Wissinks Möl is een molen van het type (open) standerdmolen, plaatselijk bekend als stenderkast. Het beheer van de molen is in handen van de Stichting Wissinks Molen.

De oprichter en eerste eigenaar J.H. Wissink woonde naast het molenveld. De molen heeft drie zolders in plaats van de gebruikelijke twee zolders bij standerdmolens en heeft een koningsspil met spoorwiel voor de aandrijving van twee van de drie maalkoppels.

De historie van de molen is verbonden met het eeuwenoude Erve Wissink. De beide gevelstenen in de boerderij tegenover de molen herinneren aan de plaatsing van de molen in 1802. Bij de wandeling rondom de molen kan men op de vier grote Bentheimer funderingsstenen het levensverhaal lezen in de vorm van een gedicht in het Twents door de heer J.J. van Deinse. De Vereniging ”Wissink’s Mol” is op 10 mei 1975 opgericht.
Voor pannenkoekenmeel of tarwemeel (voor lekker brood of volkorenkoek) kun je bij de molen terecht. Ook voor documentatiemateriaal voor een werkstuk over de molen of graanproducten. Groepen kunnen ook buiten de openingstijden de molen bezoeken.

Op speciale molendagen is de molen open van 10.00-16.00 uur. Er zijn dan molenaars en gastheren/vrouwen aanwezig om uitleg te geven en de koffie met een broodje staat klaar.

De locatie

Wissinks Möl Helmerstraat 401 7546 PD Enschede Route naar locatie