Plan je route naar het startpunt

Fiets langs tien werken van de helaas te vroeg overleden beeldhouwer Cees Willemsen. Zijn werk is aanmerkelijk bekender dan hijzelf. Deze route neemt je mee langs bekende en minder bekende kunstwerken van Cees. Ook kom je langs bijzondere, historische plekken, galeries en musea, in en om Enschede.

Biografie Cees Willemsen

Kunstenaar Cees Willemsen is geboren in 1952 en overleden in september 2021 overleden. Hij werkte en woonde vele jaren in Lonneker. Hij groeit op in een ondernemersgezin en is daar de enige creatieveling. Hij tekent en krijgt les, zoals in perspectief. Als Cees eind 20 is, brandt het ouderlijk huis af door kortsluiting. Na de middelbare school gaat hij naar de AKI in Enschede. De kunstopleiding voor vrijgevochten artistiekelingen bevalt niet. De student verkast naar de Rijksacademie in Amsterdam en krijgt les in beeldhouwen van Jan Bronner en Piet Esser. Hij bewondert zijn leermeesters. „Je kunt van natuurlijke naar vrije vormen schuiven zonder dat het beeld onherkenbaar wordt”, legt hij later uit. Cees woont een tijd in Amsterdam, deels op een woonboot. Hij verhuist een aantal keren en komt uiteindelijk terecht in Lonneker. De vroegere Lonnekerschool wordt zijn woon- en werkplek.

Startpunt

Dorpsplein Lonneker

Start de route op het Dorpsplein, waar 2 werken van Cees te zien zijn. De Kerkgang staat tussen de terrassen van Sprakel en Bij Jacob. Even verderop, aan de linkerkant van Sprakel, heeft de Midwinterhoornblazer een mooi plekje gekregen. 

 - Uit in Enschede
 - Uit in Enschede
 - Uit in Enschede
Midwinterhoornblazer, Samenspraakt, De vlag van Europa

Galerie Urinoir is de kleinste galerie van Nederland, dag en nacht geopend met voortdurend wisselende exposities. 

Eindpunt

De Brug

Bij de sporthal de Brug in Glanerbrug vind je het laatste werk, De Atleet.

 - Uit in Enschede
Cees Willemsen (1952 - 2021)

Download de PDF voor de complete route. Veel fietsplezier!