Natuurgebied 't Stroot ligt tussen Enschede en Hengelo, in buurtschap Twekkelo. De paden in het Stroot zijn opengesteld voor wandelaars.

Het Stroot heeft een prachtige zandstenen toegangspoort. Het statige witte huis dateert uit 1840 en werd 25 jaar later door familie Van Heek verbouwd naar de huidige vorm. Het natuurgebied bevat een afwisselend landschap met bossen, landbouwgrond, heide en ven. Het grootste heideveld van Twekkelo ligt rondom het Zwarte Ven op landgoed het Stroot. Hier worden de berken en dennen soms gerooid om de heide extra kans te geven. Het Zwarte Ven zelf is van uitzonderlijke helderheid. In ondiepe stukken groeit Waternavel, Dwergbies en Waterpostelein. Het Zwarte Ven is niet toegankelijk voor publiek (zoals andere delen van het Stroot) en is dus ongestoord. De wandelpaden rondom het Zwarte Ven zijn wel toegankelijk.

Op dit moment is het landgoed eigendom van A.H. (Arnold) Enklaar en zijn zuster M.E.A. (Marlies) Enklaar, de achterkleinkinderen van Gerrit Jan van Heek.

Foto via Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

De locatie

Het Stroot Strootsweg Enschede Route naar locatie