Plan je route naar het startpunt

De route is gebaseerd op wandelknooppunten. Op Landschap Overijssel vind je ook de routekaart. Ook bieden ze extra informatie over de planten en dieren die op deze route te zien en spotten zijn.

Startpunt

Zuidzijde gezondheidscentrum De Helmerhoek

Je start bij de parkeerplaats aan de Runenberghoek. Loop in de richting van de scholen en de parkvijver. Je komt dan langs het beeld Gans van Niels Holgersson, die – naar een sprookje van Selma Lagerlöf – zittend op een gans heel Zweden over vliegt. Deze is gemaakt door de Enschedese kunstenaar Gooitzen de Jong (1932 – 2004).

Kunstwerk van de Gans van Niels Holgersson in Enschede, gemaakt door de Enschedese kunstenaar  Gooitzen de Jong. - Uit in Enschede

Landgoed De Helmer

Het landgoed was 25 ha groot en in het bezit van de textielfamilie Menko. zij , gekocht van de dames Scholten. Veel bomen hebben tijdens de oorlog het loodje gelegd voor de brandstofbehoefte van de “stadse leu in Eènske”. Desondanks zijn hier nog oude knoestige acacia's te zien.

Bezienswaardigheden

Naast het prachtige Twentse coulisselandschap en enkele typische Twentse boerderijen zijn er een aantal bezienswaardigheden waar je langskomt, zoals de betonresten van een in de Tweede Wereldoorlog gebouwde V1-installatie, om projectielen af te vuren en zie je een vistrap. Deze vistrap is aangelegd door waterschap Vechtstromen en zorgt ervoor dat vissen ook tegen de stroom in kunnen zwemmen.

Je komt tijdens de beekwandeling De Helmer in Enschede langs oude betonplaten, de restanten van de V1 installatie uit de Tweede Wereldoorlog. - Uit in Enschede
V1-installatie Tweede Wereldoorlog

Eindpunt

Zuidzijde gezondheidscentrum De Helmerhoek

Je wandelt terug naar de parkeerplaats. Je ziet nog een tweede stuw waarbij op een blauw bord de waterstand bven NAP is af te lezen. NAP staat voor Normaal Amsterdams Peil. 

Ga naar de website van Landschap Overijssel voor de complete route of download het GPX bestand. Veel wandelplezier.