstdromen voor Sprakel zijn inmiddels waargemaakt. Maar ook na 25 jaar verbouwen en vernieuwen is het nooit af, al komt het aardig dicht in de buurt.

De locatie

IJs & Zo Sprakel Dorpsstraat 137 7524 CH Lonneker Route naar locatie
IJsbereider met bordje Liefs uit Enschede achter de toonbank van Sprakel ijs & zo in Lonneker. - Uit in Enschede
Vrienden op het terras bij Sprakel IJs & Zo in Lonneker. - Uit in Enschede
Toonbank van Sprakel IJs en Zo in Lonneker. - Uit in Enschede
Zonnig terras van Sprakel IJs & Zo in Lonneker. - Uit in Enschede
Kleurrijke toonbank bij Sprakel IJs & Zo in Lonneker. - Uit in Enschede