Synagoge van Enschede
De mooiste synagoge van West-Europa.
Maak kennis met de prachtige synagoge van Enschede. Al sinds 1928 is het monumentale gebouw een sieraad voor de stad.
De architect De Bazel ontwierp het gebouw aan de Prinsestraat, omdat de oude synagoge aan de Achterstraat, thans Stadsgravenstraat, te klein was geworden. Het gebouw is gebouwd in 1927-1928 in opdracht van de Nederlands-Israëlitische Gemeente van Enschede.
In opdracht van de textielfabrikant M.I. Menko heeft de bekende Amsterdamse architect Karel de Bazel een uniek totaalconcept ontworpen, dat ook in de jaren ’20 van de vorige eeuw al veel bewondering wekte. In 1998 werd het synagogecomplex rijksmonument en na een grote restauratie is het pand sinds 2004 weer in zijn pracht te bewonderen. Het gebouw wordt nog altijd gebruikt als gebedshuis.
Drie markante koperen koepels
Het synagogecomplex is voor velen herkenbaar door de drie markante koperen koepels. Het centrale deel van het gebouw omvat de grote sjoel, de dagsjoel en de kerkeraadskamer. Ook de originele feestzaal, de Joodse school en de bezoekersruimte met giftshop zijn een bezoek waard.
Duidelijk zijn in het ontwerp van De Bazel de art deco stijlelementen uit de Amsterdamse School te herkennen. In combinatie met de oriëntaalse stijl van de grote sjoel heeft dit geleid tot een meesterlijk totaalontwerp, waarin een grote mate van harmonie is bereikt. Niet voor niets wordt de synagoge van Enschede de mooiste van Europa genoemd.
Het gebouw zelf was in die tijd in gebruik door de Sicherheitsdienst, en het mag als een wrede ironie van de geschiedenis gelden dat het gebouw daarom intact gebleven is. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw weer als synagoge in gebruik genomen.
Wandeling 'Sporen van een Joods verleden'
Tijdens de wandeling maak je kennis met de wijk rondom de synagoge. Je passeert onder andere villa’s van een aantal Joodse fabrikanten van architect De Bazel, de matzefabriek en het oorlogsmonument in het Volkspark. Waarom kijkt een beeld van het oorlogsmonument van Mari Andriessen in het Volkspark een andere kant op dan de rest? Waar worden de matzes geproduceerd? Deze vragen en nog veel meer worden beantwoord tijdens de wandeling. Onder leiding van een gids wandelen deelnemers in ongeveer een uur door de wijk rondom de synagoge. Hier is nog veel zichtbaar van de Joodse en de algemene geschiedenis van de stad. De route is niet alleen leuk voor mensen van buiten de stad; ook rasechte Enschedeërs horen tijdens de wandeling vaak nieuwe dingen.
Wil je mee wandelen? Op de website lees je meer over de data en tijden van de wijkwandelingen.
Liefs uit Enschede – Synagoge van Enschede
Voor het item Liefs uit Enschede worden bevlogen Enschedese ondernemers geïnterviewd. Wat drijft ze en waarom kozen ze voor Enschede? Je leest het hier!
Irene Berg is voorzitter van de Stichting Vrienden van de Synagoge en zet zich daarnaast al jaren in als vrijwilliger. Al sinds 1928 bezit Enschede de mooiste synagoge van Europa. Het hele jaar trekt dit mooie monumentale gebouw vele bezoekers uit binnen- en buitenland. Bezoekers kunnen zich melden voor een rondleiding en worden er diverse evenementen georganiseerd. Bij het woord "Liefste" denkt Irene onmiddellijk aan haar twee kleinkinderen Sam en Sophie.