Makerspaces zijn steeds meer in opgang en belangrijk onderdeel van de ‘maker movement’. Hierbij kan iedereen een eigen producent worden door zelf te ontwerpen en maken. Het is leuk om met je handen bezig te zijn en al doende ook nog moderne technieken te leren. Iedereen kan een maker worden, ook jij! Daarom biedt TwenSpace deze ruimte om met apparaten jouw eigen product te maken.

Iedere vrijdag en zaterdag is iedereen van harte welkom om gebruik te maken van de beschikbare apparatuur zoals lasercutter, 3d printer en folie snijder. Hiermee kun je eigen ontwerpen maken, van een eenvoudig naambordje tot een prototype van je grandioze uitvinding.

Als je nog niet de ervaring hebt met de apparatuur, kun je een van de workshops volgen en daarna zelfstandig met de apparatuur aan de slag. TwenSpace heeft ervaring met het ontwikkelen en ontwerpen voor lasercutter en 3d printers. Het is ook mogelijk om TwenSpace een ontwerp te laten maken als je zelf niet de kennis of ervaring hebt.

TwenSpace biedt diverse workshops aan. Hieronder worden de workshops uitgelicht.

Workshop Lasercutter
In deze workshop leer je met Inkscape (gratis vector programma) ontwerpen maken die je op een lasercutter kunt laten uitsnijden. Je leert hoe een ontwerp geschikt voor de lasercutter en deze kunt laten snijden, markeren en graveren. Ze behandelen vooral de functies in Inkscape die voor het lasercutten van belang zijn, ander functies zal indien nodig kort worden toegelicht.

Introductie 3D-printen
Met deze introductie workshop 3D-printen wordt de basis van diverse printtechnieken uitgelegd (SLA, SLS en FDM) en hoe je deze in de praktijk gebruikt. Na deze theorie ga je zelf een 3D model maken met tinkercad (of je eigen favoriete 3D programma). Een aantal van de gemaakte modellen zul je ook gaan printen.

Workshop Arduino
Tijdens de workshop leer je hoe je de Arduino soft- en hardware kunt gebruiken om zelf slimme apparaten te maken. De workshop wordt begonnen met basiskennis over elektronica. In dit eerste deel van de cursus zullen vragen als “Hoe moet ik alles aansluiten?”, “Hoe bereken ik de benodigde waarde van een weerstand uit?” en “Waar moet ik rekening mee houden als ik elektronica bouw?” worden beantwoord. Daarna wordt een introductie gegeven over het Arduino platform: het installeren van de software, het aansluiten van de Arduino op je computer en het programmeren van het knipperlicht voorbeeld. Direct daarna krijgt je de mogelijkheid de zojuist opgedane basiskennis over elektronica in de praktijk te brengen, met het bouwen van een looplicht.

Workshop LilyPad
LilyPad is een ‘wearable’ electronica, dus wasbare, textiel vriendelijke elektronica die je eenvoudig is je kleding projecten kunt gebruiken. Omdat de LilyPad technisch erg lijkt op een Arduino is er een grote community waaruit je kennis en ervaring kunt opdoen. De workshop wordt gestart met uitleg wat een LilyPad is en hoe je deze aansluit. Hierna ga je dit meteen in de praktijk brengen en kun je je eigen eerste LilyPad project starten onder begeleiding.

Meer informatie en inschrijven voor workshop kan via de website van TwenSpace.

De locatie

TwenSpace Blekerstraat 165 7513 DT Enschede Route naar locatie